Cégtulajdonosok figyelem: van megoldás, ha nem kaptál NHP-t, de támogatott hitelt szeretnél

Cégtulajdonosok figyelem: van megoldás, ha nem kaptál NHP-t, de támogatott hitelt szeretnél
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-05-05 Frissítve: 2018-04-06
 

A vállalati hitelezésben minden a 2,5%-os kamatozású NHP-ról szól. Óriásplakátokon, interneten, villamosok oldalán megjelenő hirdetések… A hitelt igénylő vállalatok 90%-a ma ezt a hitelt szeretné megkapni, hiszen nincs kedvezőbb. Nem mindenki juthat azonban hozzá az NHP-hoz, vagy a finanszírozni kívánt tevékenység miatt, vagy a hitelhez kapcsolódó túl magas kockázat miatt. Létezik azonban erre a helyzetre is egy megoldás: Új Széchenyi Hitel, mely szintén államilag támogatott, fix kamatozással bír.

Ki, mikor és milyen feltételekkel juthat hozzá? Esélyes vagy rá, ha nem kaptál NHP-t?

Cégtulajdonosok számára ma hitelt felvenni a legracionálisabban az NHP keretei között lehet. A 2,5%-os maximált fix kamat miatt ez nem megkérdőjelezhető. Jelen írásunkban most így elsősorban arra fókuszálunk, hogy

milyen esetekben jelenthet megoldást az Új Széchényi Hitel azon cégeknek, ahol az NHP nem elérhető? 

1., Magasabb kockázat 

A bank a hitel kihelyezésével kockázatot vállal. Könnyű belátni, hogy egy, az elmúlt 5 évben folyamatosan évi 50 millió Ft profitot termelő cég számára kisebb kockázattal jár 25 millió Ft hitelt adni a banknak, mint egy két éve alapított tavaly éppen nyereségessé vált cég számára. A bank számára a 2,5%-ban maximált hitelkamat az NHP esetében a felvállalható kockázatot is limitálja.

Itt nézheted meg, hogy céged alkalmas-e az NHP felvételére 

Az Új Széchenyi Hitel esetében a kamat maximum 6,5% lehet, így kockázatosabb cégek is finanszírozhatók. Pusztán a kamatszint miatt tehát a hitel elérhetőbb.

Elsőre soknak tűnhet a 6,5% az NHP 2,5%-a mellett, de érdemes a következőket figyelembe venni:

  • fix kamatról beszélünk, akár 10 éven keresztül
  • nincs devizakockázat
  • jelenleg a Magyar Állam vesz fel 5,4%-on 10 éves hitelt forintban… így ehhez képest alig több, mint 1%pont kamattöbblet nem jelent extra terhet

2., Külföldi tulajdonos nem akadály

Az NHP nagyon erősen a magyar tulajdonban lévő vállalatok finanszírozására koncentrál, az Új Széchenyi Hitelnél nem jelent akadályt a cégben meglévő külföldi tulajdon.

3., Hány évre és milyen célra kaphatod meg a hitelt?

3 éves forgóeszközhitel, vagy 10 éves beruházási hitel érhető el mindkét hitel esetében. A különbségek a hitelcél vonatkozásában:

  • Új Széchényi Hitelt lakó, üdülőingatlan vásárlására és felújítására is fel lehet venni,
  • ugyanakkor a mezőgazdasági tevékenységek és a bérbeadás kizárt a hitelezési célok közül.

4., Hitelösszeg – hogyan lehet több?

Minimális hitel: szemben az NHP 3 millió Ft-os minimum összegével az Új Széchenyi Hitel esetében nincs minimum összeg.

Maximális hitel: az Új Széchényi Hitel keretében mindössze 50 millió Ft érhető el. Megoldást jelenthet ugyanakkor, hogy a tervezett beruházás több külön szakaszra bontva kerül finanszírozásra.

5., Számít a cég székhelye

Az Új Széchényi Hitel jelenleg nem elérhető a közép-magyarországi régióban. Várhatóan ez ősszel változni fog.

6., Általános szabályok

Teljesen mindegy, hogy milyen hitelről beszélünk, a realitás talaján kell állnunk. Alaposan kidolgozott üzleti koncepcióval, üzleti tervvel, szakmai tapasztalattal, önerővel és a hitel mögé felajánlható fedezettel kell rendelkeznünk ahhoz, hogy hitelt kaphassunk. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy akkor hitelezhető egy cég, ha a hitel visszafizetése nagy valószínűség mellett látható az üzleti tervből. Minden más esetben a cégnek tőkére van szüksége és nem hitelre.

Ha támogatott hitelt szeretnél, segítünk eligazodni, segítünk megtalálni a megfelelő finanszírozási formát. Töltsd ki az alábbi adatlapot és felhívunk:

Széchenyi hitel
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés