Egy pipát megér! Apró öröm készpénzre vágyóknak

Egy pipát megér! Apró öröm készpénzre vágyóknak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-06-12
 

A tranzakciós illeték bevezetésére a bankszámlákhoz kapcsolódó díjak és költségek emelésével reagáltak a pénzintézetek. Majd az alapvetően a bankokat terhelő adó ügyfelekre hárított részét csökkentette az ingyenes készpénzfelvételre vonatkozó központi intézkedés. Bár ezt az időszakot több olyan bankszámlacsomag is átvészelte, amelynél megmaradt az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége, az ügyfeleknek ebben az esetben is érdemes lehet bepipálni az erre vonatkozó igénylést a netbankon keresztül, vagy leadni a szükséges nyilatkozatot egy bankfiókban. Rövidesen kiderül, hogy miért.

1

Ki vehet fel ingyen készpénzt, mennyi a felső határ

Az ingyenes készpénzfelvételre az a 16 éven felüli, belföldi lakcímmel rendelkező lakossági ügyfél jogosult, aki nyilatkozatot tesz arra vonatkozóan, hogy melyik számláján szeretné igénybe venni a kedvezményt (akkor is, ha csak az az egy számlája van). Az ügyfelek a nyilatkozat – adott hónap 20-a előtti – leadását követő hónaptól havonta két alkalommal, összesen százötvenezer forint összegig díj és költségmentesen vehetnek fel készpénzt belföldön bankautomatából (ATM). A nyilatkozatot és az adatainkat a számlavezetőnk továbbítja az egyes fizetési számlákhoz tett nyilatkozatok központi nyilvántartásába.

Mivel egyszerre csak egy nyilatkozat lehet érvényben, a számlaszám változás esetén tett új nyilatkozat érvényteleníti a korábban, másik számlára vonatkozóan tett nyilatkozatunkat. A készpénzfelvétel az ügyfélnek ingyenes, de a hitelintézetek kötelesek utána megfizetni a tranzakciós illetéket.

Kötelező erre a számlára érkezni a fizetésnek?

A számlavezető akkor teheti kötelezővé a munkabér jóváírást, ha az ügyfél a rendelkezésére álló hitelkeret terhére kéri a kifizetést. Egyéb esetben nem kötelező, de célszerű azt a számlát megjelölni, amelyikre a fizetésünk érkezik. A közös bankszámlával rendelkező házaspárok némileg rosszul járnak, mert két munkabér jóváírás esetén is csak 150 ezer forintot tudnak ingyen felvenni, mert a kedvezmény nem személyre, hanem számlára vonatkozik.

Trükközni nem érdemes, mert akiről kiderül, hogy jogosulatlanul vette igénybe az ingyenes pénzügyi szolgáltatást, arra a díjakat és költségeket visszamenőlegesen ráterhelik.

E nélkül is ingyenes a készpénzfelvétel, akkor minek igényeljem?

Több olyan bankszámlacsomag is létezik, amely összeghatár nélküli ingyenes készpénzfelvételt biztosít, akár a jogszabályban meghatározott kettőtől több alkalommal is. A dolog hátulütője, hogy ezek a kedvezmények gyakran csak a saját ATM-eken kezdeményezett tranzakciókra vonatkoznak. Ezzel szemben a nyilatkozó ügyfelek két alkalommal bármely Magyarországon elhelyezett automatából ingyen vehetnek fel készpénzt.

A nyilatkozattal megelőzhetőek az olyan bosszantó esetek, amikor nincs a környéken saját automata, de sürgősen készpénzre van szükségünk. Lehet, hogy nem tűnik nagy ügynek, de ezzel – egy 75 ezer forintos készpénzfelvételt feltételezve – alkalmanként egy ablakon kidobott ezres a pénztárcánkban maradhat.

Nyilatkozz Te is, de előtte keresd meg legjobb számlacsomagot bankszámla kalkulátorunk segítségével!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés