Családi házat építenél? Erre mindenképp figyelj!

Családi házat építenél? Erre mindenképp figyelj!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-06-03
 

Ha építkezel, egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kapod meg a használatbavételi engedélyt, 2020 december 31-től ugyanis szigorodnak a szabályok. Ha építkezés helyett inkább új lakást vásárolnál, akkor sem jársz feltétlenül jobban, ugyanis a vételárak is emelkedhetnek!

A jogszabályok értelmében 2021 januárjától már csak olyan ingatlan kaphat használatbavételi engedély, mely megfelel legalább a BB „közel nullás energiaigényű” energetikai besorolásnak. Az AA++ „minimális energiaigényű” minősítéstől, a JJ „kiemelten rossz” értékelésig összesen 12 kategória létezik.

Mit jelent a BB energetikai minősítés?

Akkor kap egy ingatlan BB minősítést, ha összesített energetikai jellemzője 81 és 100 közé esik, ezt azt jelenti, hogy a kiszámolt energiafogyasztás értéke 81 és 100 KWh/m2 közötti. Emellett elvárás, hogy az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedezni. Ilyen lehet például a napelem, a napkollektor és hőszivattyú.

Vagyis nem elégséges önmagában egy vastagabb szigetelés vagy egy modernebb nyílászárók beszerelése: teljesen más fűtési rendszert, elektromos hálózatot kell beépíteni az ingatlanokba, ami akár 5%-kal is megdrágíthatja az építkezést. Ez nem csak építkezésnél jelenthet gondot, ha új lakást szeretnénk vásárolni, akkor azok vételárában is jelentkezni fog az áremelkedés

Hirdetés

Hirdetés

A kedvezőbb besorolás jobb ingatlant is jelent

Természetesen az emelkedő költségekért cserébe kapunk is valamit: a kedvezőbb besorolás alacsonyabb energiafogyasztást jelent. Egy 60 négyzetméteres ház esetében a jelenleg leggyakoribb FF  és a „közel nullás energiaigényű” kategória között a rezsi költség különbsége akár 10 ezer forint is lehet havonta. Ez egy korszerűsítési, felújítási döntés  meghozatalánál már fontos szempont lehet.

Bankmonitor tipp:

  • Ha építkeznél mindenképpen gondold át, hogy milyen energetikai besorolású házat szeretnél, és ezért milyen extra költségeket tudsz bevállalni.
  • Ha még nem szeretnél közel nullás energiaigényű ingatlant építeni, akkor fokozottan figyelj a kivitelezési munkálatok ütemezésére. Még másfél évig lehet a jelenlegi szabályoknak megfelelő ingatlant építeni, ami elégséges lehet a használatbavételi megszerzésére, de már komolyabb csúszások nem férnek bele.
  • Egy új társasház építésénél sokan a tervezőasztalról, vagy éppen az építési munkák megkezdését követően vásárolnak lakást maguknak. Ha ilyen otthont szeretnél magadnak, akkor azt javasoljuk, nézd meg a terveket a várható energetikai besorolás szempontjából is. Akkor is fontos lehet ez, ha a tervezett átadás dátuma 2021. január előtti. Ugyanis a jelenlegi feszített környezetben az ingatlanok átadása könnyen csúszhat egy negyedévet, akár fél évet.

Ha hitelre is szükséged lenne az építkezéshez, az új szabályok miatt könnyen lehet, hogy nagyobb összegre lesz szükséged. A Bankmonitor „Mennyi Lakáshitelt Kaphatok?” Kalkulátorának segítségével meg tudod nézni az általad felvehető maximális hitelösszeget. Sőt, különböző futamidő és kamatperiódus verziókban láthatod az elérhető összegeket, így könnyebben ki tudod választani a számodra legjobb opciót.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Hirdetés