Ezekkel a befektetésekkel továbbra is szocho-mentesen tudsz megtakarítani!

Ezekkel a befektetésekkel továbbra is szocho-mentesen tudsz megtakarítani!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-07-31 Frissítve: 2023-08-28
 

Derült égből villámcsapásként érkezett a hír, hogy 2023. júliusától a kamatjövedelmekre is kiterjesztik a szocho-fizetési kötelezettséget. Azonban a szemfüles megtakarítók továbbra is találhatnak olyan lehetőségeket, amelyekkel teljes adómentességet élvezhetnek.

Június elsején sokkoló hírekre ébredtek a hazai kisbefektetők: az éjjel megjelent, 205/2023. számú kormányrendelet kiterjesztette a szociális hozzájárulási adó (szocho) megfizetésének kötelezettségét a kamatjövedelmekre. A változtatás hatályba léptéig alig egy hónap volt hátra, így sokan sietve hoztak döntést annak érdekében, hogy még a kedvezőbb adózási feltételekkel indíthassanak el egy megtakarítást. Azonban sokan nem tudják, hogy számos befektetési stratégiával továbbra is mentesülni lehet a magasabb adóteher alól.

Melyik befektetésekre terjesztették ki idén a szocho-t?

A rendelet értelmében a természetes személyeknek már nem csak 15% személyi jövedelemadót (a zsargonban: „kamatadót”), hanem július 1-től kezdődően 13% szociális hozzájárulási adót is fizetniük kell a kamatjövedelmeik után. A kiterjesztett adó többek között érinti a lekötött és lekötés nélküli bankbetéteket, a befektetési alapokat (az ingatlanalapok kivételével), valamint az élet- és nyugdíjbiztosításokat is, amint azt korábban ebben a cikkünkben is bemutattuk.

Egy konkrét példával szemléltetve az adó hatását: ha valaki 10 millió forintos bankbetétet köt le, melynek kamata egy évre 9 százalék, akkor a bruttó nyereségéből (900 000 forintból) 135 000 forint SZJA-t és 117 000 forint szochót is kell majd fizetnie. Ennek következtében a nettó nyeresége már csak 648 000 forint lesz, azaz a kezdőtőkére vetítve alig 6,48 százalék.

Hirdetés

Hirdetés

Az állampapírok mentesek az új adó alól

Jó hír az állampapírok vásárlóinak, hogy a befektetéseik azon kivételek közé tartoznak, melyeket nem terhel a kiterjesztett szociális hozzájárulási adó. Ráadásul a 2019. június 1. után kibocsátott lakossági állampapírok kamatadómentesek is, így a magyar állam hitelezői teljes adómentességet élvezhetnek. Az államkötvények versenyelőnyének megtartásával – sőt gyakorlatilag növelésével – a kormánynak kifejezetten az a célja, hogy ebbe az irányba terelje a lakossági befektetőket.

Lakáscélra gyűjtesz? Te is élvezheted az adómentességet!

2023-ban ismét életre keltek a lakástakarékpénztárak: márciusban az OTP, májusban pedig az Erste is újraindította ezt a szolgáltatását, így a Fundamentával együtt már három szereplő versenyez a piacon. Mivel az LTP-kből származó nyereség nem tartozik az SZJA-törvény szerinti kamatjövedelmek közé, így a szocho-kiterjesztés ezeket a megtakarítási konstrukciókat sem érinti. Kamatadót ugyancsak nem kell fizetni, tehát a lakástakarékpénztárak teljes egészében adómentes befektetések.

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Tartós befektetési számla: marad az adómentesség

    Hasonlóképpen megmaradt a teljes adómentesség a tartós befektetési számlán (TBSZ) elhelyezett befektetések esetében. Ez a speciális értékpapírszámla lehetőséget biztosít arra, hogy a befektető a gyűjtőévet követő 5 év elteltével személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó megfizetése nélkül felvegye a befektetését és annak hozamait.

    Nézzünk egy egyszerű példát: hősünk 2023-ban megnyit egy TBSZ-t, elhelyez rajta 1 millió forint kezdeti befektetést, vásárol belőle egy részvényportfóliót, és a számla lejártáig megduplázza a tőkéjét, azaz elér 1 millió forint hozamot. Ebben az esetben 2028. december 31-ét követően semmilyen adófizetési kötelezettsége nem keletkezik, és a részvények eladása után legálisan zsebre tehet 2 millió forintot.

    Jó tudni
    A TBSZ már a számla lejárata előtt is adókedvezményt biztosít a befektetőknek. Három év elteltével a befektetés hozamát 15% helyett 10% kamatadó terheli, szocho-fizetési kötelezettség nincs.

    Életbiztosítások: a türelmesek elkerülhetik az adófizetést

    A megtakarítási célú életbiztosítások számára nagy érvágást jelentett a szocho-kiterjesztés. Rendszeres díjfizetésű biztosításoknál 6 évnél korábban kért kifizetés esetén 15%-ról 28%-ra emelkedett a hozam után fizetendő adóteher, 6 és 10 év között pedig ennek felét, 7,5% helyett már 14%-ot kell befizetni. Hasonlóképpen az egyszeri díjas szerződéseknél 3 évnél korábban összesen 28% adóteherrel kell számolni, 3 és 5 év között pedig 14%-ra nőtt az elvonás.

    Fontos
    Az eseti díjakra úgy kell tekinteni, mintha önálló biztosítások lennének, tehát a befizetés időpontjától kell számítani az adó mértékét meghatározó időtávot. Sajnos ez a korábban – például a 2023. júniusban sietve – megkötött szerződésekre is igaz.

    Vegyük észre, hogy akik kivárják a megfelelő időtávot (5 vagy 10 évet) az első kifizetés igénylésével, ők gyakorlatilag semmit nem fognak érzékelni az adózási feltételek szigorításából. Kellően hosszú megtakarítási időtartam után továbbra is teljesen adómentesek ezek a megtakarítások. Ez azok számára jó hír, akik 2023. július 1-ét követően indítják el a megtakarítási célú életbiztosításukat, de nem terveznek korai pénzkivonást. Ilyenkor a türelmük rózsát terem, és a kedvezőtlenebb környezet ellenére is adómentesen férhetnek majd hozzá a befektetésükhöz és annak hozamaihoz.

    Kérd részletes
    eredményeidet email-ben!
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
    Ft
    Bankmonitor
    0 Ft
    ennyi pénzed lesz
    mire nyugdíjba mész
    A részletes eredményedet
    e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

    Szeretnéd megtudni:
    • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
    • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
    • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
    Bízd magad független szakértőinkre!
    Hirdetés
    Hirdetés