Változtat az MNB a kötelező tartalék után fizetett kamaton!

Változtat az MNB a kötelező tartalék után fizetett kamaton!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-09-12 Frissítve: 2023-09-15
 

A Magyar Nemzeti Bank mai döntése alapján október elsejétől a jegybanki alapkamatnak megfelelő kamatot fizet a tartalékszámlán a kötelező tartalékon felül elhelyezett egyenleg után. Jelenleg az O/N betéti kamatot fizeti a jegybank a kérdéses állományra, ebből a szempontból ez kamatemelésnek tekinthető.

Az MNB váratlan időpontban hozott egy érdekes döntést: október elsejétől módosítja a jegybank a kötelező tartalékon felül a tartalékszámlára elhelyezett összegre fizetett kamatot. Jelenleg 12,5%-os kamatot fizet a jegybank, októbertől ez megemelkedik fél százalékkal. (Természetesen az alapkamat hó végi változásával ez a kamat is módosulna, ilyen lépésre azonban az elemzők jelenleg nem számítanak.)

Mi is az a kötelező tartalék? A kereskedelmi bankok a náluk elhelyezett betétek egy meghatározott részét kötelesek tartalékszámlára helyezni, ezen összeg után a jegybank kamatot fizet részükre. A tartalékszámlán azonban a kötelező szintnél nagyobb összeget is tarthatnak a jegybankok, melyre az MNB külön kamatot fizet. Az ezen extra összegre járó kamat változik októbertől.

Ez a lépés befolyásolja az irányadó kamatszintet?

Alapvetően ez a lépés nem befolyásolja az irányadó kamatszintet hazánkban. Jelenleg irányadónak az MNB egynapos betéti kamatát tekinthetjük, melynek aktuális mértéke 14%. Ezen a kamatszintet tudnak a kereskedelmi bankok egy napra pénzt elhelyezni a jegybanknál. Ez a kamat befolyásolja a rövid távú piaci hozamokat:  ez a kamat befolyásolja azt is, hogy a bankok egymásnak milyen kamaton adnának kölcsönt rövid futamidőre.

A kötelező tartalékon felüli összegre fizetett kamat növelése nem ellentétes a jegybank eddig meghirdetett elveivel, az irányadó kamatok ettől függetlenül tovább csökkenhetnek. Ehhez természetesen megfelelő piaci, gazdasági környezetre van szükség, melyet az MNB folyamatosan vizsgál.

Az elemzők szeptember végére a kamatcsökkentés folytatását várják: következő lépésben az egynapos betéti kamatszint és a jegybanki alapkamat összezárása következhet.

Fontos
Eredetileg a cikkben tévesen az MNB döntése kamatcsökkentésként volt nevesítve. Valójában ez a lépés a kérdéses kamatot még növelte is.
Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés