Sok pénzt utalnak haza a külföldi magyarok: élvonalban vagyunk!

Sok pénzt utalnak haza a külföldi magyarok: élvonalban vagyunk!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-12-13
 

Ha megvizsgáljuk, hogy egy adott országból az oda bevándoroltak mennyi pénzt utaltak ki és az onnan kivándoroltak mennyit utaltak be tavaly, akkor kapunk egy egyenleget. Az EU-ban Magyarország a 7. legjobb egyenleggel rendelkezik ezen a téren. Jön a karácsony, ilyenkor sokan utalnak haza külföldről vagy itthonról külföldre. Nekik egy trükköt is mutatunk, hogyan csökkentsék a költségeiket.

Megjelent egy friss statisztika az EU illetékes hivatalától, ami nagy vonalakban megmutatja, hogy 2014-ben az egyes tagországokban dolgozó külföldiek mekkora összegeket utaltak haza a szülőföldjükre.

Ha megvizsgáljuk, hogy egy adott országba az oda bevándoroltak mennyit utaltak ki és az onnan kivándoroltak mennyit utaltak be tavaly, akkor kapunk egy egyenleget. Ezen egyenlegek alapján az országokat sorba rendeztük, ezt mutatja az alábbi ábra.

Látható, hogy Magyarország egészen előkélő helyen van ebből a szempontból: hazánk a 7. legjobb egyenleggel rendelkezik. Ez egyrészt jó hír, hisz „pénz áll a házhoz”, másrészt rossz hír, mert valószínűleg egyben azt is mutatja, hogy sokan vándoroltak ki itthonról.

egyéni átutalások egyenlege Transferwise

Az ábrán az is tökéletesen kivehető, hogy mely országokban él sok bevándorló: ezekből az országokból ők sok pénzt utalnak ki, s így egyenlegük vastagon mínuszban van.

Hirdetés

Hirdetés

Sokat lehet spórolni a külföldi utalásokon

Karácsony tájékán megszaporodnak a külföldi utalások is, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy hogyan spórolhatunk. Ha itthonról külföldre utalunk pénzt, általában minimum 2%-ot, de inkább 3, vagy 4%-ot bukunk. Ebből 0.1% körülbelül az, ami jól látható, ez az átutalás költsége.

Az átutalás költségén kívül ott veszítünk még pénzt, hogy a legtöbb bank extrém nagy árrést alkalmaz az euró, a dollár, vagy bármilyen más deviza vételi és eladási árfolyama között.

Magyarul túl drágán vesszük az eurót/dollárt/fontot, stb-t, vagy ha Magyarországra utalunk, akkor ezekből a forintot.

Érdemes ilyen esetekben megvizsgálni az alternatív megoldásokat, például a TransferWise nevű céget. Itt átutaláskor 0.7%-os díjat fizetünk, de ez minden, több lehúzás nincs, a devizát középárfolyamon váltják.

1 millió forint átutalásánál ez azt jelenti, hogy a bankoknál kifizetünk kb. 30 ezer forintot, a TransferWise-nál pedig 7 ezer forintot. Nagyon nem mindegy.

Mi már próbáltuk itt a Bankmonitornál és kiválóan működött. Említettük már több olvasónknak is, rosszat még nem hallottunk vissza. Legutóbb egyikük 100 ezer forintot spórolt, amikor lakásvásárlásra kapott kölcsön a testvérétől.

A cégről részletesen olvashatsz itt:

Fejenként 2-3 milliót utalnak haza a külföldi magyarok: 40 ezret is spórolhatnak

Hirdetés
Hirdetés