Csapj le a legjobb lakáshitelekre – Most igazán olcsón megúszhatod!

Csapj le a legjobb lakáshitelekre – Most igazán olcsón megúszhatod!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-11-09 Frissítve: 2021-08-06
 

A lakáshitel kamatok történelmi mélyponton állnak, így talán még soha nem adódott jobb lehetőség arra, hogy belecsapjunk a hitelfelvételbe. Az éven belüli kamatperiódusú hitelek már bőven 4 százalék alatti kamat mellett is elérhetőek, de mielőtt az alacsony THM és törlesztő-részlet lépre csalna minket, érdemes egy pillanatra elgondolkodni. A hosszú távon fixált hitelekkel kellő védelmet élvezhetünk az előre nem látható jövővel szemben, ha vállaljuk a havi szinten pár ezer forinttal nagyobb törlesztőt.

Az alacsony kamatok hatását már mindenki a saját bőrén érezheti. Valószínűleg arról is megoszlik az emberek véleménye, hogy átok vagy áldás-e a rekord mélységekben tartózkodó kamat. A megtakarítók bosszankodnak, mert ők a pénzüket egyre kedvezőtlenebb feltételekkel tudják gyarapítani, viszont a lakáshitelben gondolkodók most érezhetik csak igazán nyeregben magukat. Az elmúlt évek során egyre jobban csökkentek a lakáshitel kamatok is, manapság már átlagosan 5,57 százalék mellett juthatunk hitelhez.

Az átlagos lakáshitel kamattól való eltérés azonban még mindig nagy lehet, attól függően, hogy melyik banknál és milyen kamatperiódusra vesszük fel a lakáshitelt, és persze milyen egyedi jellemzőkkel rendelkezünk. Cikkünkben megnézzük, hogy milyen kínálattal szembesülünk THM és törlesztő-részlet tekintetében, ha a piacon elérhető legjobb lakáshitelekre vadászunk.

Hirdetés

Hirdetés

Mutatjuk a kínálatot

Amikor lakáshitelek után nézelődünk az egyik legfontosabb tényező, amivel képbe kell kerülnünk az a hitel kamatperiódusa. Ez alapvetően azt mutatja meg nekünk, hogy a lakáshitelünk után elkért kamat milyen gyakran változtatható a bank által, így beszélhetünk rövid, vagy hosszú időre fixált hitelről. Azt sem árt tudnunk, hogy a teljes hitelkamatunk a BUBOR-ból (budapesti bankközi forint kamatláb) és a kamatfelárból tevődik össze. A jegybanki alapkamat mozgását jól követő BUBOR szintje nagymértékben meghatározza az általunk fizetendő kamat mértékét, így ha az nő, a törlesztőnk is emelkedni fog. Ugyan a kamatfelár is változhat, de annak értékét a bank csak szigorú feltételek mellett módosíthatja.

Összehasonlításunkban a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorával dolgoztunk, egy 8 milliós 20 éves futamidejű hitelt vettünk alapul, ahol mindig a legkedvezőbb ajánlatokat vetettük össze. Külön figyelmet szenteltünk a rövid és a hosszú kamatperiódusú hiteleknek is, mivel a két csoport között jelentős különbségek is lehetnek a törlesztők tekintetében.

A rövid kamatperiódusú lakáshiteleknél igen vonzó kamatokkal találkozhatunk, a legjobb hiteleket már bőven 4 százalék mellett elvihetjük, az eltérés viszont számottevő is lehet bankonként. A 3 hónapos kamatváltozású hitelekhez igen alacsony, 3,8 százalék THM mellett hozzájuthatunk a K&H Banknál, míg törlesztőnk havi közel 47 ezer forint lenne ez esetben. A 6 hónapos kamatperiódusú hitelek körében viszont a Budapest Bank a nyerő, 3,46 százalékos THM és 49 ezer forintos havi törlesztőt mellett már vihetnénk a hitelt. Az 1 éves átárazódású hiteleknél az MKB Bank kínálja a legkedvezőbb feltételeket, ugyanis a THM mindösszesen 3,48 százalék, ami havi 45 ezer forintos törlesztővel párosul.

Álmaid otthonát szeretnéd megvásárolni, vagy csak érdeklődnél a legjobb lakáshitelek iránt? Kalkulátorunk segítségével kiválaszthatod a leginkább kedvező hitelt!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Érdemes a hosszan fixált hitelt választani

A rövid kamatperiódusú hiteleket már nagyon alacsony THM mellett is elérjük, de a kamatok emelkedésével párhuzamosan a törlesztőnk drágulását is borítékolni lehet. Még csak elképzelésünk sincs arról, hogy mi történhet egy 20 éves futamidejű hitel élete során, de a tapasztalatok alapján nem mindig az olcsóbb megoldás a nyerő.

Azonban a kamatkockázat ellen sem maradunk fegyver nélkül, ugyanis a hosszan fixált hitelek pontosan az ilyen kellemetlen meglepetések kiküszöbölésére szolgálnak. Ugyan első blikkre az olcsó rövid kamatperiódusú lakáshitelekhez képest rosszabbul járunk a hosszú fixálással, összességében mégis sokat nyerhetünk ezzel a választással.

Jelenleg a K&H Bank kínálja a legjobb 3 éven fixált hitelt, ezt már 4,36 százalékos THM mellett elvihetjük, ami havi 49 ezer forintos törlesztőt jelent. Ha 5 évre öntenénk betonba a fizetendő kamatunk mértékét, akkor a Budapest Bank ajánlata legkedvezőbb, ami 4,76 százalékos THM-mel és 55 ezer forintos törlesztővel elérünk.  A 10 éves változású kamattal bíró lakáshiteleknél is egyértelműen a Budapest Bank viszi prímet, viszont ha 10 év fölött fixálnánk a kamatunk már az UniCredit az egyeduralkodó.

Ha belegondolunk, az 1 éves és 3 éves legjobb ajánlat havi törlesztőjében a különbség mindösszesen 2300 forint, ami a biztonságosabb hitel árának fogható fel. Ugyanakkor még a legjobb 5 éves kamatperiódusú lakáshitelért is csak 6000 forinttal kell többet fizetnünk a 3 évesekhez képest, ami szintén nem egy nagy összeg, feltéve hogy nem centizzük ki a családi büdzsét. Annak, aki pedig semekkora rizikót nem szeretne a vállalni hitel futamideje alatt, vélhetően még az UniCredit 20 éves megoldása is megéri a magasabb törlesztő-részlet ellenére.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés