Életbiztosítás kiválasztása: így segíthet neked a mesterséges intelligencia!

Életbiztosítás kiválasztása: így segíthet neked a mesterséges intelligencia!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-06-17
 

Nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy újabb hír a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatban. Általában a fejlődése és térhódítása az újabb téma, de sokszor a veszélyeire is felhívják a figyelmet. Hogyan lehetne az AI-t a biztosításban alkalmazni? Nyilván százféleképpen. Most nézzük meg, hogy használhatod a mesterséges intelligenciát az életbiztosítási igényeid feltérképezésében!

Gyanítom, ritkán fordul elő veled, hogy ébredés után elönt a mindent elsöprő vágy, hogy egy életbiztosítási szerződést köss, lehetőleg még ebéd előtt. Ez nem egy remek cipő vagy táska, ami egy ütős reklám hatására kiváltja belőled a birtoklási vágyat. Az életbiztosítás esetében a gondoskodás és a biztonságérzet az, ami berúgja a motort. Ez pedig azzal kezdődik, hogy végiggondolod, mit veszíthetsz, ha veled történik valami. Mi lesz, ha baleset ér? Ha súlyosan megbetegszel? Mi lesz a családoddal, ha te már nem tudsz gondoskodni róluk? Sok kérdés, amire, ha őszintén felelsz magadnak, előbb utóbb eljutsz oda, hogy bizony szükség lenne egy életbiztosításra.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan tovább?

Igen ám, de valószínűleg nem vagy a biztosítási piac szakértője, helyette a saját szakmádban vagy professzionális. Vagyis szükséged van egy szakemberre, aki eligazít a biztosítási termékek dzsungelében. Egy biztosítási szakértő feladatát és a saját életedet is megkönnyítheted, ha előre fel tudod mérni, hogy az élethelyzetedből adódóan milyen biztosítási védelemre lenne szükséged. Nyilván a szakértőnek így sem lesz könnyű helyzete, amíg a számodra legmegfelelőbb terméket vagy termékeket be tudja mutatni neked, de időt tudsz spórolni azzal, ha már felkészülten vágsz bele a szerződéskötésbe.

Használd az AI-t!

Ahogy az alábbi ábra is mutatja, évről évre egyre többen használják az AI-t. Miért ne próbálhatnánk ki arra, hogy elemezze és meghatározza az igényeinknek megfelelő biztosítási konstrukciókat?

Mesterséges intelligenciát használók számának növekedése évente

Ha a mesterséges intelligencia valamelyik alkalmazását saját élethelyzetednek megfelelő adatokkal töltöd fel, egy igen részletes tájékoztatást kapsz arról, hogy milyen biztosítástípusokra lenne szükséged. Persze ez csak egy kiindulópont, semmi sem kötelez arra, hogy ezt el is fogadd.

Nézzünk egy példát!

Én a ChatGPT egy egyszerű, ingyenes verzióját használtam, de valószínűleg bármilyen más AI alkalmazással is hasonló eredményre jutsz. A következő fiktív kérdést tettem fel:

Milyen életbiztosításra és kiegészítő biztosításokra lenne szükségem akkor, ha 30 éves vagyok, valamint van 3 gyermekem, akik 8, 4 és 2 évesek? Természetesen szeretném, ha majd tovább tanulnának. 170 centiméter magas vagyok és 75 kilogramm. (Lehet, hogy az utóbbi két információ elsőre furcsának tűnhet, de a választott biztosítás szempontjából lényeges lehet.)

Körülbelül két másodpercen belül a következő válasz érkezett, amelyet pontosan úgy írok le, ahogy megkaptam:

Az életbiztosítás és a kiegészítő biztosítások kiválasztása az ön és családja specifikus igényeitől függ. Az alábbiakban részletezem a különböző típusú biztosításokat, amelyek hasznosak lehetnek az Ön helyzetében:

1. Életbiztosítás

Kockázati életbiztosítás:

Célja: Az Ön halála esetén a kedvezményezettek anyagi biztonságának biztosítása.

