Cégtulajdonosok figyelem: olcsó befektetés, olcsó hitellel!

Cégtulajdonosok figyelem: olcsó befektetés, olcsó hitellel!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-07-06 Frissítve: 2021-07-01
 

Az ingatlan árak 25-30%-ot emelkedtek, érdemi kamatot bankban, vagy állampapírral nem igazán lehet elérni. A tőzsdei befektetéstől a legtöbben félnek, mert nem értenek hozzá, vagy már megégették magukat vele. Mit tehet az a cégtulajdonos, aki az elmúlt években érdemi profitra tett szert és szeretné befektetni? Van egy lehetőség, ami soha nem volt ilyen kedvező és vélhetően 100 évente csak egyszer jön el… 

Ingatlan? Tőzsde? Kötvény? NEM

Teljesen másról van szó. A legjobb befektetés ma a cégtulajdonosoknak Magyarországon a vállalatfelvásárlás, részesedésszerzés. Az állításunkat a következő két tényezőre alapozzuk:

1., Szép számmal kínálnak eladó sorban lévő cégeket. Ezeket a cégeket jellemzően a rendszerváltás utáni években hozták létre és mára a tulajdonos elérte a nyugdíj kort, családon belül viszont nincs kinek továbbadni a működőt vállalkozást.

2., Olcsó… nagyon olcsó… Egy átlagos céget ma Magyarországon a megtermelt éves profit ötszöröséért lehet megvásárolni. Ez – némi leegyszerűsítéssel – egyet jelent azzal, mintha lekötnénk a pénzünket 20%-os kamaton… A leegyszerűsítés természetesen abban áll, hogy egy megszerzett cég menedzselését biztosítani kell a maga vállalkozási kockázatával és minden nehézségeivel.

Hirdetés

Hirdetés

Nem csak a cég olcsó, a hitel is…

A mai magyar hitelpiacon a kézzelfoghatóan eredményes (értsd profitábilis) vállalkozó múltat felmutató tulajdonosok számára rendkívüli olcsó hitelforrások állnak rendelkezésre. A legnépszerűbb támogatott hitel, a növekedési hitel remekül használható részesedés vásárlásra.

Adott tehát egyik oldalon egy magas hozam (~20%) mellett megszerezhető részesedés vásárlási lehetőség, a másik oldalon pedig egy maximum 2,5%-os kamatozású hitel. A tranzakcióhoz pedig elegendő 20-35% önerő.

Nézzük meg egy példán keresztül, milyen megtérülést eredményez egy ilyen befektetés: Adott egy 80 millió Ft éves profitot termelő cég, melynek az értéke a profit ötszörösén számolva 400 millió Ft. Az új tulajdonos 80%-ot vásárol. (A fennmaradó 20%-ot jellemzően a tranzakciót követő évek teljesítménye alapján árazva egy külön ügyletben vásárolja meg. Alternatívaként elképzelhető, hogy rögtön 100%-ot vásárol, de a vételár 20%-a elkülönített számlára kerül és a kifizetés a teljesítmény mutatókhoz kötött.)

A befektető 30%-os önerőt tesz a részesedés vásárlásba, ami 96 millió Ft. Érdemes megjegyezni, hogy ez mindössze 20%-kal több, mint a megszerzett cég teljes éves profitja… A többit hitelből finanszírozza. A megtérülést az alábbi táblázat foglalja össze:

reszesedesvasarlas_20160705Kockázatok és mellékhatások

Nem szeretnénk túlzottan rózsaszín képet festeni. Egy részesedés vásárlásnak is vannak kockázatai. Hiába olcsón vásárolhatók a magyar részesedések és olcsó a hitel, a klasszikus kockázati elemek jelen vannak: érteni kell a megvásárolt cég működését, a vevő és szállítói kapcsolatait, biztosítani szükséges a menedzsment érdekeltségét, optimális esetben pedig addicionális érték is keletkezik a felvásároló cég és a felvásárolt cég működéseinek szinergiáiból… Mindezt azonban a tapasztalt cégvezetők már tökéletesen ismerik.

0%-os hitel elérhető cégfelvásárlásra?

Nem. Mindenki ezt szeretné most igénybe venni, de nem. A hitelezhető célok közül a részesedés vásárlás ki van zárva. A kedvezményes hitelek közül a növekedési hitel és az EXIM Bank egyik konstrukciója érhető el. Az előbbinél minimum 10%, az utóbbinál minimum 50% a megvásárolandó részesedés mértéke.

Az alábbi kalkulátorral ellenőrizheti, hogy cége megfelel-e a támogatott hitel alapfeltételeinek:

Széchenyi hitel
Bankmonitor

Milyen elvárásoknak kell megfelelni a sikeres hiteligényléshez:

  • Méret: optimális esetben a felvásárlandó cég árbevétele nem haladja meg a felvásárló cég árbevételének 50%-át
  • Működési terület: a felvásárló cég és a felvásárlandó vállalkozás egy iparágon belül működik (versengő, vagy kiegészítő pozícióban)
  • Szerződés: a részesedés vásárlásra vonatkozó megállapodás biztosítja, hogy az eladó is érdekelt legyen a cég jövőbeli sikeres működésében (visszatartott vételáron, vagy más tényezőn keresztül)

Az egyes bankok hitelezése a gyakorlatban

Ez az ami egészen szélsőséges kilengéseket mutat. Ugyan a legtöbb bank ma már intenzív hitelezési üzemmódba kapcsolt, 1-2 bank egészen egyszerűen nem hitelezi a cégfelvásárlásokat (másik 12-15 bank pedig versenyez az ügyletekért). Egyes bankoknál a cégfelvásárlás hitelezése már 40-50 millió Ft hitelösszegtől finanszírozható, míg más bankoknál ez csak 2-300 millió Ft-tól.

A vállalati hitelpiac talán semmilyen más vonatkozásban nem annyira színes, mint a részesedés vásárlások finanszírozását illetően…

Hirdetés
Hirdetés