Befektetési alapot keresel? – Így találhatod meg könnyedén a legjobbat!

Befektetési alapot keresel? – Így találhatod meg könnyedén a legjobbat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-01-15
 

A befektetési alapok népszerűségének megugrásával a választék is olyan mértékben nőtt meg, hogy a megtakarítók egyszer csak a bőség zavarával találták szembe magukat. Ma már nem elég ráérezni, hogy a kötvény-, részvény vagy esetleg vegyes alapokba érdemes fektetni. Az egyes kategóriákon belüli választáson is százezrek múlhatnak. Az alábbiakban a vegyes alapok példáján keresztül segítünk neked, hogy ilyen esetben is a legjobb döntést tudd meghozni.

A vegyes alapok a magyar lakosság legkedveltebb befektetési alapjai közé tartoznak. Az irántuk érdeklődők többsége azonban hamar komoly akadállyal szembesül: hogyan válasszam ki a legjobbat a vegyes alapok óriási kínálatból? A Bankmonitor adatbázisában 66 darab forintos vegyes alapot találunk, ha pedig devizások is számításba jöhetnek, már 126 alap közül válogathatsz.

A választáson pedig nagyon is sok múlik, hiszen az egyes alapok teljesítménye közel sem egyforma. Mint lentebb látni fogod, milliónként 80 ezer forintot bukhattál az elmúlt év során már csak azzal is, ha a három legjobb alap közül nem a megfelelőt választottad.

Természetesen senki nem lát a jövőbe, így a legjobb megtalálására garantált recept nincs. Vannak azonban olyan könnyen elsajátítható trükkök, amelyekkel a legnagyobb tévedések jó eséllyel elkerülhetőek.

Nem tudod, melyik befektetési alap kategória illik hozzád a legjobban? Alábbi kalkulátorunk pár kattintás után megmondja!

1

Hirdetés

Hirdetés

Nézzük, hogy megy ez a valóságban!

A példa kedvéért tegyük fel, hogy nem az összes vegyes alap közül kell választanod, hanem csak a dinamikus vegyes alapok között válogatsz. Tételezzük fel azt is, hogy 2015 januárjában hozod a befektetési döntést.

A célod tehát, hogy összesen hét darab dinamikus vegyes alap között megtaláld azt az egyet, ami a lehető legjobban fog teljesíteni a következő év/évek során. (Tehát nem azt kell megtalálni, ami a múltban a legjobb volt.) A választék a következő:

  • K&H Válogatott IV.
  • MKB Ambíció Nyíltvégű Befektetési Alap
  • Aegon Tempó Allegro 8 Alapokba Fektető Részalap
  • Aegon Tempó Allegro 9 Alapokba Fektető Részalap
  • Aegon Tempó Allegro 10 Alapokba Fektető Részalap
  • ERSTE YOU INVEST Dinamikus Alapok Alapja
  • OTP Prémium Növekedési Alap

A kört először az alábbiak szerint tudjuk leszűkíteni:

  • Áll-e erős pénzintézet az alap mögött?
  • Mióta fut az alap?

Az első kérdésre még mind a hét alapnál igennel felelhetünk, a másodiknál viszont már tovább tudjuk szűkíteni a jelöltek listáját. 2015 januárjában az Aegon Tempó alapok még 2 hónapja sem léteztek, az MKB Ambíció kora pedig ugyancsak alig haladta meg a másfél évet. Mindezt összevetve a hét alapból már csak három közül kell választanunk: az OTP, a K&H és az ERSTE dinamikus alapjai közül.

Azért zártuk ki azokat az alapokat, amik fiatalok, mert nincs még mögöttük elég hosszú múlt, ami alapján meg tudjuk ítélni, hogy milyen szituációban hogyan viselkedtek. Természetesen a múltbéli hozamok sosem jelentenek garanciát a jövőre nézve, de ettől még fontos ezt megnézni. Fontos, hogy legyen adatunk, amit vizsgálni lehet.

Hogyan teljesítettek a múltban?

Láthatod, hogy úgy rostáltuk ki az alapok több, mint felét, hogy a múltbeli hozamaikra rá sem néztünk. (Hiszen minket nem a múlt, hanem a jövő érdekel.) Most viszont már szemügyre vehetjük, milyen teljesítményt mutattak a múltban a bent maradt alapok.

A cél azonban most sem az, hogy ez alapján kiszámoljuk, mekkora hozamunk lesz a jövőben (ez nem is lehetséges), sokkal inkább az, hogy az alapok mögött álló szakemberek hozzáértéséről nyerjünk információt.

Mivel az ERSTE alapja csak 2011 márciusa óta létezik, tekintsük az alapok által 2011 márciusa és 2015 januárja (ekkor kell döntenünk) között mutatott teljesítményt: az OTP 8,6%-ot, a K&H 26,7%-ot, az ERSTE pedig 33,4%-ot hozott (nem évesített hozamok).

Sokakban ezután ez lehet a következő gondolat sok ember fejében: mivel mindhárom alap hasonló befektetési politikát folytatott, és ugyanolyan piaci körülmények között a YOU INVEST lényegesen jobban teljesített társainál, a mögötte álló szakemberek a többieknél jobban érthetik a dolgukat.

Mindez alapján jöhet a következtetés: „Az ERSTE alapját kell tehát választani.”

Hogy teljesítettek az alapok végül?

Látni fogjuk, hogy teljesen rossz a gondolatmenet. Nézzük meg, hogyan is teljesített volna a választott alapunk!

vegyes alapok hozama

Az ERSTE alapja messze alulteljesítette másik két vetélytársát. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ez a jövőben is így lesz. Ha viszont valamilyen okból most kellene kivennünk a pénzünket, 5 millió forint befektetése esetén több, mint 400 ezer forinttal kevesebbet kapnánk a YOU INVEST befektetési jegyeiért, mint a K&H Válogatott IV-ért.

Ezen múlik minden

Mi okozhatta ezt? Hiszen látszólag logikusan, ésszerűen viselkedtünk. Egy dolgot viszont nem tettünk meg: nem ástunk elég mélyre. A befektetési alapok teljesítményéért ugyanis azok mögöttes befektetései felelősek. Ezekre pedig egy pillantást sem vetettünk.

Aki viszont mégis belenézett a YOU INVEST 2014-es éves jelentésébe, majd a 2015 nyarán kiadott féléves jelentésébe, láthatta például, hogy az alap egy (arányaiban nézve) óriási amerikai bóvli kötvény pozíciót építettek ki, ami az alap befektetéseinek több mint 10%-át tette ki. (A bóvli kötvények befektetésre javasolt kategória alatti besorolást kapott értékpapírok, amelyek igen kockázatosak, ezért cserébe viszont nagyobb hozamokkal is kecsegtetnek.)

A gond ezzel egyedül az, hogy az utóbbi években (köszönhetően az olajár zuhanásának, és az amerikai kamatemelésnek) a bóvli kötvények piaca nagyon ijesztő képet mutat. Sok neves szakember egyenesen onnan várja a következő gazdasági válság kitörését is. Ennek megfelelően a bóvli kötvények árfolyamai nagyot is estek a tavalyi év során.

Problémát jelent viszont, hogy a befektetési alapok csak félévente egyszer engednek ezekbe betekintést a féléves, illetve éves jelentéseik keretében. Ráadásul azt sem állíthatjuk, hogy ezek túl könnyű olvasmányok lennének. A nem pénzügyi végzettségű megtakarítóknak könnyen beletörhet a bicskájuk ezek kibogozásába.

Azok viszont, akiknek semmi affinitása az alapok befektetéseinek elemzéséhez, még mindig megtehetnek egy dolgot: független szakember véleményét kérik. A szakember vélhetőleg nagyobb eséllyel látja meg egy-egy alap gyengeségét/erősségét.

Mielőtt azonban még erre sor kerülne, ne feledd el a lehetséges jelöltek fentiekben bemutatott szűkítését. A szakember is könnyebben tud majd segíteni, ha három és nem háromszáz alap közül kell megtalálnia a legjobbat.

Fontos figyelmeztetés: Ennek a cikknek az üzenete semmiképpen sem az, hogy az Erste nevezett You Invest alapjával bármi problémánk lenne. Épp ellenkezőleg, korábban írtunk már arról, hogy a You Invest rendszeres megtakarítási programokat például kimondottan jó terméknek tartjuk. A fenti példákkal csak arra szerettünk volna rámutatni, hogy egyrészt nem szabad pusztán a múltbéli hozamok alapján befektetést választani. Ami a múltban jól hozott, az nem biztos, hogy a jövőben is jól hoz majd. Másrészt fontos üzenet az is, hogy hiába tartoznak alapok ugyanabba a kategóriába (jelen esetben a „dinamikus vegyes alapok” kategóriájába), attól még eltérő mögöttes befektetéseik lehetnek, amik eltérő hozamot eredményezhetnek. Ezekre a mögöttes befektetésekre érdemes egy pillantást vetni, mielőtt meghozzuk a döntésünket.”

Hirdetés
Hirdetés