Cégvásárlás hitelből: a legfontosabb információk

Cégvásárlás hitelből: a legfontosabb információk
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-08-05 Frissítve: 2021-08-09
 

Saját tőkét, saját pénzt befektetni nagyon drága. A tulajdonosok átlagos hozamelvárása ma éves 15-30% között mozog a KKV szegmensben. Nem véletlen tehát, hogy még azok is, akik kellő pénzügyi erővel rendelkeznek, sokkal inkább preferálják a ma akár 4% körüli fix kamatozással elérhető cégfelvásárlási hiteleket.

Melyik legyen előbb: a tyúk vagy a tojás? Szerződjük le előbb a cég adásvételét és már a tranzakció pontos részleteinek birtokában keressük fel a bankot finanszírozási igényünkkel? Vagy előzetes információk alapján próbáljunk meg bankunktól valamilyen formátumú finanszírozási ígéretet kicsikarni? Nem véletlenül érezhetjük magunkat a 22-es csapdájában. Ha az üzleti megállapodást követően vágunk bele a bankhitel megszerzésébe, ki fogunk futni az időből…

A legfontosabb feltételek

Felvásárlás értéke: ma a kereskedelmi bankok jellemzően 4-500 millió Ft-os vételártól nyitottak egy akvizíció finanszírozására. Egy ilyen típusú finanszírozás lényegesen összetettebb, mint egy gép-, vagy ingatlan vásárlás hitelezése, így szükséges hozzá egy minimális tranzakciós nagyság.

Önerő: ahogy minden más hosszú távú hitelnél, úgy itt is elvár a bank a tulajdonosoktól legalább 20% önerőt, ami természetesen a konkrétumok függvényében inkább növekedhet, mint csökkenhet.

Hiteligény nagysága: a felvásárlási értékből és az önerőből adódik, hogy a minimális hitelérték ebben a kategóriában 300 millió forint körül mozog, az ennél kisebb volumenű hiteligényekkel egyszerűen nem érni meg a bankoknak foglalkozni. (Illetve amilyen áron az megérné nekik, az nagy valószínűséggel a hitelfelvevőnek nem fogja.)

Tevékenységek, biztosítékok: nem mindegy, hogy milyen tevékenységű társaságot szeretnénk megvásárolni. Ilyen szempontból legkönnyebb helyzetben akkor vagyunk, ha a felvásárolni kívánt társaság rendelkezik ingatlan vagyonnal, illetve tevékenysége hosszú távú vevői/megrendelői szerződések mentén folyik. A bankok számára nehéz/nehezebb megfogni például az IT szektorban tevékenykedő cégeket, ahol jellemzően az iroda sem saját tulajdon.

Referencia, üzleti múlt: meghatározó az, hogy jelenlegi céged mivel foglalkozik és az milyen volument ért már el. Egy 200 millió Ft-os árbevételű céggel 2 milliárdos céget felvásárolni banki szempontból elképzelhetetlen. Amennyiben a felvásárlás üzleti logikája nem igazolható a bank számára, egy csapágygyár tulajdonosa sem tud banki hitelből pékséget vásárolni, hiszen honnan lenne szakmai tapasztalata hozzá, ami a nyereségesség megtartását biztosítaná. Ha viszont gabona kereskedőként, esetleg cukrászda tulajdonosként szeretnéd a pékséget felvásárolni, már teljesen más a helyzet.

Elsődleges szempont a hitelfelvételhez: azt említenünk sem szükséges, hogy mind a vásárló, mind a megvásárlandó cég hitelképességét vizsgálja a bank, fontos, hogy legalább a kettő profittermelő képessége együttesen ki tudja termelni a felvett hitel adósságszolgálatát, azaz éves tőke és kamatfizetési kötelezettségét.

Fenntartható profitabilitás: Ahhoz, hogy a cég működésének zavartalansága biztosított legyen, fontos a meglévő belső folyamatok teljes körű átlátása és ennek a tudásnak az átadása. Ez nem tud papíron megtörténni, ehhez idő kell. A meglévő kereskedelmi kapcsolatok átörökítése mind beszállítói, mind vevői/megrendelői oldalon elengedhetetlen. Ennek átadása, az új tulajdonossal szembeni bizalom kiépítése, szintén a volt tulajdonos közreműködésével történhet, ezért nem csak a bankok várják el, de az új tulajdonosnak is velős érdeke, hogy a régi tulajdonos 1-2 évig még érdekelt maradjon a működés fenntartásában. Ennek (leggyakoribb) formája a vételár visszatartás, ami előre definiált célok, célszámok teljesülése esetén kerülhet kifizetésre.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi idővel előtte kezdj hozzá?

Fontos tudni, hogy egy ilyen típusú hiteligény banki átfutási ideje döntésig alsó hangon 3 hónap, de ez nagyban függ attól, hogy mi magunk hogyan tudjuk a szükséges információkat és dokumentumokat a bank rendelkezésére bocsátani.

A hiteligényhez szükséges információk

  • A megvásárolni kívánt cég és a vevő cég tevékenységének bemutatása- esetleges szinergiák, és a tranzakcióból származó előnyök bemutatása;
  • A megvásárolni kívánt cég és a vevő cég 2-3 évre visszanő év végi beszámolója, főkönyvi kivonata, vevő-szállító analitikája;
  • A megvásárolni kívánt cég jogi és számviteli átvilágításának eredménye;
  • A megvásárolni kívánt cég főbb partnereinek, szerződéses paramétereinek részletes bemutatása – ezt általában a jogi átvilágítás tartalmazza;
  • Pénzügyi terv (cashflow kimutatás) mindkét cég cégre külön-külön, illetve konszolidált formában is, a tervezett hitel teljes futamidejére, ami 5-7 évet jelenthet;
  • Adásvételi szerződés tervezet;
  • Jogi és számviteli átvilágítás eredménye;

Növekedési hitellel (NHP) lehetséges?

Nem. A NHP legújabb szabályozása értelmében cégfelvásárlásra nem felhasználható. Ha ez lenne az igény, maximum a tranzakciós struktúra átalakításában lehet gondolkozni (pl. a kinézett cégből megvásároljuk a termelőeszközöket és az ingatlanokat), de ez sok esetben nem működőképes.

Ahhoz, hogy mindent pontosan és időben összerakj, nem árt a külső támogatás. Kérd szakértő kollégáink segítségét, akik a te érdekedben, bank-függetlenül tudnak végig vezetni a vételi gondolat megszületésétől átfogóan a kívánt hitel kifolyósításáig:

Érdeklődj szakértőnknél
Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Bankmonitor
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés