Befektetések a forint árnyékában

Befektetések a forint árnyékában
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-16 Frissítve: 2021-10-11
 

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos esetben befolyásolja a forint árfolyama, de vannak olyan példák is, ahol a befektetés teljesítményére nincs hatással.


Teljesen szabad kezünk van abban, hogy a befektetéseinkkel forintban vagy más pénznemben szeretnénk jó hozamokat elérni. Nagy annak a jelentősége, hogy milyen devizában tudunk megtakarítani, miben érkezik a jövedelmünk. Ha forintot szeretnénk elkölteni, akkor az euróban vagy a dollárban megvásárolt befektetésünk forintgyengülés esetén átmenetileg többet ér, forinterősödés hatására viszont időlegesen veszít értékéből. Amennyiben forintért vásárolt befektetések vannak a birtokunkban, a forint árfolyamának változása a legtöbb esetben közvetlenül nem érint bennünket.

A befektetés hozama két részből tevődik össze: egyrészt a mögöttes termék árfolyamának alakulásából, másrészt devizakitettség esetén a forint árfolyamváltozásából. Fontos, hogy kisebb, rövid távú hatások nem számítanak, ugyanis az ajánlott befektetési időtáv jellemzően több év. A forint erősödése vagy gyengülése pénzügyileg akkor válik számunkra húsba vágóvá, amikor eladjuk befektetésünket.

Egy példával élve, ha az utóbbi időszakban a dolláros befektetésünk hozama 5% volt, és eközben a forint 4%-ot gyengült, akkor átmenetileg 9%-kal többet ér papíron a befektetésünk (5%+4%=9%). Ha most nem adjuk el a befektetésünket, ez az eredmény bármerre változhat. Ha ugyanebben az időszakban a dolláros befektetésünk 5%-os hozama mellett bekövetkezne egy 3%-os forinterősödés, akkor papíron időlegesen csak 2%-kal érne többet a befektetésünk (5%-3%=2%).

Említésre méltó, hogy a folyamatos, hosszan tartó forintgyengülés hatása megjelenhet az inflációban. Az importáló cégek több forintért jutnak hozzá a külföldi árukhoz, ami áremelést okoz, és máris a bőrünkön érezzük a drágulást. Az emelkedő infláció miatt hozamunk csökken, ezért célszerű a várható inflációnál magasabb hozamú befektetésben tartani pénzünket.

A fenti esetet szemléltetendő, ha 100 Ft-ért fektetünk be, akkor évi 5%-os hozam mellett 1 év múlva 105 Ft-ot kapunk vissza. Várhatóan 3% körüli infláció lesz ebben az időszakban, ezért az 5%-os hozamunkból levonva a 3%-os inflációt már csak 2%-os reálhozammal számolhatunk (5%-3%=2%). A példa szerint 1 év alatt gyakorlatilag 2%-ot nyertünk a befektetett pénzünkön.

Lakossági állampapírok

Legfőbb célunk kockázatmentesen minél jobb hozamok elérése. Erre kiválóan alkalmasak a lakossági állampapírok, mert kedvező kamatozás és feltételek mellett érhetőek el. A lakosságnak szánt állampapírok forintban és euróban vásárolhatóak meg. A forintárfolyam akkor nem érdekes számunkra, ha forintért vásárolt állampapírjaink vannak (és forintban keletkeznek a kiadásaink). Ha azonban külföldi munkavállalóként euróban kapjuk a jövedelmünket, vagy arra spekulálunk, hogy az állampapír lejáratakor a forint a jelenleginél gyengébb lesz az euróhoz képest, akkor az eurós állampapírokat érdemes megvennünk. Utóbbi esetben a kamatokon felül a forintgyengülés áldásos hatását is élvezhetjük.

Befektetési jegyek

Típustól függetlenül találunk forint és külföldi pénznemű befektetési jegyeket is. Sok befektetési alap rendelkezik devizakitettséggel, ennek mértéke alaponként változó. Minden befektetési alapnak más a befektetési politikája. Ez tartalmazza, hogy az adott alap milyen eszközökbe milyen arányban fektethet. A befektetési alap portfóliómenedzsere kezeli az alapban elhelyezett pénzünket. Ő dönti el, hogy mikor mely pénzügyi eszközöket vásárolja meg, hogy feltöltse az alapot befektetésekkel. Azt is ő dönti el, hogy az alap mikor és mekkora devizakockázatot vállaljon. Abszolút hozamú alapok esetén az alap menedzserének jellemzően van lehetősége a forint (vagy bármilyen más deviza) erősödésével és gyengülésével is hozamot elérni, a befektetési politika kevésbé korlátozza a lehetőségeit.

Részvények

A cégek bevételeik egy részét külföldön is szerezhetik. Az exportáló cégeknek a forint gyengülése kedvező, ennek hatására a forintban számított bevételük nő; a forinterősödés pedig kedvezőtlen, a bevételük csökken. Az importáló cégeknek a fentiekkel ellentétben természetesen az erősebb forint a jó hír, a gyenge pedig a rossz. A tőzsdei részvényárfolyamra azonban a forint árfolyamának alakulása nincsen közvetlen hatással. Sok függ attól, hogy a cég eredményére és többi pénzügyi mutatójára mi volt az előzetes várakozás, valamint a cég gondoskodott-e a forintárfolyam változásának részleges vagy teljes kivédéséről. A meglepetésszerű pozitív eredmény a cég részvényeinek árfolyamára jótékony hatással van.

Hirdetés
Hirdetés