Bankszámla – saját szokásaink felülvizsgálatával is spórolhatunk

Bankszámla – saját szokásaink felülvizsgálatával is spórolhatunk
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-25
 

Rengeteget hallhatunk arról, hogy a bankváltással – számlánk áthelyezésével egy másik pénzintézethez – rengeteget spórolhatunk. Ez igaz is, ugyanakkor érdemes saját pénzügyi, bankolási szokásainkat is felülvizsgálni. Ezzel a lépéssel is évi több tízezer forintot takaríthatunk meg.

A bankszámla egyre inkább beépül a mindennapi életünkbe: a legtöbben ida kapjuk fizetésünket és innen indítjuk alapvető kiadásainkat. (Bankkártya segítségével vásárolunk, számos számlánkat pedig átutalással rendezzük.) Természetesen mint minden szolgáltatásnak a számlacsomagnak is ára van, melynek mértéke az egyes bankoknál jelentősen eltérő lehet. A havi kiadásunk azonban a saját számlahasználati szokásainktól is jelentősen függ. A Bankmonitor szakértői összeszedtek néhány tippet, amivel lényegesen lecsökkenthetjük a számlaköltségeket.

Hirdetés

Hirdetés

Ne feledkezzünk meg az ingyenes készpénzfelvételről

Természetesen a bankszámla minden előnye mellett is szükségünk lehet készpénzre. Ha a fizetésünket, nyugdíjunkat bankszámlára kapjuk, akkor készpénzt legkönnyebben egy bankautomatából (ATM) tudunk kivenni bankkártyánk segítségével. Számos pénzintézet azonban díjat számol fel a készpénzfelvételért, ez pedig alkalmanként meghaladhatja akár az ezer forintot is. Éppen ezért érdemes átgondolni hogy mikor, hol és mennyi pénzt veszünk fel.

Először is nem szabad megfeledkezni a havi két darab, összesen 150 ezer forint összegű díjmentes készpénzfelvételről. Ezt a lehetőséget a jogszabály biztosítja számunkra, azonban csak egy bankszámlánknál élhetünk vele. Fontos, hogy nyilatkoznunk kell arról, hogy melyik számlánknál szeretnénk kihasználni a díjmentességet – akkor is, ha egyetlen számlánk van -, enélkül a bank le fogja vonni a készpénzfelvétel költségét.

Elképzelhető, hogy havonta összesen csak 150 ezer forintot veszünk fel, de ezt három, vagy négy részletben tesszük meg. Ebben az esetben bizony díja lesz a készpénzfelvételnek a második alkalmat követően. Természetesen kivédhetjük ezt a felesleges kiadást azzal, ha kevesebb alkalommal veszünk fel nagyobb összeget. (Például havi két alkalommal 75-75 ezer forintot.) Adott helyzetben lehet, hogy hirtelen nincs szükségünk ekkora összegre, de ezzel megspórolhatunk egy későbbi, költséges ATM használatot.

Elképzelhető, hogy rendszeresen, havonta több mint 150 ezer Ft készpénzre van szükségünk. Ebben az esetben érdemes megvizsgálni azt, hogy hol és mire fizetünk készpénzben. Elképzelhető, hogy valójában nincs is szükségünk ennyi készpénzre, sőt ideális esetben vissza tudjuk szorítani a havi összeget 150 ezer forint alá.

Elképzelhető, hogy egy rendkívüli helyzetben a havi limiten felül is készpénzt kell felvennünk. Ebben az esetben törekedjünk arra, hogy a saját bankunk bankautomatáját használjuk. (Díjmentes készpénzfelvételnél bármely hazai ATM megfelelő.) Ekkor ugyanis az egyes bankok jellemzően kisebb díjat számolnak fel. (Az idegen bankos automata használata akár duplázhatja is a készpénzfelvétel költségét. Erről azonban érdemes előzetesen mindig a saját bankunk kondíciós listájából tájékozódni.)

Érdemes minél többször betéti kártyát használunk

A klasszikus bankkártyák használata egyre elterjedtebb, ez nem is csoda, hiszen szinte bármelyik üzletben lehet fizetni velük. A legtöbb pénzintézet nem számít fel nekünk költséget a kártyás vásárlásokért. (Jellemzően az üzlet, a bolt fizeti meg a bank felé ennek díját.) Ráadásul számos pénzintézetnél igényelhetünk olyan betéti kártyát, melyre az első években nem szükséges díjat fizetnünk. Vagyis ténylegesen ingyenes lehet a bankkártyás vásárlás.

