Egy dolgot tarts észben és akár 10 ezer forint maradhat nálad bankváltáskor

Egy dolgot tarts észben és akár 10 ezer forint maradhat nálad bankváltáskor
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-26 Frissítve: 2021-10-08
 

Január közepén a számlanyitástól számított 6 hónapra módosult az az időtartam, ami alatt számlamegszüntetés esetén díjat számíthat fel a bank. A költségek nem változtak a korábbiakhoz képest, így 0 és 10 000 Ft között mozog egy lakossági számla bezárása, viszont egy további jelentős összegtől megszabadították a számlájukat bezárni szándékozó ügyfeleket!

Nézd meg aktuális bankszámla akciónkat, amivel a bank fizet neked az első évben!

Korábban a számlanyitástól számított 1 éven belüli számlamegszüntetés esetén lehetett költséggel sújtani az ügyfeleket, ami január közepén 6 hónapra rövidült. Azaz ha fél éven belül szándékozunk például bankszámlát váltani úgy, hogy a korábbi számlánkat be is zárjuk, a bank által meghatározott díjat (is) meg kell fizetni.

Ennek összege egy-két kivétellel egységes a banknál elérhető számlacsomagok esetén, ami lehet 0 Ft, de akár a 10 ezer forintot is elérheti.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen egyéb költség merülhet fel számlazáráskor?

A számlaszerződés megszüntetésekor a hozzá kapcsolódó összes szolgáltatás megszűnik, beleértve a bankkártyát, SMS, mobilbank, netbank szolgáltatást, lekötött betétet, vagy a folyószámla hitelkeret. A szabályozás alapján a szolgáltatások megszüntetésekor a bank köteles elszámolni ügyfelével, különösen, ha valamely díjat előre kellett fizetni egy meghatározott időszakra, amely még nem telt le.

Egy SMS szolgáltatás esetén viszonylag egyszerű az elszámolás, hiszen ha nem küld a bank több SMS-st, nem számíthat fel további SMS díjat. Azonban a bankkártya egy évre szóló díjából – amelyet előzetesen számítanak fel – visszajár az időarányos rész. Ha pl. egy kártya egy évre 1 200 Ft-ba kerül, de megszüntetésekor a kártya évfordulójától számítva még nem telt el csak 6 hónap, akkor 600 Ft visszatérítés jár.

A bankkártya letiltása ingyenes lett

Amennyiben a bankkártyát valamilyen okból kifolyólag le kell tiltani, akkor ma már ezért sem számolhat fel költséget a bank. Ezt kezdeményezhetjük telefonon, netbankon, de az egyszerűsített bankváltás keretében automatikusan is megtörténhet.

A kártya tiltásának díja változó volt, elektronikus kártyák esetén jellemzően olcsóbb, pár ezer forintba került, míg dombornyomott kártyáknál drágább volt, főleg ha a kártya prémium szolgáltatásokat is biztosít. Ebben az esetben a tiltás költsége akár a 10 ezer forintot is meghaladhatta.

A számlamegszüntetés természetesen csak akkor lehet sikeres, ha a költségekkel mindkét fél elszámolt, azaz a számlán nincs tartozás, és a pozitív egyenlegről is rendelkezett az ügyfél! Az egyszerűsítet bankváltás esetén a régi bank a megszüntetéssel összefüggésben egyszeri díjat számolhat fel az ügyintézésért (nem azonos a számlamegszüntetési díjjal!), így nagyon kell figyelni arra, hogy elegendő pénz maradjon a számlán!

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés