Fejenként 2-3 milliót utalnak haza a külföldi magyarok: 40 ezret is spórolhatnak

Fejenként 2-3 milliót utalnak haza a külföldi magyarok: 40 ezret is spórolhatnak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-11-29
 

Tavaly csaknem 1000 milliárd forintot utaltak haza a külföldön élő magyarok, ami fejenként 2-3 millió forintot jelent. Egy ekkora nemzetközi utalásnak nagyon komoly költsége van. Indult viszont nemrégiben egy trendi cég, amely rendesen alátett a bankoknak: akár 40 ezer forintot is spórolhatunk vele. Mutatjuk a részleteket.

A különböző becslések szerint minimum 300 ezer, de inkább félmillió magyar él jelenleg külföldön. A statisztikai hivatal legfrissebb jelentése szerint 2014-ben a kivándorolt magyarok mintegy 920 milliárd forintot utaltak haza. Ez fejenként 2-3 millió forint mozgatását jelenti egyetlen év alatt.

3 millió forint külföldről hazamozgatásának a költsége nagyjából így néz ki:

  1. 0.1% az átutalás költsége
  2. 2% körül van az a marzs, amit a bankok a deviza (font, euró, stb) forintra váltásakor zsebre tesznek

A teljes 2.1%-os költséggel számolva tehát 40-60 ezer forintba kerül hazajuttatni 2-3 millió forintot. Kevesen tudják, de ennél van egy lényegesen olcsóbb módja is a hazautalásnak, ami nem más, mint a TransferWise.

Ez a cég forint átutalásakor 0.7%-os díjat számol csak fel, a devizát pedig középárfolyamon váltja, tehát nincs tovább rejtett költség, mint a bankoknál. Ez azt jelenti, hogy náluk a 2-3 millió forint mozgatása csak 10-20 ezer forintba kerül. Ez azt jelenti, hogy 30-40 ezer forintot gond nélkül megtakaríthatna évente minden külföldön élő magyar.

Mi már próbáltuk itt a Bankmonitornál és kiválóan működött. Javasoltuk már több ügyfelünknek és ott is működött. Legutóbb egyikük 100 ezer forintot spórolt, amikor lakásvásárlásra adott kölcsön a testvérétől.

Mi a TransferWise?

Egy közösségi pénzátutalási rendszer, melynek segítségével a banki díjaknál jóval olcsóbban utalhatunk pénzt külföldre. Jelenleg összesen 43 országba (az összes európai országba és a fontosabb tengeren túli államokba) 16 devizanemben küldhetünk pénzt.

Hogyan működik?

A lényege, hogy a társaság minden országban nyit egy számlát és internetes rendszerén keresztül devizanemenként ide gyűjti össze kimenő és a bejövő utalási igényeket. Ezeket összesíti, a megbízásokat végrehajtja és csak annyi pénzt utal vagy fogad be határon átnyúló tranzakció keretében, amennyi éppen hiányzik az egyenlegből. Ez így elsőre bonyolultnak hangzik, ezért lássunk rá egy példát!

Szeretnék a családommal síelni menni Ausztriába, ezért a szállásra átutalnék 400 eurót. Az ugyanezen országban dolgozó magyar felszolgáló viszont 350 eurós keresetét utalná haza Magyarországra. A TransferWise nem csinál mást, mint a pincér 350 euróját meg az én 50 eurómat elküldi a szállodának. Az 350 eurónak megfelelő forintomat meg elküldi a felszolgáló családjának. Így 750 euró helyett mindössze 50 euró utalódik külföldre, ami értelemszerűen jóval olcsóbb, mintha mindkét átutalást, az enyémet és a pincérét is végrehajtották volna. És ne gondoljunk bele, hogy hány magyar jár ki síelni Ausztriába, miközben rengeteg honfitársunk dolgozik ugyanott. Lehet, hogy egy nap több millió euró kerülne átutalásra a két ország között, miközben a tényleges pénzmozgás alig több, mint amit a példánkban említettünk.

Mennyibe kerül?

A TransferWise az euró és az angol font utalásokért 0,5 százalékot, de minimum egy eurót/fontot kér (a magyar forintért 0,7%-ot kérnek, román lejért és török líráért például 1%-ot). Némelyik banknál a határon túlra irányuló devizaátutalás százalékos díja ennél is alacsonyabb, ám az egyszeri díj 5-10 euró is lehet, így a Transferwise díja jelenleg verhetetlenül alacsony.

A dolog igazi szépsége pedig, hogy középárfolyamon jutunk a kívánt devizához, szemben a banki gyakorlattal, ahol a váltás költsége az utalni kívánt összeg 1-3 százaléka is lehet.

Mennyire biztonságos?

A szolgáltatást az angol Financial Conduct Authority (helyi PSZÁF) felügyeli, amely befektetővédelme az egyik legjobb a világon. Ráadásul az átláthatóságot növeli, hogy a megbízás megadásakor a rendszer jelzi, hogy mikorra várható az utalás teljesülése és időközben folyamatosan tájékozódhatunk az utalás állapotáról az online felületen. Sőt, ha külön díjat fizetünk, akkor az utalást meg is sürgethetjük.

Vannak-e buktatók?

A TransferWise mögött nincs valódi tőkeerős bank. Az idegen nyelvet nem beszélők számára riasztó lehet, hogy a társaság honlapja csak angol, német, olasz, spanyol és lengyel nyelven érhető el. Hátrány lehet, hogy utalást indítani mindig a helyi devizából lehet, tehát például Magyarországról csak forintot küldhetünk, hogy váltsák át más devizanemre. Ezen kívül az utalásnak mindig más devizanemben kell megérkeznie, mint amiben elindult. Így azonos devizát használó országok között nincs transzfer, azaz Németországból nem lehet eurót küldeni mondjuk Szlovákiába.

Az alábbi magyar nyelvű YouTube videó mutatja be a TransferWise használatát:

Miért nincs mitől tartanunk?

Bár bank valóban nincs a szolgáltatás mögött, ám nagynevű kockázati tőkések igen. Ez azért fontos, mert az ilyen szakmai befektetők kétszer is megnézik, hova teszik a pénzüket. A vállalkozást a forradalmian új internetes hangszolgáltatást nyújtó Skype egykori tulajdonosai alapították, de az üzletbe azóta beszállt a rendhagyó üzleti ötleteket (például turisztikai célú űrutazás) rendre sikerre vivő Richard Branson vagy az internetes pénzutalásra használható PayPal alapítója is. Ezek az emberek aligha adják a nevüket és a pénzüket kétes szolgáltatáshoz, ha pedig mégis baj lenne, ott az angol bankfelügyelet, aki megvédi az ügyfeleket.

Hirdetés
Hirdetés