Joggal merülhet fel a kritika: a készpénzes fizetésnek sincsen semmilyen költsége. Ez jogos is, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a készpénzhez jutásnak már komoly ára lehet: elég csak az ATM használat költségére gondolnunk. Ha visszaszorítjuk a készpénz használatát, akkor beleférhetünk a jogszabályi díjmentesség keretei közé.

A klasszikus plasztik kártya használata mellett egyre népszerűbbek az alternatív megoldások is. Számos pénzintézetnél a mobilra telepíthető virtuális kártyával, vagyis a telefonunk segítségével is fizethetünk a boltban.

Netbankon, mobilalkalmazáson keresztül adjuk meg megbízásainkat

Nem meglepő módon a személyesen, vagy telefonbankon keresztül megadott megbízások drágábbak, mint ha netbankon, vagy épp mobilalkalmazáson keresztül adnánk meg azokat. Ez érthető, hiszen a bank szempontjából ezekhez nagyobb emberi erőforrás szükséges.

Utalásonként akár 500 forintot is spórolhatunk, ha például netbankot használunk és nem személyesen a bankfiókban adjuk meg a megbízást. Havi 4 átutalással számolva ez éves szinten akár 24 ezer forint különbséget eredményezhet.

Nem szabad megfeledkezni a netbankos utalások gyorsaságáról sem. Az azonnal fizetési rendszer bevezetése óta a hazai forint átutalások 10 millió forint összeghatárig néhány másodpercen belül teljesülnek, amennyiben elektronikus csatornán keresztül adjuk meg azokat. Ráadásul éjszaka, sőt hétvégén is megvalósulnak megbízásaink. Vagyis a költségelőny mellett időt is spórolhatunk, ha valamilyen elektronikus csatornát használunk.

SMS értesítés helyett push üzenet

Azt mindenképpen szögezzük le, hogy a banki tranzakciókról értesítést kapni mindenképpen hasznos dolog. Így értesülhetünk egy visszaélésről, sőt adott esetben már annak kísérletéről is. Azzal pedig rengeteg pénzt spórolhatunk, ha eltűnt bankkártyánkat időben le tudjuk tölteni.

Nem szabad azonban megfeledkezni, hogy az SMS értesítésekért a legtöbben jellemzően 20-30 forintot fizetünk. Akár évi 600 értesítést is kaphatunk, ami már 18 000 forintos kiadást eredményezhet. Éppen ezért érdemes átgondolni, hogy miről is szeretnénk üzenetet kapni. Be lehet állítani megbízási típusokat, sőt összeghatárokat is meg lehet adni. (Például megadhatjuk, hogy a pár száz forint értékű vásárlásokról nem kérünk értesítést.)

Már az SMS értesítésnek is van alternatívája: a push üzenetben is értesülhetünk a banki tranzakcióinkról. Ezen megoldás nagy előnye, hogy jóval olcsóbb, mint a hagyományos SMS üzenet, vagy akár ingyenes is lehet. Ugyanakkor szükséges hozzá egy mobiltelefon, illetve ahhoz kapcsolódóan mobilnet is. Hiszen az üzenetet interneten keresztül kapnánk meg mobilunkra. Ha ezek rendelkezésre állnak, akkor éves szinten itt is több ezer forintot spórolhatunk. (Fontos, hogy nincs még az összes banknál ilyen szolgáltatás.)

Válasszuk a nekünk megfelelő bankot, számlacsomagot

Természetesen az egyes banki ajánlatok, számlacsomagok között óriási lehet a különbség, érdemes a saját szokásainknak megfelelő legolcsóbbat megoldást megkeresni. A legolcsóbb és legdrágább csomagok között 30-40 ezer forint is lehet a különbség éves szinten. (Ez igazából független attól, hogy hogyan is használjuk a számlánkat.)

Spóroljuk meg ezt az összeget, keressük meg a számunkra legkedvezőbb fizetési számlát, ehhez ideális eszköz lehet a Bankmonitor bankszámla kalkulátora.

Persze a tényleges szokásainkon is sok múlik: egyáltalán nem mindegy, hogy teljesen ingyenes számlánk van 2-3 éven keresztül, vagy fizetnünk kell a csomagra éves szinten 15 ezer forintot. (Mindkét szolgáltatás a maga nemében a legolcsóbb, csak utóbbi esetben átutalási megbízásainkat személyesen, bankfiókban adjuk meg.) Egy prémium bankszámlával pedig már akár havi 400 ezer forint beérkező jóváírással is hosszú évekig díjmentesen bankolhatunk!

Hirdetés
Hirdetés