Bombaüzlet: végre egy befektetés, amiben igazán nyerők lehetünk

Bombaüzlet: végre egy befektetés, amiben igazán nyerők lehetünk
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-10-07 Frissítve: 2021-08-06
 

A lakosság nagy része a rövid lejáratú megtakarításokat részesíti előnyben, ami jól magyarázza miért ilyen kelendőek a Féléves- és Kamatozó Kincstárjegyek. Ugyanakkor, ha mégis a hosszú futamidejű állampapírok mellett tesszük le a voksunkat, még nagyobb hozam üti a markunkat. Ráadásul a kamatok jövőbeli emelkedése is a mi malmunkra hajthatja a vizet. Következő cikkünkben bemutatjuk, miért lehet érdemes hosszú lejáratú állampapírt választani.

Az utóbbi időszakban egyre népszerűbbé váltak a lakossági állampapírok, melyek az átlagosan fél százalékos kamatot kínáló betétek mellett kifejezetten vonzó ajánlattal kecsegtetnek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az állampapírok állománya a háztartások vagyonán belül jelentősen emelkedett az elmúlt években, jócskán lehagyva a betéteket. Ahogy a betétek esetében, az állampapíroknál is a rövid lejáratokat részesítik előnyben az emberek, de az is látszik, hogy egyre többen merészkednek már hosszabb időtávra, és vesznek Prémium Magyar Államkötvényt is.

A rövid lejáratokon is jóval az átlagos bankbetét fölötti hozam ütheti a zsebünket, mivel a Féléves Kincstárjegy 2 százalékos éves hozamot hoz, míg az egy évre szóló Kamatozó Kincstárjeggyel 2,25 százalékot tudunk elérni. Ugyanakkor, ha hosszabb időre is tudjuk nélkülözni a pénzünket, még jobban járhatunk.

A Prémium Magyar Államkötvény által 3 és 5 éves időtávon fektethetünk be 2,75 illetve 3,25 százalékos hozam mellett, míg a Bónusz Magyar Államkötvény 4, 6, és 10 éves lejárattal is elérhető és a hozamunk egészen 3,4 százalékig feltornászható.

Ugyanakkor a jelenlegi körülmények között különös figyelmet kell szentelni annak, hogy milyen lejárat mellett tesszük le a voksunk. A rövid lejáratú befektetés kényelmes megoldásnak tűnhet, de számos tényező inkább a hosszabb időtávúakat hozza kedvezőbb helyzetbe.

Hirdetés

Hirdetés

Merjünk több évben gondolkozni, megéri…

A rövid távú állampapír esetében megnyugtató lehet a tervezhetőség, hiszen például a Kamatozó Kincstárjegy esetében az egy éves lejárat után hozzáférhetővé válik a pénzünk és megkapjuk a 2,25 százalékos hozamot. Azzal ugyanakkor számolni kell, hogy bizonytalanságot nem tudjuk teljesen kiküszöbölni, hiszen azt nem tudjuk, hogy a kamatok egy év múltán hol állnak majd. Könnyen megeshet, hogy egy év múlva már csak alacsonyabb kamat mellett tudunk újból befektetni.

Persze a legtöbben nem szembesülünk ezzel a kockázattal és egy év után újból egy évre fektetjük be a pénzünk, amit az elmúlt években egyre alacsonyabb hozam mellett tehettünk meg.

Ugyan a 3 vagy akár 6 év hosszú időtávnak tűnik, de a hosszú lakossági állampapíroknál 1-1,5 százalékkal nagyobb hozamot zsebelhetünk be, mint a rövid lejáratú társaiknál. Ez amiatt van, mert a Prémium és Bónusz Államkötvények hozama a kamatbázisból és az azon felül fizetett kamatprémiumból tevődik össze. Jelenleg a Prémium és Bónusz Államkötvény esetében már önmagában a kamatprémium nagyobb, mint a Féléves vagy Kamatozó Kincstárjegy által kínált teljes hozam.

Ráadásul a változó kamatbázis révén a befektetési időtávon még jobban járhatunk, ha nő az infláció vagy kamatemelés következik be, hiszen ez az állampapírunk által fizetett kamatot is növeli. Persze ilyen az esetben a rövid papírok hozama is nő, de a hosszabb társaik még ilyenkor is hozamelőnyt biztosítanak.

Ahogy a hitelek esetében a hosszú kamatperiódusú hitelekkel a biztonságunkat fokozzuk a nagyobb kiszámíthatósággal, úgy az állampapírok esetében a hosszabb lejáratokkal a magasabb kamat miatt lehet jobb a komfortérzetünk.

Minek adóznál a hozam után?

A hosszú állampapírok lejárata, de különösen az 5 éves Prémium Államkötvényé passzol ahhoz is, hogy az adózási kedvezményeket is kihasználhassunk. Szerencsére az állampapírok után eleve nem kell fizetnünk a 6 százalékos EHO-t, de a kamatjövedelem adózását is megúszhatjuk a Tartós Befektetési Számlákkal (TBSZ). A TBSZ használatával, ha az 5 éves lejáratot kivárjuk az állampapírunkkal, a befektetésünk teljes adómentességet élvez.

De még akkor is megéri a hosszú állampapír vásárlása, ha egyébként nem bírnánk lejáratig megtartani. Emellett a hosszú lejáratú lakossági állampapír a kamatváltozásokra sem olyan érzékeny, mint a mindenki által vásárolható (intézményi) államkötvények, köszönhetően a Magyar Államkincstár speciális árjegyzésének.

Ugyan az államkincstár az árjegyzése alapján 2 százalékpontot lecsíp az állampapírunk árából a korai eladás miatt, de a magasabb kamat kompenzálni tudja az eladás miatt bekövetkező veszteségünket. Átlagosan már 1 évig is elég lehet tartani a hosszabb lejáratú papírt, hogy nyereségesebben jöjjünk ki a befektetéssel, mint a rövid futamidejű papírnál.

Hirdetés
Hirdetés