Ekkora kiadásra számíts a vételár felett, ha lakást vagy házat vásárolsz!

Ekkora kiadásra számíts a vételár felett, ha lakást vagy házat vásárolsz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-11-12 Frissítve: 2018-11-20
 

Ha lakást vagy házat szeretnél vásárolni, akkor mindenképp fontos tisztában lenned a fizetendő vételár feletti költségekkel, mert itt bizony akár milliókról is szó lehet!  

Ügyvédi díj

Az ingatlan adásvételi szerződéséhez mindenképp szükséges ügyvéd közreműködése, ennek költsége pedig – hacsak a felek másképp nem állapodnak meg – általában a vevőt terheli. Egyszerű adásvételi szerződés esetében a vételár 0,3-0,5 százalékáról (+áfa) indulnak a díjak, de van olyan szakember, aki 1,5 százalékért dolgozik. Mindenütt van úgynevezett minimum díj, amit 40-50 ezer forint körül határoznak meg, de sokszor a fizetendő maximális összeget is meghatározzák. Nagyobb értékű ingatlan esetén érdemes egyedi ajánlatot kérned, mert akkor arányaiban jobban jöhetsz ki. Persze, főleg az egyszerű tranzakcióknál érdemes ár alapján választani ügyvédet, ha összetett vagy problémás az ügylet, akkor nagyon fontos a jó szakember, aki bizony megkérheti a munkája árát. A tapasztalat azonban az, hogy egy rossz szerződés később milliós hátrányt jelenthet!

Hirdetés

Hirdetés

Tulajdoni lap

Az adásvétel során megbízott ügyvéd első dolga az, hogy ellenőrzi a kiszemelt ingatlan tulajdoni lapját, hogy valóban az eladók-e a tulajdonosai, szerepel-e rajta elidegenítési és terhelési tilalom (azaz nem adható el és nem terhelhető), folyamatban lévő peres eljárás, végrehajtás vagy árverés kitűzése. Ezek közül a jelzálogjog a leggyakoribb, ami lakáshitelnél természetes, ám ebben az esetben tisztázni kell az eladóval, hogy értékesítés előtt kívánja visszafizetni a hitelt, vagy a vételárból szándékozik rendezni az adósságát. Előfordulhat, hogy a hitelt a tulajdonos már rég visszafizette, ám ezt elfelejtette a tulajdoni lapról töröltetni. Ebben az esetben a probléma mindössze pár nap csúszást jelent!

A tulajdoni lap elektronikus lekérdezése a Takarnet rendszerből 1000 forintba kerül, míg a tulajdonjog bejegyzése a földhivatalnál 6600 forint fizetnivalót jelent.

Illeték

Az ingatlanvásárlás legnagyobb költsége az illeték, ami alapesetben az adott ingatlan forgalmi értékének 4 százaléka. Nem véletlenül a forgalmi érték, nem pedig a vételár az illeték alapja, ugyanis ha gyanúsan alacsonyabb ár kerül a szerződésbe, akkor az adóhatóság utólag is ellenőrizheti az ingatlant, és ha szükséges, a vételárnál magasabb illeték alapot határozhat meg.

Vannak esetek, amikor csökkenhet az illeték mértéke:

  • Ha valaki a vásárlást megelőző három évben ad el ingatlant, akkor az értékesített és a vásárolt ingatlanok értékkülönbözete után kell csak megfizetni az illetéket. Fontos kitétel, hogy egy eladással egy vétel állítható csak szembe! Abban az esetben, ha a vásárolt ingatlan értéke alacsonyabb az eladottnál, akkor nem kell illetéket fizetni. (Az eladás után persze lehet adófizetési kötelezettség, de ez egy másik cikk tárgya, mi most kizárólag a vásárlás költségeivel foglalkozunk.) Az illeték tehát alapesetben egy 10 millió forintos ingatlan esetében 400 ezer forint, ezért ezzel a költséggel mindenképp érdemes előre számolni!
  • Viszonylag friss az úgynevezett cserét pótló vétel lehetősége, amikor valaki úgy vásárol új ingatlant, hogy a meglévőt még nem adta el, ám az értékesítést egy éven belül meg kívánja ejteni. Ilyenkor az adóhatóság felé jelezned kell, hogy egy éven belül el kívánsz adni egy másik ingatlant, ezt követően az illetékkiszabási eljárást egy évre felfüggesztik. Ha az ingatlant értékesítetted, akkor ezt ugyancsak jelezned kell, majd a két tranzakció alapján kiszámítják, hogy mennyit kell befizetned.
  • Kérhetsz részletfizetést, ha problémát jelent egy összegben kifizetni az illetéket, ezt alapos az indok esetén többnyire meg is adják. Arra azonban ügyelj, hogy a részleteket pontosan rendezd, mert ha megcsúszol, az egész összeget egyben hajtják be rajtad!
  • Ha egy pár összeköltözik és közösen vásárol otthont, akkor előfordulhat, hogy az egyik félnek volt már korábban ingatlanja, amit egy éven belül eladott. Ebben az esetben a lakást eladó fél új tulajdonrészének értéke áll szemben az eladott lakás értékével. Vagyis, ha elad valaki egy 10 milliós ingatlant, majd a párjával vásárolnak közösen egy 20 milliósat, amiben 50-50 százalékos tulajdonrészük van, akkor az eladó tulajdonrésze után nincs illetékfizetési kötelezettség, míg a másik 50 százalékos rész után 400 ezer forintot kell fizetni.
  • Építési telek megvásárlásakor nincs illetékfizetési kötelezettség, feltéve, hogy négy éven belül lakóház épül rajta.
  • Ha 35 évesnél fiatalabb vagy, az első lakásodat vásárolod meg, aminek forgalmi értéke nem éri el a 15 millió forintot, akkor 50 százalékos illetékkedvezményt kapsz. További kedvezmény, hogy a felére csökkentett illetéket 12 havi részletben is rendezheted.
  • Még többet ér a CSOK! Ugyanis illetéktörvény úgy rendelkezik, ha lakóingatlant vásárolsz és ahhoz vissza nem térítendő állami támogatást is igényelsz, akkor a támogatás összegével csökkenteni lehet a lakásértéket. Így egy csökkentett érték után kell kifizetned az illetéket.
  • Újépítésű lakás esetén, ha azt vállalkozó értékesítette, 15 millió forint forgalmi értékig illetékmentes a vásárlás, míg a 15 és 30 millió forint közötti részre 4 százalék az illeték. 30 millió forint forgalmi érték felett nincs kedvezmény, vagyis az ilyen ingatlanok esetében a teljes összegre 4 százalékos illetéket vetnek ki.
  • Házastársak között az ingatlan adásvétel illetékmentes.
  • Egyenes ági rokonok között az ingatlan adásvétel illetékmentes.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés