Biztonság és magas hozam egyszerre – Így válassz állampapírt!

Biztonság és magas hozam egyszerre – Így válassz állampapírt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-06-04 Frissítve: 2023-11-01
 

Egyáltalán nincs könnyű helyzetben, aki a kockázatmentes megtakarítások között próbál manapság eligazodni. Általánosságban az mindenképpen elmondható, hogy a mélybe zuhant banki kamatok mellett az állampapírok még mindig vonzó ajánlatokkal csalogatják a befektetők pénzét, e mellett pedig további vonzerőt jelent az ezekre vonatkozó teljes körű állami tőke és hozamgarancia is. Az állampapíroknak azonban számos, merőben eltérő típusát találjuk ma a piacon, ezért az alábbiakban összeszedtük, hogyan is válasszuk ki közülük a legmegfelelőbbet.

Ha a legbiztonságosabb megtakarítási formákat keressük, megkerülhetetlenek az állampapírok. Az államkötvényekbe elhelyezett tőkére és annak kamataira a magyar állam teljes garanciát vállal. Az állampapírok vásárlásával ugyanis magának az államnak adunk kölcsön, amit az az értékpapír lejártával az visszatörleszt, és előre meghatározott módon kamatot is fizet rá. Az ezekbe fektetett megtakarítás nagysága tehát csakis abban az egy esetben alakulhat a várakozásoktól eltérően, ha államcsőd következne be. Ennek az esélye viszont nagyon kicsi (Természetesen mindez csak akkor igaz, ha az állampapírjainkat lejáratig megtartjuk, ha idő előtt szeretnénk ezeket visszaváltani, akkor egészen más a helyzet.)

Sőt, az egyre alacsonyabb banki ajánlatok mellett az állampapírok még magasabb kamatokat is adnak azoknál, ezzel pedig az a ritka helyzet áll elő, hogy államkötvények vásárlásával a magasabb kamatokért cserébe nem kell többletkockázatot vállalnunk.

További érv az állampapírok mellett, hogy az ezekkel elért kamatjövedelem után csak a kamatadót kell megfizetnünk, a 6%-os egészségügyi hozzájárulás nem terheli ezeket. Az állampapíroknak számos típusával találkozhatunk, így annak érdekében, hogy egyszerű legyen a választás, az alábbiakban bemutatjuk a jelenleg elérhető fajtáikat.

Ha mindent pontosan tudni szeretnék – a fix kamatozású állampapírok

Állampapír vásárlás előtt mindössze két dolgot kell eldöntenünk:

  • milyen futamidőben gondolkodunk (hány hónapig/évig tudunk lemondani a befektetett pénzről),
  • melyik konstrukció illik hozzánk a legjobban (fix vagy változó kamatozású).

A fix kamatozású állampapírok esetén, azok megvásárlásának pillanatában pontosan tisztában lehetünk azzal, hogy mikor és mennyi pénzt fogunk kapni. Másképp fogalmazva, kőbe van vésve a kamatok nagysága és azok kifizetésének időpontja.

A fix kamatozású állampapírok közül például a Kamatozó Kincstárjegy és a Féléves Kincstárjegy lehet jó választás, amelyek jelenleg 3, illetve 2,75%-os kamatot ajánlanak. Az ezeknél jóval hosszabb futamidővel (3, 5, 10, 15 év) rendelkező Magyar Államkötvények esetében már sokkal nagyobb időtávban kell gondolkodnunk, de ezért akár 5,5%-os kamatot is kaphatunk (2025/B esetén).

A fix kamatozású állampapírok egy speciális fajtáját jelentik a postán kapható 1 és 2 éves futamidejű Kincstári Takarékjegyek, amelyek fix, lépcsős kamatozásúak. Ez azt jelenti, hogy amennyiben ezeket a lejárat előtt visszaváltanánk, a vásárlás és a visszaváltás között eltelt időszak hosszától függ annak az éves kamatnak a nagysága, aminek időarányos részét megkapjuk.

