Életbiztosítás: a tulajdonostárs halála csődöt jelenthet?

Életbiztosítás: a tulajdonostárs halála csődöt jelenthet?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-05 Frissítve: 2022-10-12
 

A társas vállalkozások általában nem képeznek tartalékot arra, hogy az egyik tulajdonos halála esetén a többi tulajdonos kivásárolhassa a cégből az elhunyt örökrészét. Ha nincs lehetőség a helyzet gyors, korrekt, zökkenőmentes rendezésére, akkor a legrosszabb esetben ez akár a vállalkozás csődjéhez is vezethet. Pánikra semmi ok, egy életbiztosítás megoldást jelenthet. Nézzük meg, hogyan!

Statisztika

A KSH közlése szerint 2022. április végén közel 1,9 millió vállalkozást tartottak nyilván Magyarországon. Ezek közül 527 ezer a társas vállalkozások száma. A több, mint félmillió társas vállalkozás közül a valóban működő vállalkozások aránya – a KSH 2020-as adatai alapján – összesen 72 százalék, azaz 379 ezer cég.

Az érintettek számát nézve, joggal mondhatjuk, hogy feltétlenül érdemes foglalkozni ezzel a témával.

Meghalt a tulajdonostársam, mi lesz a cégünkkel?

A leggyakoribb gazdasági társasági forma, a korlátolt felelősségű társaság. Itt a tulajdonos halála után a hagyaték tárgya az örökhagyót megillető tulajdonrész. Aki ezt az üzletrészt megörökli, az így feltétlenül a kft. tulajdonosává válik, megszerezve ezzel az összes, a néhai tulajdonost megillető jogkört. Így az új tulajdonostárs akkor is részese lesz a döntési folyamatoknak, ha nem ért ahhoz a szakterülethez, amelyben a vállalkozás tevékenykedik. Ez a helyzet nem feltétlen kedvező és célravezető a többi, eredeti tulajdonos szemszögéből és a vállalkozás rövid és hosszú távú jövője szempontjából nézve sem.

A betéti társaság – második leggyakoribb társasági forma – esetén a tag elhalálozásával az örökhagyó nevén lévő törzsbetét egy követelést jelent, amit az örökösök részére ki kell fizetni. A Ptk. ugyan lehetővé teszi, ha az elhunyt tag örököse kéri és az összes többi tag hozzájárul, akkor az örökös jogutóddá és így a bt. tagjává válhasson. Ez azonban – ismét a hozzáértést és egyéb cégérdekeket figyelembe véve – nem feltétlen előnyös, az eredeti tagok által is preferált megoldás. Viszont, ha nem lép be az örökös a bt-be, akkor őt ki kell fizetni.

Amikor a cégben nincs olyan tartalék, amely a kivásárlásra könnyen és gyorsan felhasználható, akkor nehéz helyzetbe kerülhet a vállalkozás és annak eredeti tulajdonosai. Ilyenkor egy kockázati életbiztosítás által megkapott összeg jelenthet azonnali és mindenki számára megnyugtató megoldást.

Egyszerűbb a helyzeted, ha egyedül vagy tulajdonos a cégedben?

Az olyan vállalkozások esetében is életbevágó az öröklés kérdése, ahol egyedüli tulajdonos vezeti a céget. Ha a tulajdonos előre nem rendelkezett a vállalkozás sorsáról, működtetéséről, akkor amellett, hogy a cég napi működése a döntéshozó hiánya miatt akár teljesen ellehetetlenülhet (ami csődöt is okozhat), a tulajdonlás kérdésében viták merülhetnek fel az örökösök között.

A családi vállalkozásoknál gyakori helyzet az, hogy a vállalkozást létrehozó szülő mellett több gyermek közül csak az egyik vesz részt a vállalkozás működtetésében, így a gyermekek közül csak egyedül ő az, aki a szakértelmével a vállalkozás további életét, gyarapodását tudja majd szolgálni. Jellemző, hogy a többi felnőtt gyermek más szakterületen, vagy akár külföldön él, dolgozik.

