Dübörögnek a megtakarítások, ezek most a legnépszerűbb befektetések!

Dübörögnek a megtakarítások, ezek most a legnépszerűbb befektetések!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-10-03
 

Az OTP Bank egy sajtóbeszélgetés keretein belül ismertette az aktuális megtakarítási trendeket és a legnépszerűbb befektetésekkel kapcsolatos tapasztalatokat.

Sajtóbeszélgetést tartott az OTP Bank a lakossági megtakarítások témakörében. Fabriczki Rita, az OTP Bank Megtakarítási termék- és szolgáltatás menedzsment terület vezetője, illetve Gáti László, az OTP Alapkezelő marketing és kommunikációs vezetője mutatták be az aktuális trendeket, különös tekintettel az elmúlt időszakban legnépszerűbbnek bizonyuló megtakarítási lehetőségekre.

Bizonytalan környezetben is fontos a megtakarítás

Az elmúlt években számos negatív hatás érte a megtakarítási piacot, gondoljunk csak a 2021-ben induló energiaválságra, a 2022-ben kirobbant orosz-ukrán háborúra, illetve az ezek nyomán (is) kialakuló rendkívül magas inflációra. Ezeken felül Magyarországon további nehézségekkel is szembesülnek a megtakarítók: idén júliustól bevezetésre került a befektetéseket terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho), aminek következtében közel duplájára emelkedett az elért kamatjövedelmek adókulcsa.

Ugyanakkor a makroszintű adatok azt mutatják, hogy a kisbefektetőket nem tántorítják el a váratlan események. Sőt, a nagyfokú bizonytalanság közepette is fontosnak tartják tartalékaik bővítését: 2023. első 7 hónapjában a pénzügyi megtakarítások állománya 10% körüli emelkedést mutatott az előző év azonos időszakához képest. (Összehasonlításképpen: 2022-ben ez az érték alig 3,7% volt.) A növekedésért elsősorban az értékpapírok felelősek, míg a bankbetéteknél némi csökkenés volt megfigyelhető.

Hirdetés

Hirdetés

Melyek most a legnépszerűbb megtakarítások?

Az OTP tapasztalatai is megerősítik a lakosság erős megtakarítási hajlandóságát. Legutóbbi öngondoskodási témájú felmérésük során a válaszadók 63%-a fontosnak tartotta, hogy magas infláció idején is rendelkezzen megtakarításokkal. A vezető cél a váratlan kiadásokra való tartalékképzés, de új autóra, utazásokra, lakáscélra és nyugdíjra is előszeretettel tesznek félre pénzt a magyarok.

A szociális hozzájárulási adó kiterjesztése felettébb megbolygatta a megtakarítási piacot, de a befektetési alapok értékesítését nem vetette vissza. Az első 9 hónapban 946 milliárd forint áramlott az OTP befektetési alapjaiba, nagyjából egyenletesen elosztva a három negyedévre. Az állománynövekedés elsősorban a kötvényalapokat (azon belül is leginkább az OTP Optima alapot) érintette, de a pénzpiaci alapok és az ingatlanalapok is népszerűnek bizonyultak.

Már 65 ezer „Persely” számlát nyitottak az ügyfelek

Az OTP szerint jelenleg kettős motiváció áll az ügyfelek magatartásának hátterében. Egyrészt keresik a rendszeres megtakarítási lehetőséget biztosító, biztonságos és likvid lehetőségeket, másrészt szívesen élnek az adókedvezményt biztosító megoldásokkal.

A Persely névre hallgató, idén nyáron indult megtakarítási számla most különösen nagy népszerűségnek örvend: néhány hónap alatt 65 ezer ilyen számlát nyitottak az ügyfelek. Ez a lehetőség a kis összegű, rendszeres megtakarításokat célozza, segítségével eseti és rendszeres takarékoskodás egyaránt megvalósítható. A leggyakrabban megjelölt célok a váratlan kiadások, az autó és az utazás, sokan pedig a karácsonyi nagyobb kiadásokra (például ajándékokra) kezdtek el gyűjteni.

A számla előnye, hogy az itt elhelyezett (átlagosan 100-200 ezer forint nagyságú) összeg teljesen elkülönül a folyószámlán tárolt pénzektől, így nem fenyegeti az a veszély, hogy például bankkártyás vásárláskor ennek a terhére valósuljon meg valamilyen költekezés. A folyószámla és a Persely között ugyanakkor bármelyik irányba nagyon egyszerű (ráadásul díjmentes) az átcsoportosítás.

Beütött a szocho – berobbant a TBSZ

A szocho kiterjedésének hatására idén rendkívül nagy kereslet támadt az adómentes befektetési lehetőséget biztosító tartós befektetési számla (TBSZ) iránt is. Míg „békeidőben” leginkább év végén jellemző a TBSZ felfutása, addig idén júliusban és augusztusban kb. 4-5-ször több TBSZ-t nyitottak az ügyfelek, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A tartós befektetési számla legfőbb előnye, hogy az elért nyereség 5 év után teljesen adómentes, de már 3 év elteltével is adókedvezmény élvezhető: mindössze 10% SZJA fizetendő a hozamok után. Fontos, hogy a szociális hozzájárulási adó a TBSZ-t egyáltalán nem érinti. További előny, hogy az OTP-nél a tartós befektetési számla díjazása kedvezőbb a normál értékpapírszámláénál.

Hasonló módon egy megfelelően alkalmazott nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) is lehetőséget biztosít az adómentes befektetésre, de ennek feltételei szigorúbbak a TBSZ-nél. Mivel a NYESZ futamideje hosszabb, hozzáférhetősége pedig a nyugdíjjogosultsághoz kötött, így népszerűség tekintetében az állami támogatás ellenére sem képes versenyre kelni a tartós befektetési számlával.

Nyugdíjcél esetén a munkáltatókra is lehet számítani

Az önkéntes nyugdíjpénztárak világában egyre növekszik a munkáltatói szerepvállalás, ami arra utal, hogy a vállalatok egyre inkább felismerik az öngondoskodás fontosságát. Az OTP-nél az idei első félévben több mint 4,5 milliárd forint foglalkoztatói befizetés érkezett a számlákra, ez az összes befizetés 29%-át tette ki. (2019-ben még csak 23%-ra volt tehető a foglalkoztatók befizetéseinek aránya.) Ezenkívül az OTP-s pénztártagok havonta átlagosan 20 ezer forintot saját zsebből is elhelyeznek a nyugdíjcélú megtakarítási számlájukon.

Egy önkéntes nyugdíjpénztár segítségével a megtakarítók állami támogatásban (személyi jövedelemadó-visszatérítésben) részesülhetnek. A támogatás mértéke az éves befizetések 20%-ának felel meg, de nem haladhatja meg az évi 150 ezer forintot.

Kalkulálj
A számodra leginkább megfelelő nyugdíjmegtakarítás kiválasztásában segítséget nyújthat a Bankmonitor kalkulátora.
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés