Csökkent a lakáshitel THM értéke márciusban. Hogy is van ez?

Csökkent a lakáshitel THM értéke márciusban. Hogy is van ez?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-12
 

Mindenhol azt hallhatjuk, hogy a lakáshitelek egyre drágábbak, a hitelkamatok tavaly év vége óta folyamatosan emelkednek. Ennek ellenére az MNB statisztikái alapján a 2022. márciusában kötött hitelszerződések átlagos THM értéke 4,86% volt, ami 0,2 százalékponttal kisebb az idén februári értéknél. De tényleg egyre kedvezőbb feltételekkel kaphatunk lakáshitelt? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána.

Az MNB kimutatása alapján 2022. március hónapban 135,7 milliárd forint összegben kötöttek lakáshitel szerződést, az ügyletek átlagos THM értéke 4,86% volt. A volumen is jelentősen emelkedett, a tavasz első hónapjában aláírt hitelszerződések összege csupán 1 milliárd forinttal maradt el a korábbi havi rekordtól.

Ennél még meglepőbb, hogy március hónapban az átlagos THM érték 4,86% volt, míg februárban az átlagos éves hitelköltség 5,06% volt. De hogyan lettek olcsóbbak a kölcsönök, hiszen a bankok folyamatosan emelik a kamatokat?

Az MNB statisztikáiban szereplő lakáshitel átlagos THM értéke összehasonlítva a legolcsóbb ajánlatok THM értékével

Ha összevetjük a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorával talált legolcsóbb ajánlatok éves költségével az MNB kimutatásában szereplő adatokat, akkor több kérdés is felmerülhet:

  1. Hogyan lehet alacsonyabb az átlagos THM érték, mint az éppen legolcsóbb ajánlatoké?
  2. Mi az oka, hogy emelkedő kamatkörnyezetben éppen csökkenni kezd az átlag THM?
  3. Akkor most tényleg olcsóbban lehet kölcsönt felvenni?

Hirdetés

Hirdetés

Nem mindegy, hogy igényléskori, vagy szerződéskori a THM értéke

Megfigyelhető, hogy az elmúlt egy évben a lakáshitelek drágultak, így meglepő lehet, hogy az MNB kimutatásában az emelkedés kisebb mértékű, pedig ott az átlagos THM érték szerepel.

Nem mindegy azonban, hogy az adott igénylés éppen hol tart: az MNB ugyanis a szerződéskötéskor érvényes THM-t mutatja meg. (A szerződést jellemzően az igénylés benyújtásakor érvényes feltételek, kondíciók mellett lehet aláírni.) Márpedig a kérelem beadása és szerződéskötés között jellemzően 6-8 hét telik el.

Ez azt is jelenti, hogy az MNB statisztikája a két hónappal korábban igényelt lakáshitelek kamatát tükrözi.

Ha így nézzük a statisztikákat még mindig találhatunk egy-két furcsaságot:

  • Az MNB kimutatásában szereplő 2022. márciusi THM érték 4,86% volt. A Bankmonitor szerint a legolcsóbb hitelek átlagos THM értéke 2022. januárjában ennél magasabb, 4,91% volt.
  • Arra még mindig nem kaptunk magyarázatot, hogy miért is csökken februárról márciusra a szerződéskötések átlagos THM értéke.

Nem csak piaci kamatok mellett kötöttek lakáshitel szerződést

Fontos tudni, hogy az MNB statisztikáiban az összes lakáshitel szerepel, vagyis a kedvezményes, támogatott kölcsönök alacsony hitelköltsége is bekerül a kimutatásba. Erre maga a közzétett dokumentum is felhívja a figyelmet:

A lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatójának csökkenéséhez az NHP Zöld Otthon Program keretében nyújtott hitelek alacsony kamatozású szerződéskötései is hozzájárultak.

Miért fontos magát a Zöld hitelt kihangsúlyozni? A konstrukció 2021. októberében indult és az elmúlt hónapokban drasztikus mértékben felfutott az igénylések száma. Egyes becslések szerint a márciusban kötött szerződésekből 50-55 milliárd forintot tett ki a kérdéses konstrukció. Vagyis az adott hónapban kötött teljes összegnek durván a 36-38 százalékát ez a kedvezményes hitel tette ki. 

Márpedig a Zöld hitel kamata legfeljebb 2,5% lehet a teljes futamidő alatt, a Bankmonitor kalkulátora alapján a legdrágább konstrukció THM értéke  2,71% volt. (A választott számlacsomag költsége, a vagyonbiztosítás pontos díja miatt ez az érték még emelkedhet a konkrét ügyleteknél.)

Ez alapján a márciusban szerződött Zöld hitelen felüli lakáshitel állomány átlagos THM értéke meghaladhatta a 6,07%-ot. Ez az érték pedig már jóval magasabb a januárban igényelhető legolcsóbb lakáshitelek éves költségénél.

Kedvezőbb feltétellel kaphatunk lakáshitelt, mint korábban?

Erre a kérdésre sajnos határozottan nem a válasz. Ha hitelt szeretnénk igényelni, akkor szembesülnünk kell a piaci kamatozású konstrukciók folyamatos drágulásával. A jelenleg elérhető legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitel THM értéke 6,58%. A márciusban olyan komoly hatást gyakorló Zöld hitelt pedig már nem lehet igényelni. A 300 milliárd forintos keret gyakorlatilag teljesen kimerült, a konstrukció jövőjéről pedig semmi biztosat nem lehet mondani.

Természetesen a kamatmentes Babaváró hitel, illetve a fix 3 százalékos kamatozású CSOK-hitel még elérhető, vagyis nem kell feltétlenül lemondanunk a támogatott hitelekről. A konstrukciók tényleg nagy segítséget jelenthetnek, különösen a jelenlegi emelkedő kamatkörnyezetben.

Emellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ezen támogatásokból nem lehet korlátlan összeget felvenni:

  • A Babaváró maximális összege 10 millió forint.
  • A CSOK-hitelből pedig gyermekszámtól függően legfeljebb 10, 15 millió forintot lehet igényelni.

A jelenlegi lakásárak miatt a támogatott hitelek mellé gyakran piaci lakáshitel is szükséges, melynek kamata folyamatosan emelkedik. Ráadásul a drágulásnak még koránt sincs vége, az elkövetkező hetekben, hónapokban a bankok várhatóan tovább emelik az új kölcsönök kamatát.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés