Életbiztosítás: ha időben kötöd, 20 évet ingyen kaphatsz!

Életbiztosítás: ha időben kötöd, 20 évet ingyen kaphatsz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-11-20 Frissítve: 2023-11-21
 

Amikor életbiztosítási szerződést kötsz, akkor a díj meghatározásakor a biztosító nagyon sok szempontot vesz figyelembe, de az életkorod az egyik legfontosabb paraméter. Minél fiatalabb vagy, annál kisebb az esélye ugyanis annak, hogy tragédia történjen veled, míg idővel ennek a valószínűsége egyre növekszik. Ezért, ha időben gondoskodsz a védelmedről, akkor jóval olcsóbban kaphatod meg a szolgáltatást. A pénzügyi előny nem csekély: akár ugyanolyan áron kaphatsz meg egy kétszer olyan hosszú időtartamú biztosítást.

Minél idősebb vagy, annál drágábban köthetsz életbiztosítást, ami tulajdonképpen érthető is. A valódi számok ennek ellenére sokkolón hatnak: 25 évesen egy 10 millió forint összegű, 40 éves időtartamú életbiztosítás havi díja fele annyi, mintha 45 évesen kötnéd meg ugyanezt.

Fontos
Vagyis kétszer olyan hosszú időre szerzed meg a védelmet úgy, hogy összességében ugyanannyit kell kifizetned a biztosító felé, mondhatni két évtized védelme ingyen van. Ezért érdemes időben lépned.

Most pedig lássuk, mi húzódik meg ezen meglepő tény mögött.

Hirdetés

Hirdetés

Halálozási statisztika: idősebb korban nagyobb a tragédia esélye

Magyarországon 2023. október 16-ig készített KSH statisztika szerint 100 517 haláleset történt. Az alábbi ábra mutatja az életkorok megoszlását.

Halálozások Magyarországon 2023-ban nemek és korcsoportok szerint

Jól látható, hogy az 55-59 éves életkori sávtól kezdődően rohamosan emelkedik a halálesetek száma, de ebben nincs semmi meglepő. Viszont a férfiak halálozásának meredek emelkedése már elgondolkodtatóbb.

Életbiztosítások díja és a halálozások száma

A biztosítók ezek alapján határozzák meg az életbiztosítási tarifákat, vagyis a biztosítási díj alapját. Minél magasabb egy életkori sávban a halálozási valószínűség, annál magasabb a biztosító kockázata, és ebből kifolyólag a biztosítás ára is. Látható, hogy 50 éves kortól a díjak meredeken emelkednek.

Fontos
A piacon található legtöbb életbiztosítási szerződés díja a biztosítási időtartam alatt nem változik az életkorod növekedésével. Tehát, ha 30 évesen kötsz meg egy életbiztosítási szerződést, akkor a szerződés végéig a 30 éves kori díjadat fogod fizetni.

Mikor érdemes megkötnöd az életbiztosításodat?

Mondhatod, hogy jó vicc, akkor kössek életbiztosítást, amikor még nincs semmi bajom és nem is vagyok veszélyeztetett korban? Nos, igen. Ha idősebb vagy, és van már valamilyen komolyabb egészségi problémád, a biztosítók nem az életkorodnak megfelelő, hanem annál magasabb díjat állapítanak meg, hiszen kockázatosabb vagy, mint a veled egykorú, de egészséges emberek. De az is lehet, hogy az egészség problémád még komolyabb, és a biztosítók le sem szerződnek veled. Ha mégis sikerül életbiztosítási szerződést kötnöd idősebb korodban, akkor viszont mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, mivel a védelem drága lesz.

Összehasonlítás: 20 év védelme ingyen?!

Az alábbi ábrán megmutatjuk, hogy miért éri meg fiatalabb korban életbiztosítási szerződést kötnöd. A példában a biztosítási összeg 10 millió forint és a biztosítás az aktív korod végéig, vagyis 65 éves korig szól. Amennyiben 25 évesen kötöd meg a szerződést, akkor 5 300 forint havi költséget jelent majd számodra, míg 45 éves korban több mint a duplája, 11 600 forint kiadással számolhatsz. Ha 25 évesen kötöd meg a biztosítást, akkor 40 évig biztosítási védelem alatt állsz, és összesen 2 millió 560 ezer forintot fogsz befizetni, míg ha 45 éves korodban kezded el, akkor fele annyi ideig, vagyis 20 évig állsz biztosítási védelem alatt, és az összes befizetett díjad is magasabb lesz, 2 millió 800 ezer forint. A különbség 240 ezer forint a fiatalkori szerződéskötés javára.

Életbiztosítási díjak 65 éves életkorban lejáró szerződések esetén

 

Láthatod, hogy anyagi szempontból is megéri, ha fiatalon kötsz életbiztosítást, de a hosszabb biztosítási védelem, az idősebb kori egészségi problémák miatt is sokkal kedvezőbb, ha fiatalon belevágsz.

Ezt is tudnod kell! Decemberben már egy évvel öregebb leszel!

Van még egy fontos dolog, ami nem annyira köztudott. A biztosítók egy része a biztosítási szerződés kezdetét (technikai kezdet) úgy állapítja meg, hogy ezt a dátumot a szerződéskötést követő hónap 1-jére teszi. Az életkort pedig úgy számolja, hogy a szerződéskötés időpontjának dátumából kivonja a születési dátumod évszámát. Egyszerűen a két évszám különbsége lesz a szerződéskötéskor aktuális életkorod, ami a díjszámítás alapja. Viszont, ha decemberben kötsz szerződést, akkor a biztosító a technikai kezdetet 2024. január 1-jére teszi, és a születési dátumod évszámát ebből vonja ki. Így a decemberi kötéskor már egy évvel idősebb korhoz tartozó díjat fog meghatározni.

Ha például az idén töltötted be a 30. életévedet, akkor a biztosító szempontjából novemberben még 30 éves vagy, de decemberben már 31 éves. Tehát, ha életbiztosítást szeretnél, még ebben a hónapban kösd meg, így egy kicsivel kevesebbet kell majd fizetned érte.

Kalkulálj
A Bankmonitor kalkulátorának segítségével kiszámolhatod, hogy neked mennyibe kerülne az életbiztosítási védelem. Megnézheted azt is, hogy mennyivel emelkedne a díj, ha idősebb korodban kötnéd meg a biztosításodat. (Ehhez a születési dátumodat kell kicsit módosítanod.) Regisztrálj az oldalunkon, és tanácsadóink segítségével találd meg a számodra legjobb biztosítási konstrukciót!
Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés