Biztonságban vagyok, ha esnek a részvények?

Biztonságban vagyok, ha esnek a részvények?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-06 Frissítve: 2021-07-01
 

A sokak által várt esés hétfőn elérkezett, az amerikai részvények 4,1-4,6%-ot estek. Az esés kapcsán megnéztük, hogy átlagemberként mire számíthatunk. Melyik befektetésemet kell félteni? Nőni fog a törlesztőrészletem? Többek között ilyen kérdésekre kerestük a választ. Lássuk is a részleteket.

Régóta mondják azt a szakértők, hogy túlárazottak a részvények és idővel esésnek kell következnie. Sokáig ez nem következett be, mert például tavaly a részvények tovább meneteltek, viszont tegnap (február 5-én) valami elpattant és az amerikai részvénypiac összezuhant.

Az egyik vezető amerikai részvényindex, a Dow 1175 pontot esett, ami 4,6%-os zuhanásnak felelt meg. A története során pontban ennél nagyobbat még nem eső részvényindex még a ma reggeli határidős árfolyamok alapján nem fogott talajt, további esés várható. Ázsiai ma reggel mindezt lekövette és Európában is nagy esések várhatók.

Az egyelőre nagy kérdés, hogy ez az esés a lefordulásnak az első állomása, és még nagyobb esések várhatók, vagy csak egy átmeneti korrekcióról van szó. Nem is dolgunk ennek eldöntése, viszont az már igen, hogy bemutassuk gyorsértékelésünkben, hogy ez mennyire hathat a befektetéseinkre vagy a hiteleinkre.

Hirdetés

Hirdetés

Befektetések

Akinek részvényben van a pénze, az azonnal meg fogja érezni az eséseket, hiszen az amerikait például a magyar tőzsde is le fogja követni. De aki most tart részvényeket, annak tudnia kellett, hogy túl hosszan tartott a bika a piacokon és nagy az esélye az esésnek.

Közvetetten a befektetési alapokat tartók is megérzik, bár itt már eltérő mértékekről beszélhetünk majd. A részvényalapok és a vegyes alapok lesznek, akiknek a leginkább fájhat a visszaesés, de például egy kötvényalap is megérezheti a pánikot, ha a kötvényhozamok is megindulnak felfelé.

Az abszolút hozamú alapok kicsit kilógnak ebből sorból, mert ezek az alapok igazából bármit vásárolhatnak és akár az eséséből is profitálhatnak. Korábban volt olyan alapkezelő, aki már régóta arra számított, hogy esés következik, ezért 2017-ben gyengébben is teljesítettek. Valószínűleg most pont azoknak jön ki a lépés, és lesznek immunisak az esésre, akik készültek a rosszabb időszakra, ergo nem volt annyira kockázatos a portfóliójuk.

Sok pénzt tartunk lakossági állampapírban és ezek az ilyen időkben teljesen védettnek bizonyulnak. Az ilyen állampapírok árfolyama lineárisan emelkedik, mert csak az időarányos kamatot adják hozzá az árfolyamhoz. A piaci hozamok alakulása semmit sem jelent, vagyis elszállhatnak a hozamok a magyar piacon is, akkor sem lesz a lakossági állampapíroknak semmi bajuk. Hiszen minden megy a normál üzletmenet szerint.

Nézd meg állampapír kalkulátorunkkal, melyik a hozzád illő befektetés!
[government_securities_small]

Hitelek

Bontsuk a ketté a választ. A változó kamatozású hiteleknél a BUBOR alakulása az érdekes, ezt pedig a jegybank intézkedéseinek köszönhetően a nulla közelébe szorult le. Ha egy tartós részvénypiaci esés venné kezdetét és a magyar hozamok is elindulnának felfelé, akkor valószínűleg a bankok is csak magasabb hozam mellett hiteleznének egymásnak (a BUBOR testesíti ezt a szintet meg).

Azért kell szorítani hitelesként, hogy ne legyen tartósan kedvezőtlen hangulat, mert akkor a jegybanknak akár idő előtt meg kellene változtatnia a stratégiáját (vagyis az alapkamat alatti BUBOR szintet). A BUBOR tartós emelkedése tudna csak hatni a törlesztőrészletekre, de Nagy Márton a jegybank alelnöke egy interjúban azt mondta, hogy a jelenlegi szinteken lehet tartani 2019 végéig a BUBOR-t. Ha ezt sikerül elérni, akkor védve vannak a hitelesek is a törlesztőrészlet emelkedéstől.

A fix kamatú hiteleknél azért nem kell egyelőre tartani, mert a felvett kondíciókkal kell fizetni a hitelt vissza a banknak. Attól függően, hogy hány éves kamatrögzítést választottunk, addig a kamat sem fog változni. Ha például 3 éves hitelt vettünk fel, akkor 3 évig a kamat és a törlesztő sem fog változni, ha fizetjük rendesen a hitelt.

Idővel viszont lehet arra számítani, hogy a kamatok nőni fognak, de ez csak korlátozottan fogja éreztetni a hatását. A kamatokat ugyanis a jegybank kamatváltoztatási mutatója alapján lehet csak megváltoztatni. itt pedig alapvetően az állampapír hozamok számítanak. Azt még nem tudjuk előre, hogy mi lesz 3, 5 vagy 10 év múlva, de a mostani nyomott hozamszintekhez képest nagy valószínűséggel magasabban leszünk.

Azok számára lehet most nehezebb a helyzet, akik éppen hitelt vennének fel. A bankok ugyanis az államkötvények hozamához mérik az induló kamat szintjét és ha a kötvények hozama elindul felfelé, akkor drágábban kapjuk meg a hitelt. Egyelőre az is kérdéses, hogy mennyire lesz drámai itthon a hozamemelkedés. A következő napokban viszont tisztábban fogunk látni várhatóan.

Hirdetés
Hirdetés