Borúlátóbbak a cégvezetők: aggasztó az infláció erősödése

Borúlátóbbak a cégvezetők: aggasztó az infláció erősödése
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-22 Frissítve: 2022-04-28
 

Kevésbé optimisták jövőjükkel kapcsolatban a nagyvállalatok. Főként a makrogazdasági kilátások romlottak az év első negyedében. A cégek a saját teljesítményhez kapcsolható várakozásai ugyanakkor alig változtak a K&H nagyvállalati növekedési index 2022 első negyedéves kutatása alapján. Az index egyelőre pozitív tartományban maradt, jelentősen magasabban jár még, mint a koronavírus-járvány idején, de közben kitört a háború…

Újabb 4 ponttal mérséklődött a K&H nagyvállalati növekedési index az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedév 6 pontos csökkenése után. A mutató – amely mínusz 100 és plusz 100 pont közötti értéket vehet fel – jelenleg 2 ponton áll. Érdemes kiemelni, hogy a felmérés február 14. és 28. között adott válaszok alapján készült – arról ad tehát képet, amit a cégek az ukrajnai konfliktus kezdetén vártak.

A nagyvállalatok főként a makrogazdasági kilátásokat illetően váltak borúlátóbbá. Ez az alindex 8 ponttal csökkent 2021 utolsó negyedévéhez képest, míg a saját teljesítménnyel kapcsolatos várakozások alig, 2 ponttal estek. Amennyiben nem rendeződik a helyzet Ukrajnában, akár tovább is mérséklődhet a mutató a K&H felmérés eredményeit összefoglaló közleménye szerint.

Elbizonytalanodást hozott a háború
A K&H felmérésével azonos időben készült MNB vállalati konjunktúraindex kutatás hasonló eredményeket hozott a nagyvállalati kör helyzetértékeléséről és várakozásairól. Érdemes ugyanakkor kiemelni, hogy a jegybanki felmérés a mikró-, kis-, középvállalati szegmenst is vizsgálta, ami jól mutatta, hogy a középvállalatok és a mikrocégek helyzetértékelésére és várakozásaira már februárban érezhetően rányomta a bélyegét az orosz-ukrán háború.

Hirdetés

Hirdetés

Romolhat a gazdasági teljesítmény

A gazdasági kilátások egy- és hároméves időtávon is romlottak. A következő egy évben a cégek 23 százaléka számol negatív változással az előző negyedévi 12 százalékhoz képest. A hároméves előrejelzésekben 5-ről 10 százalékra nőtt a romlást váró vállalatok aránya. Ezek az eredmények azonban még mindig jóval pozitívabbak, mint a járvány legmélyebb időszakában, 2020 utolsó negyedévében voltak, amikor a vállalatok több mint háromnegyede (77%) számított a gazdasági helyzet negatív változására éves időhorizonton.

Az előző negyedévhez képest kevésbé optimista vállalati kilátások hátterében főleg az infláció áll. Az alapanyagok, áruk és az energiahordozók ára is erősen emelkedett, miközben a forint gyengült az euróhoz képest és általánosságban nőtt a bizonytalanság.

Tovább gyorsult az infláció, és ez még nem a trend teteje
A felmérés óta eltelt hetek a borúlátóbbak várakozásait igazolták. A inflációs a felmérés idején vártnál is erőteljesebben emelkedett és a következő hónapokban további gyorsulásra lehet számítani az előrejelzések szerint: pénzromlás üteme 12-15 százalékos mértéket is elérheti Magyarországon. Az alapanyag- és energiaárak elképesztő drágulása a szállítói láncok szakadozottságából eredő ellátási problémák már az év elején is bizonytalanná tette a gazdasági környezetet, amit az elhúzódó háborús konfliktus tovább erősített.

A következő fél évben a forint további gyengülését várja a cégek többsége (63%), aminek következtében az importált alapanyagok jórésze az inflációt is meghaladó mértékben drágulhat. Ez a kutatási eredményeken is látható a K&H összefoglalója szerint: az előző negyedév 26 százalékos értéke után most már a vállalatok harmada vallja, hogy az árfolyamváltozás rontja helyzetét. Ezeket a hatásokat legfeljebb enyhíteni tudta, hogy az előző negyedév óta 5 százalékpontos növekedéssel 30 százalékra emelkedett azok aránya, akik az adók és járulékok csökkenésével számolnak a következő egy évben.

Több alkalmazott és beruházás volt a tervekben, de jött a háború

A saját teljesítmény megítélésében a felmérés idején még alig változott a cégek véleménye, várakozásaik mindössze 2 ponttal estek. Helyzete javulásával durván minden harmadik vállalat (30%) számolt a következő egy évben, romlással pedig mindössze 7 százalék. Ennek a pozitív várakozásnak megfelelően az előző negyedévhez hasonlóan továbbra is bővíteni készültek az alkalmazottak számát, 1,5 százalékkal több munkatársat terveztek foglalkoztatni a következő egy évben.

Beruházást szintén többet szerettek volna megvalósítani az előző negyedévhez képest, 21 százalékról 25 százalékra nőtt a fejlesztéseik értékének növekedésével számoló cégek aránya. Bevételükben azonban infláció alatti növekedéssel kalkuláltak, profitjukban pedig stagnálással. Az ukrajnai események fényében a cégek tervei már némiképp megváltozhattak – tették hozzá a felmérés eredményeit ismertetető összefoglalóban az adatokhoz a készítők.

Bankmonitor vélemény
Február végén még szinte minden gazdasági szereplő szeretett volna bízni abban, hogy gyors megoldás lesz az orosz-ukrán konfliktusra. Ez nem következett be. A növekedési és inflációs prognózisaikat is sorra rontják a szakértők és a nagy nemzetközi intézmények is. Az egyre bizonytalanabb környezetben a Bankmonitor szakértői a pénzügyi stabilitás és az átlátható likviditási helyzet fontosságára hívják fel a figyelmet. Az elmúlt hónapok sorozatos kamatemelkedéseire tekintettel célszerű lehet a banki költségek alakulását is áttekinteni. 

A felmérésről

A K&H Csoport 2014-től végez átfogó negyedéves kutatást, amelyben feltérképezi a hazai nem-állami nagyvállalati szektor aktuális helyzetét, valamint azt, hogyan látják saját cégük és a gazdasági környezet változásait a következő egy évben. A kutatás 200, a 2 milliárd forint éves árbevételt meghaladó, nem állami tulajdonú cég döntéshozójának megkérdezésével történik. A felmérést az Impetus Research készítette 2022. február 14. és 28. között a K&H Egészséges Társadalomért Alapítvány megrendelésére.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés