Devizaváltás középárfolyamon, külföldi utalás 0,5%-ért – tudsz jobbat?

Devizaváltás középárfolyamon, külföldi utalás 0,5%-ért – tudsz jobbat?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-10-25
 

Külföldre utalni magyar számláról nem egy olcsó mulatság. Egyrészt a deviza váltás vételi és eladási árfolyamkülönbségének formájában megjelenő költség, másrészt a belföldi utalásnál jellemzően számottevően magasabb utalási díj miatt. A Skype és a Paypal alapítói azonban úgy gondolták, hogy ennek nem feltétlenül kell így maradnia és létrehozták a TransferWise.com-ot, ahol teljesen mindegy, mely banknál vezetjük számlánkat, 0,5% (min 1 EUR) díj ellenében és középárfolyamon végrehajtott (azaz ingyenes) devizaváltással utalhatunk. Az AXA stratégiai megállapodást is kötött a szolgáltatóval.

Elsőre jól hangzik, lássuk a részleteket!   Ha egy pénzügyi szolgáltatás feltűnően nagy előnyöket tartalmaz, akkor óhatatlanul azonnal elkezdjük keresni, hol van a kutya elásva, tényleg megbízható-e a szolgáltatás. Amint megértjük a
TransferWise működési logikáját a kétségeink visszaszorulnak.   
Miért lehet olcsó?    A PayPal és a Skype alapítói által létrehozott és a világ legelismertebb kockázati tőkései között számon tartott Index Ventures révén finanszírozott társaság a világ 43 országába (főként EU és a legjelentősebb EU-n kívüli országok) biztosítja a pénzforgalmat. A cég jellemzően minden érintett országban nyit egy saját bankszámlát, itt gyűjti össze a külföldi utalásra szánt megbízásokat. A kimenő és bejövő tételeket devizanemenként összesíti és csak az egyenleget nettó különbséget utalja ki, illetve fogadja be. Mindez azt jelenti, hogy megfelelő utalási volumen esetén a megbízások jelentős része egymással ellentétes irányú, így végül is országon belül marad, nem szükséges a határon átnyúló tranzakciót végrehajtani. (Ha én Magyarországról utalni szeretnék 200 EUR-t egy osztrák sí-szállónak, de ezzel egyidőben egy Ausztriában dolgozó magyar a családjának hazautal 150 EUR-t, akkor a két ország között mindössze 50 EUR fog megmozdulni.)   
Mennyibe kerül?   A
TransferWise  külföldi utalási költsége 0,5%, minimum 1 EUR. És ez a minimum összeg egy nagy fegyvertény. A legtöbb banki szolgáltató ugyanis képes 0,5%-ért külföldi utalást biztosítani számunkra, de a minimum díj 3-5-10 EUR is lehet. (
Vállalati devizautalási díjakról szóló összehasonlításunkat is ajánljuk figyelmedbe.) Majdnem elfelejtettük: a magyar sajátosságként velünk élő tranzakciós illeték alól ez a szolgáltatás sem tud mentesülni, így 0,3%-os illetékfizetéssel számolnunk kell a fentieken felül)  

 
Devizaváltás középárfolyamon   A nagy volumenű devizaforgalomnak köszönhetően (és a szimpla árazási stratégia miatt) a
TransferWise a legjobb árfolyamot biztosítja váltásra: a közép árfolyamot. Érdemes tudni, hogy egy hagyományos banki szolgáltatónál a deviza vételi és eladási oldal közötti különbség (azaz a mi effektív költségünk) 1%-3% között mozog jellemzően. Ez a költségtétel kikerül az életünkből, ha ezt a szolgáltatást használjuk.  (Nem mellesleg érdemes megemlíteni, hogy a szolgáltatás kitűnően használható kizárólag devizaváltásra belföldön is: forint számlámról utalok euró számlámra egy összeget, ami közép árfolyamon kerül átváltásra. 0,5% + 0,3% tranzakciós illeték lesz a váltás teljes költsége…)  
Biztonságos?    A szolgáltatás felügyeletét az angol Financial Conduct Authority (helyi PSZÁF) látja el.  Az utalási folyamat átláthatóságát nagymértékben növeli, hogy a megbízás megadásakor a rendszer jelzi számunkra, hogy mikorra várható az utalás teljesülése és időközben folyamatosan tájékozódhatunk az utalás állapotáról az online felületen.   
A nehézség: nincs magyar nyelvű oldal – de az AXA segít   Az online szolgáltatás angol, német, spanyol, olasz és lengyel nyelven érhető el.  Azok számára, akik nem uralják olyan szinten az említett nyelveket, hogy bele merjenek vágni egy külföldi online utalásba, némi kapaszkodót adhat az AXA magyar nyelvű telefonos támogatása (mely értelemszerűen az AXA ügyfeleknek érhető el.) A
TrasnferWise szolgáltatását alapvetően a banki költségeknél alacsonyabb külföldi utalások miatt hozták létre, így a bankokkal közvetlen versenyez. Az AXA vélhetően azért kötött stratégiai megállapodást a szolgáltatóval, mert önmaga nem rendelkezik deviza átutalási szolgáltatással.   
Tudsz jobbat?    Mi egyelőre nem tudunk kedvezőbb devizaváltási és külföldi utalási lehetőségről, így mindenkit arra biztatunk, hogy írjon nekünk, ha tudomása van ilyenről: bankmonitor [kukac] bankmonitor.hu   
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.  

Hirdetés
Hirdetés