Befektetési alapok: sokan csapdába sétáltak, te inkább kerüld el!

Befektetési alapok: sokan csapdába sétáltak, te inkább kerüld el!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-01-19
 

Csodaszámba menő esemény történt tavaly év végén Magyarországon: már nem a pénzpiaci alapok, hanem a kötvényalapok a legnépszerűbbek a befektetési alapok között. Félő viszont, hogy azok között, akik ide rakták át a pénzüket, sokan nem tudják, hogy mit csinálnak. Úgy vezetnek az autópályán, hogy csak a visszapillantó-tükröt nézik. A Bankmonitor szerint ezen csoport nagy részének sokkal jobb lenne, ha inkább a 3 és az 5 éves Prémium Magyar Államkötvényt vásárolnák meg.

Nagyon érdekes dolog történt tavaly év végén a magyar befektetési alapok piacán. Csaknem 10 évig tartott, hogy a pénzpiaci alapok (kék vonal az alábbi grafikonon) messze a legnépszerűbbek voltak a befektetők körében, azonban ennek novemberre vége lett és újra a kötvényalapokban (piros vonal az alábbi grafikonon) van a legtöbb megtakarítás az egyes kategóriák közül.

befektetési alap vagyon
A pénzpiaci alap egy igen jó termék, meg lehet vele keresni csaknem ugyanazt a kamatot, amit a bankbetétekkel, viszont nem kell benne lekötni a pénzt, bármikor eladható vagy megvehető az alap. A jó tulajdonságai ellenére az elmúlt 10 évben indokolatlanul népszerű volt Magyarországon. Nehezen érthető, hogy miért tartotta olyan sok ember egy ilyen alacsony hozamú befektetésben a pénzét, amikor a tőzsdék 7 éve szárnyalnak. Sokkal többet lehetett volna keresni máshol, de ami történt, megtörtént.

2015-ben viszont a bányászbéka szintjére zuhantak le a banki betéti kamatok Magyarországon és ezzel nyilván a pénzpiaci alapok hozama is eltűnt. 2015-ben a legjobb is csak 1.3%-ot tudott felmutatni, a legtöbb pedig inkább 1% alatt teljesített. Megindult tehát a kiáramlás a pénzpiaci alapokból, illetve a bankbetétekből is.

Hirdetés

Hirdetés

Téves reakció

Mindeközben a lakosság kétségbeesetten kereste, hogy mibe is tudná befektetni azt a pénzt, amit a pénzpiaci alapokból és a bankbetétekből kivett, s ebben a kétségbeesésben elkövették a megtakarítók egyik főbűnét: a múltbéli hozamok alapján döntöttek.

Mivel látták, hogy a megelőző egy évben a kötvényalapok 5-10%-os hozamra voltak képesek, ezért gyorsan oda csoportosították át a pénzüket. Ez pedig a Bankmonitor szerint nagyon nagy hiba. Mutatjuk, hogy miért:

  1. Ahogy az alábbi ábrán a narancs vonal mutatja, a kötvényhozamok ugyanúgy leestek Magyarországon, ahogy a bankbetétek kamatai. Csak éppen ez a kötvényalapok múltbéli hozamán még nem látszik/látszott 2015-ben. Az idei évben a kötvényalapok nagy valószínűséggel nemhogy 10%-os hozamra nem lesznek képesek, de örülhetünk, ha meglesz a 2-4%.
  2. Az alábbi ábrán az is látszik, hogy a lakosság irracionálisan viselkedik. Amikor 2005-ben alacsonyan volt a 3 éves magyar államkötvény hozama, akkor sok befektetést tartottak kötvényalapban. Ezeket a befektetéseket szépen kivonták és pont akkor tartották a kötvényalapokban a legkevesebb pénzt, amikor a legjobban megérte volna befektetni: 2009 márciusában. Az ábráról (nagyon leegyszerűsítve) az látszik, hogy 12%-os várható hozammal nem kellett a kötvényalap senkinek, de most, hogy 2% a „várható” hozam, már veszi boldog-boldogtalan.vagyon kötvényalapokban
  3. További probléma, hogy a (jellemzően tőkegarantált) pénzpiaci alapokkal szemben kötvényalapokkal bizony bukni is lehet. Ha az egyedi kötvények (amibe a kötvényalapok fektetnek) hozama csökken, akkor a kötvényalapok árfolyama emelkedik. Ha viszont az egyedi kötvények hozama emelkedik, akkor csökken az alapok árfolyama. Ha éppen egy hozamemelkedést fogunk ki a kötvényalapokkal, akkor azok árfolyama bizony eshet. Márpedig a jelenlegi 2%-os szintről a kötvényhozamok előtt már nem sok tér van a további csökkenésre. Előbb-utóbb inkább az emelkedés (azaz az árfolyamcsökkenés) lesz az irány.
  4. Végül, de nem utolsó sorban: ha valaki a fentiek ismeretében is egyedi kötvényt szeretne vásárolni, akkor a legjobb lehetőségeket pont a kötvényalapokon keresztül nem fogja tudni megszerezni. A Bankmonitor szerint manapság a 3 éves Prémium Magyar Államkötvény és az 5 éves Prémium Magyar Államkötvény a legjobb ilyen típusú befektetés a kötvények között. Ezeket viszont befektetési alapok nem vehetik meg, csakis magánszemélyek, illetve belföldi nonprofit cégek és közhasznú szervezetek.

Ha éppen befektetést keresel Magadnak, használd bátran a Bankmonitor alábbi kalkulátorát. Segíteni fog a választásban. Honlapunkon a Megtakarítás menüpont alatt minden megtalálsz a bankbetétekről, az állampapírokról és a befektetési alapokról is.

1
Hirdetés
Hirdetés