Életbiztosítás: anyagi biztonság a családnak és neked

Életbiztosítás: anyagi biztonság a családnak és neked
Hirdetés
Hirdetés

2024-04-15
 

„Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs szükségem semmire”  – mondja egy kedves ismerősöm, akivel a biztosításokról beszélgettünk. Valóban felesleges lenne az életbiztosítási védelem? Nem hiszem. Nézzük meg alaposabban, hogy miért jó a családodnak és neked is, ha a gondoskodásnak ezt a formáját választod!

Egy életbiztosítás alapvetően arra jó, hogy anyagi biztonságot nyújtson a szeretteidnek akkor, amikor ezt te már nem tudod megtenni. Számukra az elvesztésed már önmagában borzasztó tragédia lesz, de a hiányod nemcsak a mindennapi életükben, hanem anyagi szempontból is megrázó lesz. Ha te vagy a családfenntartó, a családi kasszából kieső jövedelmedet nehezen fogják tudni pótolni egyik napról a másikra.

Igazad van, a vagyonodat örökölni fogják, de amid van, azt nem azért gyűjtötted össze, hogy az utánad jövők feléljék, hanem azért, hogy hosszútávon élvezhessék. Az örökséged apránként történő eladogatása, pénzzé tétele nem a legjobb módja az anyagi biztonság megteremtésének. Ráadásul nem is biztos, hogy szeretnének megválni attól, ami számodra is fontos volt. Egy hétvégi ház, nyaraló, autó számukra is sokat jelenthet, mivel a te kezed munkája is benne van.

Amennyiben van egy életbiztosításod, akkor ez nem fog megtörténni. A kieső jövedelmedet a biztosítási összegből pótolni lehet legalább addig, amíg a család anyagilag talpra áll nélküled. Ha például hitelt vettél fel, akkor a törlesztőrészletek folyamatos kiadást fognak jelenteni a család számára a továbbiakban is. Viszont a hiteltartozásodat akár vissza lehet fizetni a biztosítási összegből.

Hirdetés

Hirdetés

Biztosítási összeg nagysága

A biztosítási védelem nagyságának meghatározására nincs pontos szabály. A védelemnek van ára, így elsősorban a pénztárcádtól függ, hogy a biztosítási összeg mekkora legyen. A túlzottan magas biztosítási összeg sokba fog kerülni, míg a nagyon alacsony összeg ugyan olcsó lesz, de semmire sem lesz elegendő.

Ha hitelt vettél fel, akkor a biztosítási összeg minimálisan a hitelösszeggel legyen egyenlő. Ha nincs hiteled, a biztosítási szakértők azt szokták tanácsolni, hogy az összeg 3-5 évi nettó jövedelmeddel legyen egyenlő. Nettó 400 ezer forintos átlagkeresettel számolva a biztosítási összegnek 15 és 24 millió forint között kellene lennie. Ez az összeg fedezni tudja a kieső jövedelmedet addig, amíg a család anyagi szempontból újra talpra áll.

Nézzük, hogyan alakulnak a havi díjak, ha a fentiekhez hasonló biztosítást keresel a piacon.

Életbiztosítás átlagos havi díjának nagysága különböző biztosítási összegek esetén

Ahogy az ábrán is látható, a 15 és 24 millió forint közé eső biztosítási összegek 10-től 12 ezer forint közötti havi díjat jelentenek, ha 35 éves vagy. Ez a 400 ezer forintos havi kereset 2,5-3 százaléka, ami nem nevezhető tetemes kiadásnak. Fiatalabb életkorokban a díj még kedvezőbb, de idősebb korban a díjak komolyabb emelkedésére számíthatsz. A jó hír az, hogy a biztosítási díj nem változik a tartam alatt. A fenti díjak 20 éves tartamra vonatkoznak, vagyis a szerződés lejáratakor 55 évesen is ugyanennyit fogsz fizetni.

A biztosítás időtartamának meghatározásakor vedd számításba a hiteled futamidejének hosszát és arra állítsd be a biztosításét is. Ha nincs hiteled, akkor érdemes gyermekeid nagykorúságára, vagy tanulmányaik befejezésének idejére állítani a tartam hosszát.

Gondolj magadra is!

Nemcsak a családod védelmét tudod biztosítani egy életbiztosítással. Ha az alapbiztosítás egy életbiztosítás, akkor köthetsz mellé olyan kiegészítő biztosításokat, amelyek a saját védelmedet szolgálják. Ezek lehetnek például balesetbiztosítások vagy egészségbiztosítások. Itt a kedvezményezett és a biztosított egyaránt te vagy. Ha olyan baleset vagy egészségkárosodás ér, ami az életedet ugyan nem veszélyezteti, de olyan állapotban kerülsz, amikor a munkaképességed csökken, vagy egyáltalán nem tudsz dolgozni, akkor jól jöhet egy nagyobb összeg a biztosítótól.

A biztosítási piacon nagy választékban találsz kiegészítő biztosításokat, amelyekkel felturbózhatod az életbiztosításodat, hogy komplex védelmet nyújtson nemcsak a családod, hanem saját magad számára is.

Kalkulátorunk segítségével te magad is kiszámolhatod, hogy egy életbiztosítás díja átlagosan mennyibe kerülne a számodra. Nemcsak az életbiztosítási alapszolgáltatás, hanem néhány tipikus kiegészítő biztosítás díját is láthatod.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Miben segíthet a Bankmonitor?

Nem könnyű eligazodni a piacon, mert hatalmas a választék alap és kiegészítő biztosításokból. Hogy melyik számodra a legjobb, azt szakértő segítség nélkül nehéz eldönteni. A Bankmonitor kapcsolatban áll az összes vezető biztosítótársasággal. Tanácsadóink ismerik a termékválasztékot és a biztosítási feltételeket. Segítségükkel meg fogod találni a számodra legjobb konstrukciót. Regisztrálj oldalunkon, hogy fel tudjuk venni veled a kapcsolatot!

Hirdetés
Hirdetés