Durva kamatemelkedés a céges hitelpiacon – A betétekre is jóval többet fizetnek a bankok

Durva kamatemelkedés a céges hitelpiacon – A betétekre is jóval többet fizetnek a bankok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-06 Frissítve: 2022-06-16
 

Meredeken drágultak márciusban is a vállalati forinthitelek. Ez, ha mérsékelten is, de már látszik az új kihelyezések alakulásán: folyamatosan csökken a forintban folyósított kisebb összegű kölcsönök volumene. Összességében ugyanakkor még nincs szó a vállalati hitelpiac lendületvesztéséről. Figyelemre méltóan felfelé törnek a vállalati forint betéti kamatok is. Ennek nyomán pedig erőteljesen nő az új betéti szerződések értéke az MNB frissen közzétett, márciusi kamatstatisztikái szerint.

Elképesztő ütemben emelkednek a vállalati hitelpiacon a kamatok. Márciusban az egy millió euróérték alatti forintszerződéseknél az éves átlagkamat elérte 7,48 százalékot, ami 1,1 százalékponttal magasabb a februárinál. Az ennél nagyobb összegű kölcsönöknél 1,14 százalékpontos emelkedés után 6,9 százalékra ugrott az átlagkamat. Tavaly márciusban még 2,72, illetve 1,9 százalék volt a két átlagérték az MNB által közölt adatok szerint.

Az eurohitelek drágulása jóval mérsékeltebb ütemben, de folytatódott márciusban. Az emelkedés mértéke a kisebb összegű (egy millió euró alatti) kölcsönöknél 0,3, a nagyobbaknál 0,61 százalékpont volt. Ennek eredményeként az átlagkamat márciusban elérte 2,19, illetve 2,43 százalékot. Egy évvel korábban még 1,76, illetve 2,01 százalék volt ez az érték.

Hirdetés

Hirdetés

Látszik a vállalati hitelpiacon a kamatemelkedés

Bár egyelőre nem lehet a vállalati hitelpiac lendületvesztéséről beszélni: a vállalati hitelállomány 2016 óta folyamatosan bővül, volumene meghaladja a tízezer milliárd forintot. Az elmúlt hónapok durva kamatemelkedése azonban már nyomot hagy egyes területeken. A kisebb összegű forinthiteleknél látványos például, ahogy a kamat emelkedésével mérséklődik az új szerződéses volumen.

Forrás: MNB

A márciusi adatokat böngészve a kamatemelés hatása tetten érhető a frissen kihelyezett devizahitelek volumenének növekedésében is. Márciusban több mint 60 milliárd forintnak megfelelő összegre kötöttek új eurohitel-szerződést. Ez az összeg februárban 23, tavaly márciusban alig több mint 50 milliárd volt.

Kormányzati döntéseket várnak a cégek
A vállalati hitelpiac, különösen a kis- és középvállalati hitelezés szempontjából a következő hetek legfontosabb kérdése, hogy folytatódnak-e a vállalkozásokat támogató állami programok. Egyebek mellett kérdés az, hogy megmaradnak-e a Széchenyi Kártya Program GO! nagyon kedvezményes termékei. Kell-e, és a igen, milyen változásokra számítani. Ezek ugyanis a jelenlegi feltételekkel június végéig érhetők el. 

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1.4 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

  Öt százalékot közelítik a vállalati betéti kamatok

  Az infláció emelkedésének üteméhez képest érdemben lemaradva, de jelentősen nőttek a vállalati forintbetét kamatok is. Márciusban az átlagkamat már 4,82 százalék volt. Egy évvel korábban még 0,51 százalékos átlagkamat mellett helyezhettek el betétet a cégek a bankoknál. Februárban pedig 3,71 százalékon állt a ráta.

  Forrás: MNB

  Mínuszba fordult viszont márciusban az éven belüli euró betétszerződéseknél a kamat, márciusban mínusz 0,26 százalék volt, az egy évvel korábbi 0,02, illetve az idén februári 0,03 százalék után. Ezzel párhuzamosan az új szerződések értéke is csökkent az egy hónappal korábbihoz képest: 30,7 milliárd forintnak megfelelő összeg volt márciusban a februári 47,4 milliárd után. Bár ez még mindig a duplája a 2021 márciusi 15,6 milliárd forintnak megfelelő volumenhez képest.

  Hirdetés
  Hirdetés