Életbiztosítás: Milyen hibákat követhetsz el a szerződés megkötésekor?

Életbiztosítás: Milyen hibákat követhetsz el a szerződés megkötésekor?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-01-19
 

Ha öt gyereked van és veszel egy sportkocsit két üléssel, akkor csak úgy tudod levinni a családot Balatonra, ha többször fordulsz, vagy ha az autót nagyobbra cseréled. Vásárlás előtt jól meg kell gondolnod, hogy mire is van szükséged igazán. Így van ez a biztosításokkal is. Ha kötsz egy szerződést, de nem tudod, hogy mit is szeretnél pontosan, annak az lesz a vége, hogy egy idő után felmondod az egészet. Segítünk eligazodni, melyek a legfontosabb szempontok, amiket mérlegelned kell.

Időben kösd meg az életbiztosításodat

Tipikus hibának számít az, ha akkor szeretnél életbiztosítást kötni, amikor már rosszul érzed magad. Megijedsz attól, hogy valami komolyabb egészségügyi problémád van, elkezdesz azon gondolkozni, hogy mi lesz a családoddal, ha történne veled valami, és rájössz, hogy jó lenne egy életbiztosítás. A rossz hír az, lehet, hogy ekkor már elkéstél.

A legtöbb biztosító a szerződéskötés előtt egészségi állapotfelmérést fog végezni. Ennek lehet az a következménye, hogy az állapotod tükrében az életkorod szerint indokolt díjnál magasabb összeget állapít meg, de az is lehet, hogy nem lesz olyan biztosító a piacon, aki szerződne veled, mert az életkilátásaid olyan mértékben romlottak.

Az életbiztosításod megkötésével ne várj addig, amíg valamilyen egészségügyi probléma adódik. A meglévő betegségeidet a biztosító kizárja, arra nem fog szolgáltatást nyújtani és még díjemelésre is számíthatsz, mert nagyobb kockázatot jelentesz a biztosítónak, mint egy veled egykorú, de egészséges biztosított.

Attól az időponttól van értelme egy életbiztosításnak, amikortól gondoskodnod kell valakiről. A gyermekeidről, a szüleidről, vagy bárki másról. A biztosítási összeggel támogatni tudod őket akkor is, amikor te magad ezt már nem tudod megtenni.

Mennyi időre határozd meg a biztosítási védelmet?

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a biztosítási védelem hosszát nem jól határozzák meg. Ha túl rövid az időszak, akkor csak látszatvédelmet fog jelenteni, ha túl hosszú, annak sincs sok értelme, és nem is lesz olcsó.

A biztosítási tartam meghatározásakor jó kiindulópont gyermekeid nagykorúvá válása, vagy pályakezdése. Ekkor már nem kell olyan mértékben gondoskodnod róluk, mint előtte, és ha már önálló jövedelemmel rendelkeznek, akkor anyagi szempontból függetlenedni tudnak tőled.

Megfelelő biztosítási védelem meghatározása

A szerződéskötéskor meg kell határoznod a biztosítási összeget. Jellemző hiba, hogy az összeg vagy túl kicsi, vagy túl magas.

Ha túl alacsony a biztosítási összeg, a díj is alacsony lesz, és a szerződés nem sokat ér, mivel szeretteid anyagi gondjain nem fog tudni érdemben enyhíteni még átmenetileg sem. Vagyis feleslegesen fizeted.

Ha túl magas az összeg, a biztosítás díja is magasabb lesz, ami lehet, hogy megterhelő havi kiadást jelent majd számodra.

Vagy igy, vagy úgy, de a szerződést előbb utóbb fel fogod mondani.

A biztosítási összeget úgy határozd meg, hogy az legalább 3 évi átlagos nettó jövedelmednek megfelelő legyen. Ez a legalacsonyabb összeg, amely segíthet a családi kasszából kieső jövedelmed pótlásában. Ettől magasabb összeg már az anyagi lehetőségeidtől függ.

Nézzünk néhány példát

Tételezzük fel, hogy 30 éves korodban születik meg a gyermeked és amíg nagykorú nem lesz, vagyis 18 évig gondoskodni szeretnél róla egy életbiztosítással. Tegyük fel, hogy nettó 300.000 forint a havi jövedelmed, így a fentiek alapján 10,8 millió forint lesz az életbiztosítási összeg, amelyet a biztosító egy nem várt végzetes tragédia esetén kifizet a családodnak. Ennek a biztosításnak a havi díja a piacon nagyjából 5.000 forint. Ez a havi jövedelmed 1,7 százaléka, 167 forintba kerül naponta. Valljuk be, ennél a napi kávézás is többe kerül.

Ha a gyermeked ugyan 30 éves korodban született, de 35 évesen szeretnél biztosítást kötni, akkor a tartam már csak 13 év, mivel 5 évvel már közelebb vagytok a gyermek nagykorúságához. Tegyük fel, hogy a jövedelmed évente 3 százalékkal emelkedik, így a biztosítási összeg 12, 5 millió forint. A biztosítás díja havi 8.000 forint körül lesz, ami az aktuális havi jövedelmed 2,3 százaléka, napi 267 forint kiadást jelent.

Az alábbi ábra hasonló módszert követve, a két előző példán túl azt is bemutatja, hogy mi a helyzet, ha 40 éves korban kötsz életbiztosítási szerződést.

A biztosítási összeg meghatározása a jövedelem és a védelem időtartama alapján

A Bankmonitor kalkulátorának segítségével te is kiszámolhatod, hogy mennyibe kerülne számodra egy életbiztosítás, ha most kötsz egyet.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Hitelfedezeti életbiztosítás

Ha a kockázati életbiztosításodat azért szeretnéd megkötni, mert hitelt vettél fel, a biztosítás tartama a hitel futamidejével lesz egyenlő. A biztosítási összeg minimálisan a felvett hitelösszeg nagyságával egyenlő. Ha a család védelméről is gondoskodni szeretnél a biztosítás keretein belül, akkor a biztosítási összeget be tudod állítani úgy, hogy az összeg ne csökkenjen az aktuális hiteltartozásod szerint, hanem a futamidő alatt állandó maradjon. Így ha tragédia történne veled, a biztosító kifizeti a banknak a hiteltartozásodat.

Összefoglalás

Életbiztosítási szerződésedet akkor kösd meg, amikor a havi jövedelmed már másnak is támogatást, gondoskodást jelent. Például akkor, ha gyermeked született.

A szerződés időtartamának meghatározása előtt gondold végig, hogy mennyi ideig fogsz anyagi támogatást nyújtani szeretteidnek.

A biztosítási összeg legalább három évi nettó jövedelmednek megfelelő legyen. Ennyi idő mindenféleképpen kell a családodnak, ahhoz, hogy a kieső jövedelmed pótlását valahogyan meg tudják oldani.

A Bankmonitor munkatársai segítenek eligazodni a piacon található biztosítási termékek között, hogy a számodra legjobb biztosítást válaszaszd. Kalkulátorunkon keresztül regisztrálj az oldalunkon, hogy fel tudjuk venni a kapcsolatot veled.

Kockázati életbiztosítás

Hitelfedezeti életbiztosítás

Hirdetés
Hirdetés