Ajánlott összeg: Legalább 10-15 évnyi jövedelemnek megfelelő biztosítási összeg (ez segíthet fedezni a gyerekek továbbtanulását és az egyéb költségeket).

Időtartam: Legalább addig, amíg a legfiatalabb gyermeke el nem végzi az egyetemet (kb. 20-25 év).

2. Balesetbiztosítás

Baleseti halál és rokkantság biztosítás:

Célja: Baleset miatti halál vagy rokkantság esetén anyagi segítség nyújtása.

Ajánlott összeg: Hasonló az életbiztosításhoz, azaz a jövedelmének megfelelő összeg.

3. Egészségbiztosítás

Kritikus betegségekre szóló biztosítás:

Célja: Súlyos betegségek diagnosztizálása esetén anyagi támogatás nyújtása.

Ajánlott összeg: Olyan összeg, amely fedezi az esetleges kezelés költségeit és a kieső jövedelmet.

4. Kórházi napi térítési biztosítás

Célja: Kórházi tartózkodás esetén napi térítés biztosítása.

Ajánlott összeg: A napi térítési összegnek megfelelően, ami fedezi a kieső jövedelmet és a kórházi költségeket.

5. Jövedelempótló biztosítás

Célja: Munkaképtelenség esetén a kieső jövedelem pótlása.

Ajánlott összeg: Az ön havi jövedelmének megfelelő összeg, amíg a munkaképtelenség fennáll.

6. Gyerekek oktatási biztosítása:

Célja: Gyerekek tanulmányi költségeinek biztosítása.

Ajánlott összeg: Olyan biztosítás, amely kifejezetten az oktatási költségekre fókuszál, például megtakarítási alapú oktatási biztosítás.

Egészségi és életmódbeli tényezők

Az Ön magassága és súlya (170 cm, 75 kg) normális tartományba esik, ami kedvező hatással lehet a biztosítási díjakra.

Fontos, hogy minden biztosítási szerződés megkötése előtt alaposan vizsgálja meg a feltételeket, és konzultáljon egy biztosítási szakemberrel, hogy a legmegfelelőbb konstrukciót választhassa ki.

Összefoglalva, a legfontosabb biztosítások az ön esetében a kockázati életbiztosítás, baleseti biztosítás, kritikus betegségekre szóló biztosítás, kórházi napi térítési biztosítás, jövedelempótló biztosítás és a gyerekek oktatási biztosítása.

Miért jó ez?

Az AI válasza egészen jó. A beadott információk alapján az igényemet szétbontotta különböző biztosítási fedezetekre, és meg is indokolta, hogy ezek miért szükségesek. Tovább lehet pontosítani a választ, ha még több információt közölsz. Például az anyagi helyzetedre vonatkozóan, vagy írsz a szabadidős elfoglaltságaidról. Sport, hobbi, egyebek. Minél részletesebben írod le, az élethelyzetedet, annál pontosabb lesz a válasz.

A Bankmonitor szakértőjének feladata

Egy ilyen profil alapján a Bankmonitor tanácsadója kiválasztja a biztosítási piacon található termékek közül a számodra legjobb fedezeteket, amelyeket az anyagi lehetőségeid szerint hosszútávon fizetni tudsz. Ehhez még meg kell határozni a biztosítási összegeket és az időtartamot is.

Még egy segítség!

A Bankmonitor kalkulátorával az AI által meghatározott biztosítási fedezetekre díjat is tudsz számolni. Ez a díj a piaci átlagot és nem egy biztosító adott termékének árát mutatja, de nagyjából látható, hogy milyen kiadásra számíthatsz szerződéskötéskor. Tanácsadóink abban is segítenek, hogy a legjobb árfekvésű terméket találják meg a számodra.

Kalkulálj és regisztrálj az oldalunkon, hogy amiben az AI nem tud, abban a Bankmonitor segítsen!

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés