CSOK-kal építkeznél? Ne halaszd jövőre!

CSOK-kal építkeznél? Ne halaszd jövőre!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-30 Frissítve: 2023-08-31
 

Az elmúlt években számos család valósította meg saját elképzelése szerint álmai otthonát, melyhez a Családi Otthonteremtési Kedvezmény is hatalmas segítség lehetett a gyermeket nevelő, vagy vállaló magyaroknak. De mi lesz jövőre? Annyit elárulunk, könnyen lehet, hogy hatalmas bukta.

Fellendülés az ingatlanpiacon, miközben egyre kevesebb az építkezés?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb lakásépítési, építési engedélyekről szóló gyorstájékoztatója szerint 2023. első negyedévében számottevően csökkent a kiadott építési engedélyek és ingatlanépítések száma. Az előző évi adatokhoz képest összességében 20 százalékkal kevesebb új otthon épült, az építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő ingatlanok száma pedig 38 százalékkal volt kevesebb, mint 2022 azonos időszakában.

Az építendő lakások száma országosan nem haladta meg az 5000-et. Az engedélyek és bejelentések száma a községekben és a kisebb városokban esett vissza leginkább (a felére), míg a megyei jogú városokban 27, Budapesten 16 százalékos volt a csökkenés.

Új ingatlanok építése 2022 és 2023 első negyédévi összehasonlításban.

A lakások és az építkezés árának mérséklődésére ebben az évben nincs sok esély, vagy csak minimális csökkenés sejthető annak fényében, hogy az infláció és ezzel együtt az irányadó kamatok milyen tempóban rendeződhetnek vissza a kívánt szintekre. A CSOK és Babaváró hitel átalakítása miatt a szakértők az idei év hátralévő részére kisebb fellendülést várnak az ingatlanpiacon, ahogy a lakossági hitelezésben is. Ez pedig nem is véletlen, hiszen jövőre számos magyar család eshet ki a támogatottak köréből. 

Hirdetés

Hirdetés

Építkezés CSOK-kal 2023-ban jelentős árelőnnyel

A CSOK kivételesen előnyös anyagi lehetőség a családoknak, legyen szó használt vagy új ingatlan vásárlásról, építkezésről, esetleg a vásárlással egybekötött felújításról, vagy a meglévő otthon korszerűsítéséről, bővítéséről.

A 2023 nyarán napvilágot látott kormányrendelet értelmében viszont jövőre már csak azok a családok tervezhetnek CSOK-kal, akik az úgynevezett preferált kistelepülések valamelyikén szeretnének letelepedni, hiszen az 5 ezer főnél nagyobb községekben vagy városokban 2024. január elsejétől már csak külterületi, vagy tanyán elhelyezkedő ingatlanra vehető igénybe a lakástámogatás. És ezzel együtt a mellé igényelhető kamattámogatott lakáshitel is. 

Aki tehát nem kistelepülésen kíván új életet kezdeni, annak érdemes utánaszámolni, hogy mennyit nyerhet, ha még idén belekezd terveinek megvalósításába, ugyanis a különbség (CSOK hitellel együtt) akár több tízmillió forintra rúghat. Egy akkora kiadásnál, amit egy építkezés jelent, már 1 millió forint mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Új ingatlan vásárlása vagy építkezés 5 ezer főnél nagyobb településen

A Bankmonitor szakértői megvizsgálták, hogy mennyivel járhatnak jobban azok a családok, akik (nagyobb településen) még 2023-ban szeretnék megvalósítani otthonteremtési terveiket, és hozzá igénybe vennék az elérhető támogatásokat is. 

  • 1 gyermekkel lakás vagy ház építésére, új otthon vásárlására 2023-ban még elérhető 600 ezer forint Családi Otthonteremtési Kedvezmény, a CSOK és az új lakáscél miatt vagyonszerzési illetéket sem kell megfizetni, illetve ÁFA-visszatérítésre is jogosult lehet a család.
  • 2 gyermekkel 2,6 millió forint CSOK-ra, akár 10 millió forint CSOK hitelre, illetékmentességre és ÁFA-visszatérítésre lehet jogosult a család.
  • 3 vagy több gyermekkel igénybe vehető 10+15 millió forint, támogatás és kedvezményes hitel formájában, valamint az ÁFA és az illetékkedvezmény is elérhető számukra.

Csok, csok hitel és babaváró változása az 5 ezer főnél nagyobb településeken 2024-től.

Ha a család gyermekvállalás előtt áll, akkor az akár 10 milliós Babaváró hitelt is igénybe vehetik, ami szintén remekül kiegészítheti az építkezéshez, ingatlanvásárláshoz szükséges anyagi tőkét, vagy akár az önerőt. Fontos, hogy a Babaváró hitel akkor lehet 100 százalékban önerő, ha a szerződéskötés és a lakás-, vagy építési hitel igénylése között több mint 90 nap eltelt. 

Közel 30 milliót jelenthetnek a támogatások!

Komoly milliókról van szó tehát, amely a 2024-re halasztott lakáscéloknál könnyen veszélybe kerülhet, ha az igénylők az új támogatási feltételeknek nem tudnak megfelelni, vagy nem a prefereált települések egyikén szeretnék megvalósítani a vásárlást vagy építkezést.

A Bankmonitor változó lakástámogatások kalkulátora szerint egy olyan házaspár, akik városban szeretnének építkezni 50 milliós beruházással, két gyermeket terveznek, a feleség már elmúlt 30 éves és 20 éves futamidejű építési hitelt választanának, akkor 2023-ban még 26 980 952 forinttal több támogatást és kedvezményes hitelt érhetnek el, az építkezés összköltsége pedig 29 719 380 forinttal lehet kevesebb, mintha 2024-re halasztották volna az otthonteremtést.

Kalkulálj
Számolj utána néhány kattintással, hogy családod mikor járna jobban, és mennyit nyerhet a jó időzítéssel!

Fontos
A Bankmonitoron keresztül a piaci hitelekre komoly kamatkedvezmény érhető el, illetve a támogatott hiteleknél is kardinális kérdés, hogy hol indítod el az igénylést. Szakértőink segítenek megtalálni a lehető legkedvezőbb megoldást családod számára.

Változó lakástámogatások
idén, vagy 2024-ben
jársz jobban

lakásvásárlással?

Több millió forint a tét!


Ft
Ft
Ft
Bankmonitor
2024-ben
0 Ft
ennyivel több támogatást és támogatott hitelt érhetsz el.

ÉS

0 Ft
ennyivel kevesebb lehet az ingatlanvásárlásod összköltsége,
mint 2023-ban.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra, szakértőnk pedig keresni fog a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Megadott adataid alapján 2023-ban és 2024-ben is azonos összegű támogatásra és támogatott hitelre leszel jogosult, így előreláthatólag az ingatlanvásárlásod teljes költsége ugyanannyi lesz mindkét évben.

Megadott adatait alapján 2023-ban és 2024-ben sem leszel jogosult támogatásra és támogatott hitelre, így előreláthatólag ingatlanvásárlásod teljes költsége ugyanannyi lesz.
Ha bármi kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés