Drágábbak lettek a személyi kölcsönök? Nem feltétlenül!

Drágábbak lettek a személyi kölcsönök? Nem feltétlenül!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-06-06
 

Az MNB statisztikái szerint áprilisban átlagosan drágábban lehetett személyi kölcsönhöz jutni, mint egy hónappal korábban. Mi nem tapasztaltuk a kamatok emelkedését, ezért utána jártunk, történt-e valami a személyi kölcsönök piacán. Az azonnal látszik, hogy szélsőséges esetben akár 300 ezer forint is lehet a különbség teljes visszafizetésben két 1,5 millió forintos hitel között. Ezért érdemes körültekintően választani.

2019 áprilisában a Magyar Nemzeti Bank statisztikái alapján 0,28% ponttal 13,55%-ra emelkedett a személyi kölcsönök átlagos (THM értéke) Teljes Hiteldíj Mutatója. (A Teljes Hiteldíj Mutató, azaz a THM egy százalékos formában kifejezett érték mely megmutatja, hogy éves szinten milyen költség mellett juthatunk hozzá az adott hitelhez.)

A Bankmonitor azonban nem tapasztalta a kamatok emelkedését áprilisban, sőt a legkedvezőbb hitel még olcsóbb is lett, ezért megnéztük mi történhetett a piacon. Megvizsgáltuk, hogyan alakult az átlagos THM az elmúlt kicsivel több, mint másfél évben. Azért, hogy el tudjuk helyezni az átlagot, megkerestük a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorával a legolcsóbb és legdrágább ajánlatokat is.

Az átlagos THM folyamatosan csökkent az elmúlt időszakban az MNB statisztikái szerint, mégpedig másfél év alatt közel 1,3 %-kal. Ez annak fényében meglepő, hogy a Bankmonitor Személyi Hitel Kalkulátor alapján a legdrágább és a legolcsóbb hiteleknél sem történt érdemi változás az elmúlt időszakban.

Hirdetés

Hirdetés

Mi okozhatta az MNB statisztikái szerinti THM csökkenést?

Az jól látható, hogy az elmúlt másfél évben egyre csökkent az MNB közleményekben szereplő átlagos hitelköltség. Ennek egyik oka, hogy egyre több pénzintézet ad kedvezőbb kondíciókkal személyi kölcsönt. Azaz a legkedvezőbb konstrukció és a többi ajánlat között folyamatosan csökken a költségek különbsége. Illetve az egyes bankok többféle személyi kölcsönt dolgoztak ki, amelyek különböző élethelyzetű, eltérő feltételeket teljesítő igénylőknek jelenthetnek ideális megoldást. Az átlag jövedelem emelkedésével pedig egyre többen tudják a jobb kamatok eléréshez szükséges jóváírási, jövedelmi feltételeket teljesíteni. Ezek hatására összességében mind többen igényelhetik a kedvezőbb kamatozású kölcsönöket.

Az emberek is tudatosabban döntenek: egyre többen használhatják az összehasonlító kalkulátorokat, kérnek több banktól ajánlatot, vagy fordulnak szakértőhöz, aki segít kiválasztani a legjobb hitelkonstrukciót. A különbség azonban az MNB statisztikáin alapuló átlagos hitel és a kalkulátorunk által kihozott legkedvezőbb ajánlat THM értéke között még mindig 5,54% a különbség, vagyis még mindig van min javítani.

Ki kaphatja meg a legolcsóbb hiteleket?

A két legolcsóbb hitelt nyújtó bank áprilisban a számlavezetés mellett 200-250 ezer forint jövedelem érkeztetést, illetve havi jóváírást várt el igénylőitől a kedvezményes THM-ért cserébe. Magyarországon jelenleg a nettó átlag jövedelem 230 ezer Ft/fő, vagyis egy átlag jövedelemmel rendelkező igénylő már majdnem egyedül is teljesíteni tudta volna a feltételeket.

Miért fontos megtalálni a legjobb ajánlatot? Áprilisban 1,5 millió Ft hitelösszeg és 5 éves futamidő esetében a legjobb és egy átlagos hitelre visszafizetendő hitel között teljes visszafizetésben 310 ezer Ft volt az eltérés. Az átlagos hitel kiválasztásánál a Bankmonitor Kalkulátorát használtuk, és megkerestük az MNB statisztikái szerinti átlag THM-et leginkább megközelítő kölcsönt. Ennél a kölcsönnél azonban 16 kedvezőbb ajánlatot is talált a kalkulátor a beállított paraméterek mellett. Ezeknek a konstrukcióknak a választása esetén kevesebbet kellett volna összességében visszafizetnünk, mint az MNB átlag szerinti 2,1 millió forint.

Amennyiben a jelenlegi ajánlatok közül szeretnéd megtalálni a számodra megfelelő személyi kölcsönt, használd a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorát, amivel összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Hirdetés
Hirdetés