Durva kamatemelés, de ez is kevés – Mi lesz most a hitelpiacon?

Durva kamatemelés, de ez is kevés – Mi lesz most a hitelpiacon?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-07 Frissítve: 2022-07-08
 

Jelentős mértékben, 200 bázisponttal emelte az MNB az egyhetes betéti tender kamatát. Az elmúlt napok rendkívül heves forintgyengülésének megállításához azonban egyelőre úgy tűnik ez nem elég. Mire számíthatnak ebben a helyzetben azok, akiknek van hitelük vagy épp most szeretnének terveik megvalósításához kölcsönt felvenni?

Az egyhetes betéti tendert ma 2 százalékponttal magasabb kamatszinten, 9,75 százalékon hirdette meg a Magyar Nemzeti Bank mint egy héttel korábban, amikor még 7,75 százalék volt a ráta. Az emelés tényét már tegnap jelezte Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke, miután a forint a hét első napjaiban hevesen gyengült, megdöntve szinte minden korábbi mélypontot. Így ma már csak az volt a kérdés, milyen mértékű lesz a szigorítás.

Hatástalan volt a hatalmas kamatemelés

Azt már korábbanaz alapkamat szintén jelentős, 185 bázispontos emelésekoregyértelművé tette a jegybank, hogy kitartó és határozott monetáris szigorítási ciklus jön, amely addig tart, ameddig az infláció nem tetőzik. Ennek legkorábbi időpontját az idén őszre prognosztizálja az MNB.

Mindezzel együtt is jelentős szigorításnak értékelhető a jegybank mai 2 százalékpontos emelése, de egyelőre úgy tűnik, kevés volt ahhoz, hogy megnyugvást hozzon a forintpiacon. A hazai deviza a szerda esti euróval szemben 409 forint körüli szintről a döntést követően 415 forint fölé ugrott, majd a nap hátra lévő részében 412-413 forint között folyt a kereskedés – nem került tehát sokkal távolabb a forint a megelőző napokban beállított történelmi mélypontoktól.

Fontos
A jegybank az árstabilitás megőrzése érdekében avatkozik be a pénzpiacokon. A kamatemelések az infláció letörését célozzák közvetlenül. A rendkívül heves forintgyengülés azonban az inflációt erősíti.

Csak emlékeztetőként néhány adat a forintpiacon az elmúlt napokban történtekről. A magyar fizetőeszköz az euróval és a dollárral szemben is kedden érte el az eddigi történelmi mélypontját: az euróval szemben 416, a dollárral a 410 forint fölé gyengült ezen a napon. A gyengülés ütemét jól jelzi, hogy a hetet a forint az euróval szemben még 400, a dollárral szemben 385 forint körüli szintről indította.

Jó tudni
Az erős gyengülő trend nem most kezdődött, csak rendkívüli mértékben felgyorsult az elmúlt napokban, illetve az azt megelőző hetekben. Egy hónapja az euró árfolyama még 390, a dolláré 365 forint körül járt. Február végén az euróval 355-360, a dollárral 315-310 forint között folyt a kereskedés a devizapiacon.

Hirdetés

Hirdetés

Mi történt?

A forintpiacon, és általában a magyar eszközök piacainak mostanra kialakult helyzetének okai között globális és magyar okok is felsorolhatók Előbbit illetően gondolva például a növekedés lassulására, az erősödő inflációra, az energiaválságra, az európában zajló háborúra. A sajátos magyar tényezők között meg lehet említeni a negatív fizetési mérleg és a magas költségvetési hiány együttes jelentkezését egyebek mellett, a legfontosabb bizonytalansági tényező azonban mindenképpen az unió és Magyarország közötti feszült helyzet. Úgy tűnik, hogy a befektetők türelme e kérdést illetően fogytán lehet. 

A helyzetre reagálva ma a kormányinfón is szó volt a forint árfolyamának alakulásáról, illetve az unióval folytatott tárgyalásokról. Közvetlenül a forintpiacot érintő intézkedéseket nem jelentettek be, azt viszont jelezték, hogy a magyar korány több ponton hajlandó kompromisszumra  a Brüsszellel történő megállapodás érdekében. A forint ezt követően mérsékelten, az euróval szemben 411-412 forintig erősödött kora délutánig.

Fontos
Frissítés: A jegybank és a kormány egymást követő mai lépései nyomán a délután már jelentősen erősödött a forint: este hat óráig 402 forintig mérséklődött az euró árfolyama. Cikkünk publikálásáig az MNB reggeli kamatemelése és a kormány bejelentései is csak mérsékelten enyhítették a feszültséget a forintpiacon. Kora délután azonban az MNB közleményt adott ki, amelyben jelezték, hogy szükségesnek tartják, hogy az egyhetes betéti kamat mai emelése minél előbb beépüljön az alapkamat-emelési ciklusba is. Így az alapkamat és az egyhetes betéti kamat gyors összezárása már a monetáris tanács következő, július 12-i ülésén napirendre kerül. (Ez rendkívüli lépésként értékelhető, az MNB monetáris tanácsa rend szerint hónap végi utolsó ülésén dönt az alapkamatról.) A forint a közlemény megjelenését követően kezdett érdemben erősödni.

Mi lesz a meglévő hitelekkel?

Az irányadó kamatok emelkedését a lakosság és a vállalkozások által felvett kölcsönök kamatainak alakulása kis késéssel, kisebb lépésekben jellemzően követik. A legkorábban a változó kamatozású hitellel rendelkezőknek kell a kamatköltségek növekedésével számolniuk. Az irányadó kamatok alakulását már rövid távon követik azok a referenciaértékek, amelyek alapján ezeknek a hiteleknek a kamata változik.

E változó kamatozású kölcsönöknél a fizetendő kamat jellemzően a Bubor alakulásához kötött, kamatperiódusonként (1, 3, 6 havonta) az adott kamatperiódushoz kapcsolódó Bubor érték plusz kamatfelár alapján számolják. Így az ilyen hitellel rendelkezőknek már a következő kamatforduló idején kamatköltségeik növekedésével kell, hogy számoljanak.

A lakossági adósoknál ez a kör viszonylag szűk, hiszen az ilyen hitellel rendelkezőket jellemzően még védi a kamatstop, amely az év végéig áll fenn a jelenlegi formájában. A vállalkozások közül azonban sokan rendelkeznek olyan hitellel, amelyre ilyen védelem nincs, így hónapról-hónapra akár jelentős mértékben emelkedhetnek banki költségeik.

jó tudni
Azon cégeknek, amelyek változó kamatozású kölcsönnel rendelkeznek, érdemes áttekinteniük banki költségeik alakulását. Nézd meg, hogy találsz-e jelenleg jobb ajánlatot a piacon! Ebben segít a Bankmonitor folyószámla és forgóeszközhitel kalkulátora. Ha elakadnál, keresd szakértőinket.

A hosszú kamatperiódusú, vagy fix kamatozású hitelek kamata csak kamatfordulókor módosulhat. Így az ilyen hitellel rendelkező adósoknak, csak ennek az időnek a közeledtével kell hitelkamatuk változásával számolniuk.

Milyen kamatokkal lehet most hitelt felvenni?

A kamatok az elmúlt hónapokban jelentősen emelkedtek mind a lakossági, mint a vállalkozói hitelpiacon. Az, hogy melyik bank mikor, és milyen mértékben követi az irányadó kamatok emelkedését a bankok saját üzletpolitikája alapján dől el. Az eddigi emelések jelentős késéssel jelentek meg az új hitelek árazásában. Nem jelenti azonban ez azt, hogy nem várható a hitelek további drágulása, amennyiben ugyanis a bankok drágábban jutnak forráshoz a pénzpiacokon (az irányadó ráták emelkedése ezt érdemben befolyásolja) egyértelműen követni fogják saját ajánlataikban is finanszírozási költségeik növekedését.

Mindazoknak tehát, akik terveik megvalósításához a közeljövőben hitelt vennének fel, célszerűbb mielőbb elindítani a hitelkérelmeket. A banki ajánlatok az elmúlt időszakban különböző mértékben változtak, érdemes alaposan körülnézni az ajánlatok között.

jó tudni
Az aktuális ajánlatok összehasonlításához használd a Bankmonitor lakáshitel, személyi kölcsöncsok-hitel, vagy babaváró-hitel kalkulátorát.

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés