Egészségbiztosítás: szükséged lesz rá!

Egészségbiztosítás: szükséged lesz rá!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-08
 

A járvány hatására a magánegészségügy még inkább szárnyal. A szolgáltatásokért a legtöbb páciens zsebből fizet. Egy egészségbiztosítás megoldás lehet a kiadások csökkentésére. Nézzük meg, hogyan működik egy ilyen termék.

Magánegészségügyről dióhéjban

A múlt hónapban jelent meg a Political Capital tanulmánya az állami és magánegészségügyi rendszerről, amelyből kiderül, hogy a magánegészségügy soha nem látott növekedést mutatott az elmúlt években. Ennek legfőbb oka a pandémia volt, amely felerősítette az állami egészégügyben tapasztalható anomáliákat és sokakat ösztönzött arra, hogy egészségügyi problémáikra más megoldást keressenek.

A hosszú kórházi várólisták még inkább növekedtek, a betegellátás körülményei tovább romlottak, sokak számára elérhetetlenné váltak az egészségügyi közszolgáltatások. Az állami egészségügyből hiányoznak azok az ösztönzők, amelyek lehetővé tennék még több beteg ellátását.

Az MNB és a KSH adatai szerint 2019-ben 950 milliárd forint volt az magánegészségügyi szektor bevétele. A lakosság által zsebből fizetett, közvetlen hozzájárulások az összes egészségügyi kiadás 28,2%-át teszik ki, amely az uniós átlag (15,4%) majdnem duplája. (Forrás: Magyarország: Egészségügyi országprofil 2021)

Egészségügyi kiadások teljes aránya és a zsebből fizetett lakossági hozzájárulások megoszlása

A magyar gazdaság fejlődésével az utóbbi években egyre erősödött az a fizetőképes kereslet, amely meg tudta fizetni a jó minőségű szolgáltatásokat és a gyógyulást kellemes környezetben szeretné eltölteni a leromlott állami intézmények helyett.

A betegek az állami egészségügyből elmenekülve veszik igénybe a privát szolgáltatásokat, de a jelenlegi romló gazdasági körülmények, a magas infláció és a nehezedő megélhetés mellett felmerül és jogos a kérdés:

Hogyan lehet fenntartani azt, hogy a lakosság jelentős része továbbra is ki tudjon fizetni részben olyan egészségügyi szolgáltatásokat, amelyek a befizetett járulékok után is járnának az állami rendszerben?

Egészségbiztosítás a megoldás

Az Ernst & Young márciusi piackutatása szerint a magyarok csupán 12 százaléka rendelkezik magán egészségbiztosítással, amellyel a privát szolgáltatásokat igénybe lehet venni.

Ez az alacsony szám azt mutatja, hogy egyre többen járunk magán egészségügyi intézményekbe, viszont nem gondoltuk arra, hogy a drága szolgáltatásokat a biztosítónk is kifizetheti helyettünk.

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások ugyan nem tartoznak az olcsó konstrukciók közé, de elérhetővé tesznek például olyan diagnosztikai vizsgálatokat, amelyek egyösszegben történő kifizetésekor mélyen a pénztárcába kell nyúlni. A szerződéskötéskor egy olyan szolgáltatáscsomagot fogsz látni, amit az adott év során igénybe tudsz venni a szolgáltatási keretösszeg erejéig.

Ha például a csomagban van diagnosztikai vizsgálat, akkor annak van egy felső határa, mondjuk 500.000 forint évente. Ez azt jelenti, hogy ha orvosilag indokolt számodra egy ilyen vizsgálat elvégzése, akkor annak költségét egy magán egészségügyi intézményben nem neked kell megfizetned, hanem a biztosító kifizeti helyetted. A vizsgálat tényleges költségével csökkentik az éves keretedet, amíg az el nem fogy.

A szolgáltatáscsomagod többi részével (járóbeteg ellátás, kisműtét, szakorvosi konzultáció, szűrővizsgálat stb.) is ugyanez a helyzet, vagyis az egyes szolgáltatástípusoknak van saját keretösszegük. A szerződéskötéskor neked kell választanod a szolgáltatáscsomagok közül. Minél nagyobb az összeghatár és minél több szolgáltatást tartalmaz a csomag, annál drágább lesz az egészségbiztosításod.

Először az ellátásszervezőt keresd!

Az egészségbiztosítással foglalkozó biztosítóknak van egy úgynevezett ellátásszervezője. A szerződéskötés után kapsz egy telefonszámot vagy elérést az ellátásszervező online felületéhez. Ezen keresztül kell bejelentened, hogy egészségügyi problémád adódott, és ők keresni fognak neked egy privát intézményt, ahol elvégzik az adott vizsgálatot. Az ellátásszervező megmondja, hol tudják elvégezni a vizsgálatot a leggyorsabban és időpontot is foglal neked. Fontos, hogy először az ellátásszervezővel beszélj, és ne utólag küldd el a számlát a biztosítónak. Még akkor sem, ha pontosan tudod, hogy hová szeretnél menni és mikor.

Jó tudni
A legtöbb egészségbiztosításban nem csak te lehetsz a biztosított, hanem a családodat, párodat, gyermekeidet is bevonhatod, így a teljes díj kedvezményesebb lesz, mintha külön-külön kötöttetek volna szerződést.

Kritikus betegségek

Az egészségbiztosítások egy másik típusa a kritikus betegségekre szóló biztosítás, amely akkor fizet, ha diagnosztizálnak nálad valamilyen súlyos, az életedet veszélyeztető betegséget. Ilyen esetben az összeget fel tudod használni privát gyógykezelésre is.

Ez a biztosítástípus önállóan is megköthető, de sok esetben egy életbiztosítás kiegészítőjeként tudod megvenni.

A Bankmonitor kalkulátorának segítségével ki tudod számolni, hogy mennyibe kerülne neked egy kritikus betegségekre szóló kiegészítő.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Összefoglalás

A magánegészségügyi rendszer egyre népszerűbb Magyarországon és semmi jele annak, hogy az állami egészségügyben rövidtávon ugrásszerű változások állnának be. A magánegészségügy viszont saját zsebből nagyon nehezen finanszírozható. Ezért egy egészségbiztosításra lehet szükséged, ha igénybe szeretnéd venni a privát ellátásokat. Regisztrálj a Bankmonitor oldalán, hogy segíthessünk kiválasztani a számodra legjobb biztosítási konstrukciót!

Kockázati életbiztosítás

Hitelfedezeti életbiztosítás

Hirdetés
Hirdetés