Az előre rendelkezéssel tisztán meghatározható, hogy mely hozzáértő családtag örökölje és vigye tovább a már jól felépített, prosperáló céget. Így a vállalkozás működtetése zavartalanul mehet tovább. A többi családtag pedig más formában, egy jól megválasztott kockázati életbiztosítás által kaphatja meg azt az örökrész értéket, amely neki a cégből jogosan járna.

Egy életbiztosítás a lehető legjobb megoldás

Egy társas vállalkozás esetében számtalan rendkívül bonyolult és feszültségeket magában hordozó helyzetet oldhat meg gyorsan és zökkenőmentesen egy kockázati életbiztosítás.

Az sem elhanyagolható szempont továbbá, hogy az életbiztosításhoz még kedvező adózási terhek is kapcsolódnak.

Adózási előnyök

A gazdasági társaság az életbiztosítási szerződés szerződőjeként a befizetett díjat költségként, adó és járulékmentesen számolhatja el, ha a kedvezményezett, maga a cég.

Más a helyzet, ha a magánszemély a kedvezményezett, akkor az életbiztosítás díja adóköteles.

A biztosító szolgáltatása adómentes.

Ha a vállalkozás a kedvezményezett, akkor ez az összeg a cégnél egyéb bevételként jelentkezik, amelyet aztán az elhunyt tulajdonostárs hozzátartozóinak számlával igazolható költségként fizet ki a társaság.

A biztosítók részletes, minden kérdésre kiterjedő adózási tájékoztatóval segítik a szerződőt a korrekt könyvelés és elszámolás érdekében.

Azonnali és biztos anyagi segítség várható a biztosítótól!

Fontos tudni, hogy a kockázati életbiztosítások, ha név szerinti kedvezményezettet jelöltek a szerződésben, nem kerülnek be a hónapokig tartó hagyatéki eljárásba, a biztosító az eljárástól függetlenül a kedvezményezettnek szolgáltat. A biztosító a kedvezményezett részére a szolgáltatási igény bejelentése és a szolgáltatás teljesítéshez szükséges utolsó dokumentum beérkezését követő 15 munkanapon belül teljesíti a kifizetést.

Számodra és vállalkozásod számára szükséges életbiztosítási védelemhez tartozó díjat te is kiszámolhatod a Bankmonitor kockázati kalkulátorával. Az eredmény egy általános piaci díjszintet jelent, amelyhez képest az egyes biztosítók és termékek díja lehet alacsonyabb és magasabb is. A legjobb konstrukció kiválasztásában tanácsadóink segítenek neked.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Összefoglaló

Az örökség gondos megtervezésével és egy kockázati életbiztosítással kivédhető, hogy olyan személyek kerüljenek a tulajdonosi körbe,

  • akiknek a vállalkozás tevékenységére vonatkozóan nincs szakmai tudása és tapasztalata
  • akik a hozzáértés hiánya miatt a döntéshozói folyamatot nem feltétlen az eredeti tulajdonosok által megfogalmazott irányelvek alapján segítenék
  • akiknek nincs se ideje, se energiája, se kedve a megörökölt vállalkozás ügyeivel bármilyen szinten foglalkozni
  • akik esetleg nehezen találják meg a hangot a vállalkozás többi, „eredeti” tulajdonosával.

A kockázati életbiztosítás azonnali megoldást ad arra, hogy az örökösök tulajdonrésze méltó módon kivásárlásra kerüljön és így a tulajdonosi és döntéshozói jogok gyors rendezése által a vállalkozás napi működése és jövőbeni céljainak megvalósítása ne sérüljön.

A biztosítási piacon nagy a választék kockázati életbiztosításokból. A Bankmonitor tanácsadói segítenek a legmegfelelőbb termék kiválasztásában és a szerződéskötés folyamatában. Regisztrálj, és segítünk abban, hogy céged működése minden körülmények között zavartalan legyen!

Kockázati életbiztosítás

Hitelfedezeti életbiztosítás

Hirdetés
Hirdetés