Befektetésnél a legfontosabb: dönts felelősen, ne veszíts pénzt!

Befektetésnél a legfontosabb: dönts felelősen, ne veszíts pénzt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-10-05 Frissítve: 2021-08-06
 

Cikkünkben megmutatjuk, mit érdemes fontolóra vennünk, amikor a pénzünket befektetjük. Először bemutatunk két, veszélyeket felelevenítő példát, utána pedig felajánlunk helyettük 2 értelmesebb alternatív lehetőséget arra, ha a pénzedet be szeretnéd fektetni.

Lássuk először a Bitcoin utóbbi 1 éves grafikonját:

Szögezzük le! Az emberek felkapták, ezért emelkedett évről évre az egekbe a Bitcoin árfolyama, egészen a 20 000 dollár magasságába. A nagy emelkedések után rendszerint nagy esések szoktak bekövetkezni az árfolyamokban, ahogy az a Bitcoin esetében 2017 végétől meg is történt. A 20 000-es szintekről néhány nagy esést követően, kicsit több mint fél év alatt egészen 6 000 dollárig esett az árfolyam, és egy lehetséges fordulatnak még semmi jele. Fontos tisztázni, hogy csak spekulációról van szó, hiszen a Bitcoinnak nincsenek olyan fundamentumai, ami alapján akár csak egy várható értéket is hozzá tudnánk rendelni. Fontos azt is megemlíteni, hogy a fentiek miatt nem is tudhatjuk, merre is kellene tartania az árfolyamának. Ha kerülöd a felesleges kockázatot, akkor Neked nem ajánlott Bitcoint venned!

Ugyan nem a fenti kategória mérőszámaival mérhető, de az árupiacon történő közvetlen befektetés sok esetben akkora kockázattal járhat, mint például egy részvénypiaci befektetés. Ezek ugyan hosszú távon tartva nem spekulációk, hanem befektetések, mégis érdemes óvatosnak lennünk velük. Például az alábbi ábrán tekintsük meg az arany utóbbi 1 éves árfolyamgrafikonját!

Nem erre számítottál? Ahogy láthatod, az utóbbi 1 évben 5,89%-ot csökkent az arany ára. Azonban a grafikont figyelmesebben szemlélve észreveheted, hogy éven belül, januártól augusztusig bizony volt egy méretesebb, körülbelül 12-13%-os esés is. Az árupiacon sokszor hektikus mozgásokra lehetünk figyelmesek, és ez alól az arany sem kivétel. Ezért a profiknak egyáltalán nem meglepő, ami a grafikonon látható. Az esést követően néhány abszolút hozamú befektetési alap portfóliómenedzsere már az arany drágulására spekulál. Eldöntheted, hogy hiszel-e nekik, vagy sem!

Ha a fenti 2 példából azt szűrted le, hogy szeretnéd a pénzedet nagyobb biztonságban tudni, akkor válaszd a biztonságosabb befektetéseket! Ilyenek lehetnek a lakossági állampapírok, és választhatsz a nálunk elérhető befektetési alapok kínálatából is. Tekintsd meg az állampapír kalkulátorunkat, és válaszd ki a kínálatból a számodra leginkább megfelelő állampapírt!

Ha kedvet kaptál a befektetésekhez, gyere el a Bankmonitor és az AEGON Alapkezelő 2018. október 9-én 17:00-kor megrendezésre kerülő közös Befektetési rendezvényére, melyet az AEGON Székházban tartunk! A részletes programot itt olvashatod, vagy az alábbi adatlap kitöltésével is tudsz regisztrálni:

Hirdetés
Hirdetés