Konkrét számokkal nézve ez azt jelenti, hogy ha valaki például 4 hónap után visszaváltja Kincstári Takarékjegyét, akkor azért egy 1,45%-os éves kamat időarányos részét kapja meg, ha viszont egy hónappal tovább tudja tartani, akkor már egy nagyobb, 1,6%-os kamatnak kapja meg az 5 nap után járó hányadát. Minél tovább tartjuk tehát ezeket, annál nagyobb éves kamat időarányos részéhez jutunk hozzá. Jelenleg az 1 éves lejáratú Kincstári Takarékjegy után 2,75%-os, a 2 éves lejáratú esetén pedig 3,25%-os éves kamatot kaphatunk (EHM 3,2%).

Még vonzóbb kamatok plusz egy kis bizonytalanság – a változó kamatozású állampapírok

A változó kamatozású állampapíroknál bár a kamatok pontos érték nem ismerjük előre, annak a veszélye itt sem áll fenn, hogy befektetett tőkénk esetleg sérüljön. Jelenleg háromféle változó kamatozású állampapír érhető el:

Ezek kamata (vagy kamatának egy része) olyan tényezőkhöz van kötve, amelyek nagyságát a vásárláskor még nem, csak az adott kamatperiódus elején ismerhetjük meg.

1

A Magyar Államkötvényekkel már a fix kamatozású állampapírok között is találkozhattunk, hiszen ezeknek van fix kamatozású változata is. A MÁK változó kamatozású verziója évente négy alkalommal fizet kamatot, és annak nagysága a budapesti bankközi hitelkamatláb (BUBOR) 3 havi értékével egyenlő.

Ennél talán jobban kiszámítható a PMÁK és a BMÁK, amelyek esetén a kamatnak minden esetben van egy fix része is. Ez az un. kamatprémium, amit a változó kamatrész (a kamatbázis) fölött minden esetben megkapunk, vagyis ennél kisebb kamatunk semmiképpen sem lehet. A kamatbázis nagysága a PMÁK esetén a kamat meghatározása előtti év átlagos inflációjával (ha az nagyobb, mint 0%), a BMÁK-nál pedig a kamat meghatározása előtti négy 12 hónapos diszkontkincstárjegy-aukción kialakult hozamok átlagával egyenlő.

A PMÁK esetén a kamatprémium nagysága 3 éves futamidő esetén 3%pont, 5 éves esetben pedig 3,5%pont. A BMÁK kamatprémiuma pedig futamidőtől függően 1,25 és 2,5%pont között változik. Ezek az értékek csak a jelenlegi állapotot tükrözik, hiszen ezek időről időre változhatnak.

Ilyen állampapírok is vannak még

A fentieken kívül több egyéb állampapír típus is elérhető még. Ilyen például a Babakötvény, ami nagyon hasonlít a PMÁK-hoz, viszont ez csakis speciális számlára, egy 18. életévét be nem töltött gyermek javára vásárolható.

Azoknak pedig, akik eurót szeretnének befektetni, megfelelő megoldást jelenthet a Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK). Ez az európai infláció fölött ad 2%pontos kamatprémiumot.

Ugyancsak kilógnak a sorból a Diszkont Kincstárjegyek, amelyek nem kamatot fizetnek, hanem névértékük alatt kerülnek kibocsátásra, lejáratkor pedig a névértéküket fizetik vissza. Ezek hozama tehát azon múlik, hogy a névérték alatt mennyivel tudjuk megvásárolni. Futamidejük 3 vagy 12 hónap lehet.

Annak, akit mindez nem győzött volna meg

Azok számára, akik mégsem állampapírokban tartanák a pénzüket, de ragaszkodnak az alacsony kockázati szinthez, a bankbetétek jelenthetnek megfelelő alternatívát. Bár ezek 1 éves lekötés esetén általában kevesebbet hoznak, mint az állampapírok, jelenleg mégis van olyan ajánlat, ami felveszi ezekkel a versenyt.

A BNP Paribas akciós ajánlatában ugyanis 3,2%-os éves kamatot ígér legalább 500 ezer forint 1 éves lekötése esetén, 10 millió forintnál is nagyobb összegre pedig nem kevesebb, mint 3,6%-os hozamot ad. Ez pedig az összes 1 éves futamidejű állampapírénál jobb ajánlatot jelent.

1

Ha szeretnéd magad kockázatmentesen próbára tenni a befektetések világában, akkor használd a Tudatos befektetés – Portfólió és Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor alkalmazásunkat is!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés