Cégtulajdonosként minden helyzetre fel vagy készülve? Mutatjuk a kritikus exit pontokat!

Cégtulajdonosként minden helyzetre fel vagy készülve? Mutatjuk a kritikus exit pontokat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-07-04
 

Szakértőnk bemutatja, mik azok a lépések, melyeket minden cégvezetőnek érdemes megtennie az egészségét érintő kockázatok kivédése érdekében.

A társas vállalkozások általában nem gondolnak arra, hogy mi történik a vállalkozásukkal és a tulajdonosok családjával a tulajdonos komoly betegsége vagy halála esetén. Sőt, arra sincs működőképes megoldásuk, hogy a tulajdonostárs halálakor miből fizessék ki az örökösöknek a rájuk eső üzletrész értékét. Stratégia nélkül ezek a helyzetek akár csődhöz is vezethetnek. De van megoldás!

Mi történhet a céggel a tulajdonostárs halála esetén?

A leggyakoribb vállalkozási forma, a korlátolt felelősségű társaság (kft.) esetében a tulajdonos halála után a hagyaték tárgya az örökhagyót megillető tulajdonrész. Aki ezt az üzletrészt örökli, az a kft. tulajdonosává válik, megszerezve ezzel az összes, a néhai tulajdonost megillető jogkört.

Az örökösök tagjegyzékbe történő bejegyzési kérelmének hatályossá válásától kezdve a Ptk. 30 napos jogvesztő határidőt ad a többi tulajdonosnak arra, hogy nyilatkozzanak és – kivásárlási szándék esetén – az üzletrész forgalmi értékét az örökösnek kifizessék.

Nagyon szoros a határidő, villámgyorsan kell elővarázsolni a magánvagyonból a szükséges összeget. A haláleset miatt zárolásra került céges bankszámla nem jelent segítséget.

A betéti társaságnál (bt.) a tag elhalálozásával az örökhagyó nevén lévő törzsbetét egy követelést jelent, amit az örökösök részére ki kell fizetni. A Ptk. lehetővé teszi, hogy ha az örökös kéri, és az összes többi tag hozzájárul ehhez, akkor az örökös jogutóddá, vagyis a bt. tagjává válhasson.

Biztos jó lenne az eredeti tulajdonosoknak az örökösökkel együtt dolgozni, nekik osztalékot fizetni, elfogadni, hogy szakmai hozzáértés nélkül is beleszólnak a céget érintő kérdésekbe?

Ha kiskorú is örököl, akkor értékes lenne a gyámhivatal közreműködése a céget érintő fontos döntések meghozatalakor?

Vagy jobb lenne inkább kivásárolni az örökösöket?  Ehhez azonban elő kell teremteni, likviddé kell tenni a magánvagyonból sok tíz vagy száz milliós, vagy akár néhány milliárdos összeget, mégpedig 30 napon belül!

Könnyű lesz megegyezni az örökösökkel abban, hogy mennyi a cég értéke és így a tulajdonrész megváltásáért járó összeg, vagy – ahogy erre számtalan példa van – hosszadalmas, akár évekig tartó bírósági procedúrára lehet számítani?

Fontos
Egy ilyen időszak zavarokat hoz a cég működésében, nehezíti vagy ellehetetleníti a kötelezettségek teljesítését és könnyen előállhat a csőd, elveszhet minden, amit addig a tulajdonosok építettek, elértek.

Hirdetés

Hirdetés

Mi történhet egy családi vállalkozás esetében?

A családi vállalkozásoknál gyakori, hogy a vállalkozást létrehozó szülő mellett nem vesz részt mindegyik gyermek a működtetésében. A közreműködő gyermek a szakértelmével szolgálja a vállalkozás gyarapodását, a többiek más karriert választanak. A tulajdonos szülő előre rendelkezésével tisztán meghatározható, hogy mely hozzáértő családtag örökölje és vigye tovább a már jól felépített, prosperáló céget.

De hogyan lesz kifizetve a többi gyerek? Ki mondja meg, hogy éppen akkor mennyit ér a cég? Hogyan biztosítható, hogy ebből ne legyen veszekedés, vita a testvérek között?

A leggyorsabb, legtisztább és legolcsóbb megoldás

A tulajdonrész kivásárlást lehetővé tevő bevált, kiszámítható és minden későbbi vitát garantáltan kizáró megoldás a kockázati életbiztosítás.

