Bankszámla összehasonlítás – a legolcsóbbat, vagy a legjobbat keresed?

Bankszámla összehasonlítás – a legolcsóbbat, vagy a legjobbat keresed?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-02-23 Frissítve: 2024-02-24
 

Ma már szinte mindenki tudja, hogy léteznek akár teljesen ingyenes bankszámlák is, a költségtényező ugyanakkor nem minden. Mutatjuk, milyen fontos szempontokat kell még figyelembe venni, hogy az új bankszámla hosszú távon szolgálja pénztárcánkat és kényelmünket is.

A bankszámlák összehasonlításakor legtöbbünket természetesen az érdekel, hogy mennyit kell utána fizetni. Napjainkban már több ingyenes bankszámla is érhető. Felmerül a kérdés: ha a legolcsóbb számlacsomagot válaszod, milyen feltételeket kell vállalnod? Egyáltalán mit nevezünk ingyenes bankszámlának? Lehet a legkedvezőbb bankszámla egyben a legjobb is?

A bankszámla költségei

A lakossági bankszámláknak lehetnek számlanyitási-, számlavezetési, kártyakibocsátási-, tranzakciós és bankkártya használati-, valamint egyéb (például értesítések) díjai is. Számos esetben találkozhatunk olyan ajánlatokkal, reklámokkal, amelyekben a számlához tartozó alapdíj – vagyis a számlavezetés – ingyenes, ugyanakkor ezeket a csomagokat nem nevezhetjük teljesen költségmentesnek. Sőt, a kommunikáció megtévesztő lehet, ezért résen kell lennünk és minden esetben érdemes utánajárni, hogy milyen egyéb költségek merülhetnek fel.  

Először is öntsünk tiszta vizet a pohárba: mit nevezünk ingyenes bankszámlának? A Bankmonitor bankszámla összehasonlító kalkulátorának segítségével megnéztük, mit tudnak azok a bankszámlák, amelyeknél nem csak a számlavezetés költségmentes, de sok esetben a tranzakciókért, átutalásokért, a bankkártya után, illetve a net- és mobilbanki szolgáltatások használatáért sem kell fizetni, esetleg még extra készpénzfelvételi lehetőség is biztosított hozzájuk.

A legolcsóbb számlacsomagok jelenleg:

  • Az új UniCredit Partner Aktív Nulla számlacsomag, amely 2 évig ingyenes számlavezetéssel, tranzakciós illetékkel, átutalással és első éves kártyadíjjal rendelkezik. A bankszámla kizárólag a bank kiemelt partnerein keresztüli igényléssel (amilyen a Bankmonitor is), már a minimálbérrel megegyező havi jóváírás vállalásával (jelenleg 177 400 Ft), mindvégig online bankszámlanyitással elérhető.
  • A CIB ECO bankszámla felturbózott változata, amellyel szintén 2 évig díjmentes a számlavezetés, a tranzakciós illeték, az éves kártyadíj és az átutalások. A kedvezményhez legalább a minimálbérnek megfelelő jövedelem, online számlanyitás és mobilappon keresztüli ügyintézés szükséges.
  • Az Erste Bank 3 évig ingyenes Privilégium 2.0 Partner számlája, amely díjmentes számlavezetést, tranzakciós illetéket, átutalási költséged és éves kártyadíjat tesz lehetővé azon ügyfeleknek, akik legalább havi 225 000 forintos jövedelmet érkeztetnek a bankhoz és nem rendelkeznek még Erste számlával.

Mindhárom ingyenes bankszámlára jellemző, hogy ha kéred a jogszabályi ingyenes készpénzfelvételt, akkor havonta két alkalommal díjmentesen vehetsz fel pénzt bármely bank hazai ATM-jéből. Néhány díjcsomag ezen felül is biztosíthat ingyenes keretet. Sőt, az UniCredit és az Erste Bank számláihoz akár 30 000 forintos jóváírást is kaphatsz a számlanyitás után bizonyos feltételekkel.

Fontos
Az említett kedvező díjcsomagok nem érhetők el közvetlenül a bankfiókban, csak a kiemelt banki partnereken keresztül van lehetőség igényelni, mint a Bankmonitor!

A számlaköltség ugyanakkor csak az érem egyik oldala. Mutatjuk, miket érdemes még figyelembe venned a bankszámlák összehasonlításakor.

Hirdetés

Hirdetés

A költség nem minden. Milyen tényezők befolyásolhatják még a döntést?

Az új csomag kiválasztásakor elsődlegesen saját igényeid és használati szokásaid a mérvadók. Éppen ezért először érdemes megkérdezned magadtól, mi a fontos neked. Az alábbiakban bemutatjuk, milyen szempontok mentén érdemes még összehasonlítani a bankszámlákat.

Egyéni bankolási szokásaink

A legjobb számla kiválasztásakor tehát figyelembe kell vennünk egyéni használati szokásainkat is, hiszen ez jelentősen befolyásolja majd a havi, illetve éves bankszámlához tartozó költségeinket. Ha például gyakorta veszünk fel készpénzt, akkor a kártyahasználati díjak és az esetleges csomaghoz tartozó készpénzfelvételi opciók lesznek mérvadók számunkra. Ha rendszeresen és sokat utalunk, előszeretettel vesszük igénybe a csoportos beszedési megbízást, az állandó átutalási funkciót, akkor egy kedvezőbb tranzakciós díjjal rendelkező csomagot célszerű választanunk.

Szerencsére ma már nem kell átböngésznünk az összes létező lakossági számlacsomag kondíciós listáját, hiszen pár perc alatt saját szokásainkhoz igazodó beállításokat eszközölhetünk egy okos bankszámla összehasonlító kalkulátorban. A Bankmonitor bankszámla keresőjének részletes beállításaiban megadhatjuk, hogy hogyan és mire használjuk a legtöbbet a számlát, a kalkulátor pedig összehasonlítja nekünk az elérhető csomagok költségeit.

Bankfiók, ATM közelsége

Ha a számlaköltségek alapján kiszemeltél egy szimpatikus ajánlatot, azt is érdemes megnézni, hogy az adott bank rendelkezik-e lakóhelyed, munkahelyed közelében bankfiókkal, van-e készpénzfelvételi lehetőség az útvonalon, ahol gyakorta megfordulsz. 

Sokan távmunkában, home office-ban dolgoznak, ez a kisebb településen élők számára együtt járhat azzal, hogy az ügyintézés, ATM ki- vagy befizetés miatt autóba kell ülniük, vagy tömegközlekedéssel egy nagyobb településre kell utazniuk. Így a bankszámla kiválasztásakor ezt a tényezőt is érdemes figyelembe venni, hiszen az utazás is időbe telik, pénzbe kerül.

Készpénzfelvétel esetén jó tudni, hogy a jogszabályi ingyenes lehetőség az összes hazai bank ATM-jére kiterjed, vagyis nem kell feltétlenül saját banki automatának lennie az otthonunk közelében.

Digitális/online bankolás

A digitális technológiai lehetőségek szerencsére egyre szélesebb körben vannak jelen a banki ügyintézésben is, így természetesen az is nagyon fontos szempont, hogy ezek a banki platformok, az internet- és mobilbank mennyire szolgálja ki azokat az igényeinket, amelyeket velük szemben támasztunk. Főleg, ha ez egy olyan szolgáltatás, ami számunkra kiemelten fontos.

A net- és mobilbankoknak hála akkor is el tudjuk intézni a legfontosabb napi pénzügyeket, ha nincs a közelünkben bankfiók. Ugyanakkor az egyes bankok digitális szolgáltatásai között jelentős minőségi és funkcionalitásbeli különbségek lehetnek. Ha jellemzően mobilról bankolsz és nincs lehetőséged kipróbálni az online felületeket, akkor jó összehasonlítási alap lehet a Google Play áruház (android operációs rendszer esetén), vagy az iOS-os Apple Store felhasználói értékelései, a vélemények és az egyes mobilbankokról bemutatott mintaképek, valamint az alkalmazások leírása.

Magyar bankok mobilbankjainak értékelése 2024-ben.

A rangsor alapján a legtöbb applikáció kifejezetten jó eredményt ért el az 5 csillagos skálán. Érdekesség, hogy az android eszközt használó felhasználók minden bank esetében szigorúbbak voltak az iOS-osokhoz képest. Egyetlen pénzintézet esetében pedig igencsak eltérő értékelést láthatunk, az UniCredit mBanking app a Google Play értékelések szerint még a 4-es értéket sem érte el, míg az Apple Store-ban ugyanez az alkalmazás alig vesztett pár tizedet a maximális pontszámból.

Mi még van a csomagban?

Ha az új számlacsomaghoz bankkártya is társul, érdemes utánajárni, hogy milyen plasztiklap lesz a társunk az elkövetkező időkben, ugyanis a kártyákhoz is tartozhatnak különböző extra, kényelmi szolgáltatások. Ilyenek lehetnek például a különböző utas, baleset, tranzakciós biztosítások, reptéri elsőbbségi beszállás és más exkluzív szolgáltatások. Ezen túl pedig a kártyához kapcsolódó plusz kiadásoknak is utána kell járnunk.

A hazai bankoknál jellemzően Mastercard vagy Visa kártyákat találhatunk, melyek mindegyike használható gyors és egyérintéses fizetésre fizikai boltokban és online is. Mindemellett itt is előtérbe kerülnek használati szokásaink, teljesen más kártya lesz például megfelelő annak, aki például külföldön is sokat szeretné használni azt, mint annak, aki mindenhol telefonja, okosórája, vagy újabban okosgyűrűje segítségével fizet.

Korábban sokan előnyben részesítették a dombornyomott kártyákat, hiszen számos előnyös tulajdonsággal bírtak, ma viszont a legtöbbször már a normál, elektronikus kártyák is ugyanazt tudják, mint dombornyomott társaik. A dombornyomott plasztikkártyák kibocsátási és éves díja viszont általában magasabb. Egyes bankoknál például kiegészítő szolgáltatásként biztosítást kaphatunk a dombornyomott kártyákhoz, azt viszont érdemes tudni, hogy bármely bankkártyához igénybe vehetünk kiegészítő biztosításokat, sőt, sok esetben kedvezőbb költséggel és nagyobb választékkal.

Az online ügyintézés szabadsága – már a számlanyitáskor is

Tudnunk kell, hogy egy online megbízás mindig olcsóbb lesz, mintha személyesen intézkednénk, így aki jellemzően a digitális platformokat választja ügyintézésre, annak jellemzően más bankszámla lehet ideális, mint annak, aki a személyes, telefonos ügyintézést preferálja.

Ebből kifolyólag, ha bankszámla használati szokásainkat illetően hajlandók vagyunk néhány apró változtatásra, akkor sokat spórolhatunk a költségeken. Nem beszélve arról, hogy így kényelmesebb és gyorsabb is lehet az ügyintézés. Sok esetben már a számlanyitást is el tudjuk intézni az otthonunk kényelméből, ez is fontos szempont lehet a kiválasztásánál, főleg, ha sürgősen szükségünk van a számlára.

A bankszámlák összehasonlításakor tehát elsődleges, hogy saját használati szokásainkat vegyük figyelembe, és ha lehet, részesítsük előnyben az online ügyinézést. Emellett szánjunk időt arra, hogy utánajárunk, mik az egyéb költségek, hol lehet személyesen eljárni, és mit kapunk még a csomag részeként.

Hirdetés
Hirdetés