Egyszerűbb a bankváltás 2022-ben, mint gondolnád!

Egyszerűbb a bankváltás 2022-ben, mint gondolnád!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-01-21
 

Ha meglévő bankszámládat évekkel ezelőtt nyitottad, van egy remek hírünk! Szinte biztos, hogy a jelenlegi kondícióidnál sokkal kedvezőbb lehetőségek is vannak a piacon. Az persze egyáltalán nem biztos, hogy a számodra legjobb – akár évekig ingyenes – számlacsomag elérhető ugyanannál a pénzintézetnél, ahol most bankolsz. Megmutatjuk, hogyan zajlik a pofonegyszerű bankváltás 2022-ben.

Sokan csak azért maradnak elavult és költséges számlacsomagjuknál, mert úgy vélik, hogy a bankváltás egy időigényes folyamat, amikor is be kell mennünk a jelenlegi bankunkhoz “magyarázkodni”, hogy miért szeretnénk átvinni a számlacsomagot, majd el kell látogatnunk az új bankba is, ahol ismét hosszas várakozás és elhúzódó ügyintézés vár ránk. 

A jó hír, hogy a bankváltás 2022-ben már egyáltalán nem kell, hogy ennyi vesződséggel járjon, sőt, akár több tízezer forintot is megspórolhatunk vele évente.

Hirdetés

Hirdetés

Egyszerűsített bankváltás 2022-ben

Ma már minden pénzforgalmi szolgáltatónál lehet élni az egyszerűsített bankváltás lehetőségével, ami azt jelenti, hogy személyesen csupán egyetlen egyszer kell megjelenni az új banknál és számlanyitáskor leadni az egyszerűsített bankváltási kérelmet. Innentől már csak a két pénzintézet kommunikál egymással.

Ekkor amellett, hogy a régi banknál vezetett számlád lezárásra kerül, a fennálló pozitív egyenleg jóváírásra kerül az új bankszámládon, automatikusan átvezetik az aktív beszedési megbízásaidat és értesítik a szolgáltatókat (például víz-, gáz-, áram-, telefonszolgáltatót, lakástakarék pénztárt).

Ha kéred, akkor a változásról akár a munkáltatót vagy a nyugdíjfolyósítót is értesítik, vagyis akár minden olyan kifizetőt, aki az elmúlt 13 hónapban legalább négyszer utalt a számládra.

Ezen kívül pedig minden állandó utalásodat is rögzítheted és átvezetésre kerülnek azok a sablonok is, amelyeket a nem rendszeres partnereid közé vettél fel korábban.

Ha tehát találsz egy kedvező számlacsomagot, akkor a bankváltás a legtöbb esetben játszi könnyedséggel elintézhető.

Milyen bökkenők adódhatnak a bankváltás során?

Alapesetben, ha régi és új számlacsomagod is magyarországi és azonos pénznemben vezetett, akkor a bankváltás a fentiek tükrében igen egyszerű lehet. Ugyanakkor előfordulhatnak olyan speciális esetek, amelyek némelyest bonyolíthatják a helyzetet, de nem megoldhatatlanok.

Ilyenek lehetnek például:

  • Ha a meglévő bankszámlád közösen vezetett, vagyis nem egyedül a Te nevedre szóló számlával rendelkezel. Ebben az esetben az új banknál is közösen kell kérni a bankszámlanyitást.
  • Ha a meglévő számládon negatív az egyenleged, vagy a folyószámlahiteled ki van használva, akkor mindenek előtt az adósságokat rendezned kell.
  • Bonyolíthatja a helyzetet, ha valamilyen végrehajtás (gyermektartás, NAV inkasszó) tartozik a számlához, ebben az esetben ugyanis nem tudják lezárni a számládat a régi banknál, így szükség lehet utólagos személyes intézkedésedre is.
  • Meglévő hitel(ek), megtakarítás(ok), például lakáshitel, lekötött betét esetén szintén lassulhat a folyamat, ilyenkor ugyanis nem lehet azonnal lezárni az adott bankszámlát, az átvezetés pedig hosszabb folyamat is lehet.
  • Érdemes a bankkártyára is gondolni, előfordulhat, hogy a változás bejelentése után azt csak több nappal tudja lezárni a bank.

Az egyedi, speciális esetek miatt érdemes egy pénzügyi szakértővel karöltve elindítani a folyamatot, aki fel tudja hívni a figyelmed az esetleges nehézségekre és segít megoldani őket. A Bankmonitor bankszámla szakértői segítenek a legjobb bankszámla megtalálásában, és a folyamat elindításában. 

A bankváltással tehát összességében rengeteget spórolhatsz havi és éves szinten is, valamint az egyszerűbb ügyintézéssel elfelejtheted a fölösleges köröket.

Melyek azok a csomagok, amelyekre érdemes váltani 2022-ben?

A legjobb bankszámla kiválasztása elsősorban attól függ, hogy kinek milyen pénzügyi szokásai vannak. A személyre és igényre szabott optimális megoldás megtalálásában a Bankmonitor bankszámla kalkulátora jelenthet segítséget, de nézzünk néhány példát a különböző szokások és élethelyzetek alapján:

1. Legkedvezőbb, 2 évig ingyenes számlacsomag ajánlatunk

2. Magasabb jövedelemmel

3. A 2022-ben érvényes minimálbérrel

4. Gyakori utaláshoz

5. Nyudíjasoknak

6. Diákok részére.

Hirdetés
Hirdetés