A több tulajdonossal rendelkező cégeknél a tulajdonostársak egymásra kötnek kockázati életbiztosítást, és egymás haláleseti kedvezményezettjei lesznek. Biztosítási összegként a biztosított tulajdonrészének értéke szerepel a biztosításban, és ezt az összeget a kedvezményezett cégtulajdonos az örökösök kifizetésére fordítja.

A megoldás akkor teljes, ha a társasági szerződés módosításra kerül. Itt meg kell nevezni az üzletrész megváltásra feljogosított személyeket és meg kell határozni az üzletrész magukhoz váltásának feltételeit.

Kulcsfontosságú, hogy a cég jogásza készítsen egy szindikátusi szerződést is, amelyben többek között a cégérték meghatározásáról és a kockázati életbiztosítások pontos szerepéről is szó esik. Elengedhetetlen, hogy ezt a dokumentumot minden érintett tulajdonos és örökös is aláírja.

A családi vagy az egy tulajdonossal rendelkező társas vállalkozások esetén pedig a tulajdonos szülő, a cégértéket szem előtt tartva köt saját magára kockázati életbiztosítást. A biztosítási összegből kifizetésre kerül a cég működésében részt nem vállaló gyermek(ek) örökrésze. Ennek részleteiről és az osztalék jövőben megosztásáról, ebben az esetben is a mindenki által aláírt szindikátusi szerződés rendelkezik.

A diagnózis, ami szintén földrengést okozhat a vállalkozás életében

A vállalkozás és a család életét a tulajdonos súlyos betegsége is drámai módon befolyásolja. Erre a helyzetre jellemzően szintén nincsenek felkészülve a cégtulajdonosok (ahogyan egyébként többségében az alkalmazotti jövedelemből élők sem). Mivel néz szembe a cégtulajdonos, amikor egy komoly betegséget diagnosztizálnak nála?

A kritikus (például a szív- és érrendszeri, daganatos, vagy emésztőszervi) betegségek gyógyulási ideje jellemzően 1,5-2 év. Így elég hosszú időre ki tud esni a munkából, a cég tevékeny irányításából a cégtulajdonos. A betegség jövedelem csökkenést okoz. A gyógyulás pedig olyan kiadásokat generál, ami egy külföldi gyógykezelés esetén akár 30-40 millió forint is lehet.

Hogyan tudja a cégtulajdonos gyorsan likviddé tenni a gyógyuláshoz szükséges és a cég zavartalan működését (például szakértő cégvezető gyors akvirálásával) segítő pénzösszeget? Kockázati életbiztosítással ez gyorsan megoldható. Így sem a cég, sem a család vagyonelemeit nem kell hirtelen, áron alul pénzzé tenni, elherdálni.

Ráadásul a kockázati biztosítás díja – ha a cég a szerződő és a kedvezményezett is – költségként, adó- és járulékmentesen elszámolható. A biztosítók részletes adózási tájékoztatója segíti a szerződőt a korrekt könyvelésben.

Összefoglaló

A cégtulajdonost érintő, a vállalkozás és a család életét megrengető, váratlan helyzetekre gyors, korrekt és minden szereplő számára megnyugtató megoldást ad a kockázati életbiztosítás, hiszen:

  • A biztosítási összeg (a biztosítói kifizetés) akár több száz millió forint is lehet.
  • A biztosító a hiánytalan kárigény benyújtása után 15 napon belül fizet a kedvezményezettnek.
  • A biztosító szolgáltatása főszabályként adó- és járulékmentes.
  • A biztosítás megéri, mert ha baj van, a díjhoz képest nagyon nagy összeget kapsz.
  • A biztosítótól kapott pénz fedezi a gyógyulásod költségeit, segíti a családod mindennapjait és a céged további működését.
  • A tulajdonos halálakor felmerülő minden nehéz kérdés békében, barátságban előre megoldható – a gyerekek, az özvegyek nem vesznek össze, a cég nem megy tönkre -, az örökösök pénzükhöz jutnak a tulajdonos eredeti szándéka szerint.
Kalkulálj
A biztosítási piacon nagy a választék kockázati életbiztosításokból. A Bankmonitor tanácsadói segítenek a legmegfelelőbb termék kiválasztásában és a szerződéskötés folyamatában. Regisztrálj és segítünk abban, hogy céged működése minden körülmények között zavartalan legyen!
Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés