Bukhatok-e a magyar állampapíron pénzt?

Bukhatok-e a magyar állampapíron pénzt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-07-03 Frissítve: 2021-06-18
 

Az alábbiakban egy tipikus kérdéskört, illetve az arra adott válaszokat tesszük közkinccsé.

„Állampapírt szeretnék venni de elég tanácstalan vagyok még, nem nagyon tudom mit lenne érdemes vennem. A bankban a pénzem már elég keveset kamatozik szeretnék keresni jobb befektetési lehetőséget pl : állampapírt. De ahogy látom ebből is van sok féle és nem igazán tudom melyik lenne nekem a legkedvezőbb. Befektetni szeretnék kb. 1 millió ft-ot.”

Kérdés 1: bukhatok-e a
magyar állampapíron pénzt? pl. beteszek 1 milliót és kevesebb lesz a pénzem 4 év múlva? Én olyat szeretnék amin én nekem nincs kockázati tényezőm.

Válasz 1: Ha valaki megvesz egy forintban kibocsátott magyar állampapírt és lejáratig megtartja, akkor arra a Magyar Állam teljes körű kifizetési garanciát vállal. Mind a befektetett összeget, mind az adott kötvény által fizetett kamatot meg fogja kapni.

Emellett is érheti azonban veszteség. Pl. Ha a kamatszint az állampapír vásárlásunkat követően nő és mi fix kamatozású kötvénnyel rendelkezünk, akkor nem fogunk részesülni a kamatemelkedésből (potenciálisnál kisebb kamatot fogunk elérni). Változó kamatozású kötvények esetén évente kiigazításra kerül a fizetett kamat. Azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy mitől függ az adott kötvény változó kamata.
Erről részletesebben itt olvashattok.

Kérdés 2: ha pl Magyarország államcsőd helyzetbe kerül elbukhatom a pénzem?

Válasz 2: Az államcsőd megérne egy külön misét. Itt most álljon csak annyi, hogy minden állam a saját fizetőeszközében (ha az nem közös valuta, mint pl. az euró) korlátlan fizetési képességgel bír, azaz meg tud felelni az állampapírokból adódó fizetési kötelezettségnek is. Az már újfent egy másik történet, hogy ha mindez friss pénz nyomtatásával következik be, akkor a hiperinfláció elértéktelenítheti a befektetésünket…

Ha őszinték vagyunk, akkor szembesülni kell vele: nincs hiper biztonságos befektetés. Csupán a kockázat mértéke a kérdés

Kérdés 3: Látom hogy
sok fajta állampapír van. Melyiknek a legmagasabb a kamatozása? Melyiket érdemes megkötni?!

Válasz 3: Adott pillanatban nem mindig a legmagasabb kamatozású kötvény kiválasztása lehet a jó megoldás. Ma pl. 4,89%-os kamatot fizet a 4 éves és a 6 éves államkötvény is (2018/O és 2020/P). Első ránézésre így rögtön a 4 éves választanánk a rövidebb futamidő miatt. Ha jobban megnézzük azonban a 2020/P kamatprémiuma 0,75%ponttal magasabb.
A részletekről itt olvashatsz. 

Hirdetés
Hirdetés