Bankot váltanál, mert nem vagy elégedett? Egyszerű a dolog!

Bankot váltanál, mert nem vagy elégedett? Egyszerű a dolog!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-11-07
 

Drágállod aktuális bankszámlád költségeit? Esetleg túl gyakran fordulnak elő olyan technikai malőrök, amelyek miatt nem használhatod a netbankot, esetleg nem tudsz fizetni a bankkártyáddal? Ilyenkor dönthetsz úgy, hogy másik bankot választasz, és a továbbiakban máshol tartod a pénzed. Ráadásul a váltás egyszerűbb, mint ahogy azt sokan gondolják. Megmutatjuk, mire számíthatsz ebben a helyzetben.

Több oka is lehet annak, hogy valaki elégedetlen jelenlegi bankjával, ezért úgy dönt, máshol vezeti tovább a bankszámláját. A váltás mellett szólhat például, ha más bank lényegesen kedvezőbb áron kínál számlavezetést, hiszen a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátor adatai szerint éves szinten több tízezer forintot számít kiadási oldalon, hogy hol vezetjük a számlánkat. Még csak az sem garancia a legjobb ár/érték arányra, ha egy bankszámla havidíj-mentes, hiszen az igazán nagy költség a bankkártyákkal és a tranzakciós díjakkal kapcsolatos.

A bankok pénzt kérnek az állandó átutalásokért, a csoportos beszedési megbízásokért, az egyszeri utalásokért – netbankos, telefonos, bankfióki –, az ATM-ből történő készpénzfelvételnek, az SMS értesítéseknek és a bankkártyának is lehetnek díjai, mint ahogy a bankkártya és a netbank használata is pénzbe kerülhet. Ezeknek a tételeknek egy része fix – pl. netbank havi díja, bankkártya kibocsátási és éves díja –, míg a többi a tranzakciók számától és értékétől függ.

Éppen ezért a banki költségek sokszor teljességgel átláthatatlanok, így az ügyfelek nehezen tudják előre felmérni, hogy az egyéni bankolási szokásaik alapján mennyit is fognak végül fizetni. Sokan csak akkor szembesülnek a tényleges költségekkel, amikor meglátják a havi számlakivonatot.

Persze van lehetőség előre tájékozódni, hiszen a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorban beállíthatod a bankolási szokásaidnak megfelelő paramétereket, a program pedig kiszámolja, hogy ez alapján pontosan mennyit kellene fizetned az egyes bankok számlái esetében. Ha szerencséd van és megfelelsz – a nem túl szigorú – feltételeknek, akkor akár 2 évig teljesen ingyenes számlát is találhatsz, ahol nem csak havi díj nincs, hanem a legtöbbek által használt tranzakciók is díjmentes. (Még a jogszabályban rögzített bankadót és tranzakciós illetéket sem kell megfizetned.)

Hirdetés

Hirdetés

Nem kell félni a bankváltástól sem!

Előfordulhat, hogy egy kedvező költségű, vagy akár ingyenes bankszámla bármennyire is csábító, a bankváltással járó mizériát valaki csak ezért nem vállalja be. Ám már évek óta működik az egyszerűsített bankváltás lehetősége, aminél mindössze annyi a feltétel, hogy a számlák pénzneme azonos legyen. Ráadásul az egész folyamat két hét alatt lezongorázható!

Az egyszerűsített bankváltást az új számla megnyitásakor kezdeményezheted a kiválasztott pénzintézet bármelyik fiókjában. Itt kapsz egy „Számlaváltási meghatalmazás” nyomtatványt, amivel meghatalmazod az új számlavezető bankodat az ügy elintézésével. A nyomtatványon kérheted, hogy a procedúra végén a régi számládat szüntessék meg, ám ez utóbbi feltételeiről később még részletesen írunk.

Számlaváltásnál mindig felmerül a kérdés, hogy mi lesz a régi számlán lévő csoportos beszedési, rendszeres átutalási vagy egyéb fizetési megbízásokkal? Jó hír, hogy kérheted, a régi bankod ezeket adja át, az új bank pedig beállítja mindegyiket a számládon. A legjobb az egészben az, hogy értesítik a közmű-szolgáltatókat, a biztosítókat és minden más érintettet a számlaváltásról, így nem kell egyenként megkeresned mindegyiket.

A procedúra végén a régi bank átutalja a fennmaradó egyenleget az új számládra, majd ha kérted, megszünteti a már feleslegessé vált számlád. Persze ennek vannak feltételei: nem lehet a számlaegyenleg negatív, nem lehet a számlán lekötött betét vagy folyószámlahitel tartozás, de az is probléma, ha a számla hagyatéki eljárásba lett bevonva, esetleg részben vagy egészben zárolt.

Milyen költségei vannak a bankváltásnak?

A bankváltásnak nincs díja, de a régi bankszámla megszüntetésének többféle költsége is lehet. Ilyen például a bankszámla számlavezetési díja, amit általában minden megkezdett hónap után kell fizetni, vagy számlán található összeg átutalásának díja az új bankszámlára.

Hirdetés
Hirdetés