Csődbe ment a bankom! Mit tegyek?

Csődbe ment a bankom! Mit tegyek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-01-28 Frissítve: 2020-03-18
 

Az elmúlt hét komoly sajtóvisszhangot kiváltó eseménye volt, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet engedélyét és elrendelte a végelszámolását. Bár nem nagy pénzintézetről van szó, piaci súlya a jegybank szerint mindössze 0,1 százalék, a szomorú eset vélhetően nem okoz komoly kárt a pórul járt takarékszövetkezet ügyfeleinek. Az ügynek azért vannak minden pénzét bankban tartó ember számára megszívlelendő tanulságai.

Arra, hogy egy pénzintézet hasonló helyzetbe kerül meglehetősen csekély az esély. Ettől egyébként a bankszektor felügyeletét ellátó MNB sem tart. Honlapján a jegybank közölte: nem tart fertőzésveszélytől, mert kis piaci súlyú szereplőről van szó. Ráadásul a többi takarékszövetkezet élvezi a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének védelmét is, miközben a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet nem volt tagja a rendszernek.

Bármilyen kicsi is az esélye, hogy ügyfélként hasonló helyzetbe kerülünk, mégis érdemes lehet elgondolkozni azon, mihez kezdenénk, ha bankunk ilyen vagy olyan okból lehúzza a rolót? Megpróbáltuk összegyűjteni néhány pontban, melyek a legfontosabb lépések a pénzüket féltő betétesek számára:

  • Ne essünk pánikba! Ne rohanjunk a legközelebbi fiókba felvenni a pénzünket, mert a betéteinket biztosítás védi. A betéteseknek (magánszemélyeknek és vállalkozásoknak egyaránt) személyenként legfeljebb 100 ezer euró (jelenlegi árfolyamon 30,3 millió forint) kártérítés jár az Országos Betétbiztosítási Alaptól (OBA). FONTOS! Betétbiztosítási védelmet élveznek a magyarországi székhelyű bankokban elhelyezett névre szóló banki betétek lekötéstől függetlenül (betétszámla, folyószámla stb.) és a bank által 2003. január 1. után kibocsátott kötvények és letéti jegyek.
  • Tájékozódjunk! Ha egy bank gondba kerül, akkor a média széles körben hírt ad róla. A sajtóinformációk egy része azonban ellenőrizetlen lehet, így keressük a hivatalos hírforrásokat. A bank pontos helyzetéről a szektor felügyeletét ellátó MNB rendszeresen ad tájékoztatást a honlapján. A jegybank honlapján az  ügyfelek kérdéseket is feltehetnek. A kártalanítás menetéről az OBA honlapján találhatunk információkat.
  • Legyünk türelmesek! Ha bankunk nem is tud fizetni, akkor az OBA 20 munkanapon belül mindenképpen kártalanítani fog bennünket. Ennek menetéről levélben is tájékoztatni fogja az érintetteket. A Körmendi Takarékszövetkezet esetében például egymillió forintig a postás házhoz hozza a kártalanítást. 1-5 millió forint között az OBA Betétbiztosítási Kártyát küld állandó lakcímünkre postán. Az ehhez mellékelt levélben közli azt is, melyik banknál juthatunk a pénzünkhöz. Az 5 millió forintnál nagyobb összegű kártérítés esetén egy kifizető ügynök bank közreműködésével történnek a kifizetések.
  • Ne aggódjunk amiatt, hogy elvész a betétünk kamata! A kártérítés összege elég magas, legfeljebb 100 ezer euró, azaz 30,3 millió forint. Ráadásul a kártalanítás nem csak a tőkére, hanem kamatösszegre is vonatkozik! Az OBA jótáll az euróban vagy az OECD tagállamok fizetőeszközében elhelyezett betétek után is.
  • Ne féljünk a várható költségektől! A betétbiztosítás az ügyfelek számára díjmentes.
  • Ne tartsunk attól, hogy elfogy az OBA pénze! A kártalanításhoz szükséges pénzt a bankok fizetik be az OBA-nak. A betétbiztosítási rendszerhez való csatlakozás minden magyarországi székhelyű betétet gyűjtő hitelintézet számára kötelező! (Fontos azonban tudni, hogy betétet nem csak az itt székhellyel rendelkező bankok gyűjthetnek!) Ha valamilyen oknál fogva elfogy az OBA pénze, akkor az állam vállal garanciát a kártalanítás céljára a betétbiztosító által felvett hitelre.

Kalkulátorunkkal utána járhatsz, melyik banknál milyen folyószámladíjakra számíthatsz!

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés