Életbiztosítás: mit jelenthet az, hogy bármely okból térít a biztosító?

Életbiztosítás: mit jelenthet az, hogy bármely okból térít a biztosító?
Hirdetés
Hirdetés

2023-07-03
 

Amikor életbiztosítást kötsz, akkor fontos tudnod, hogy milyen esetekben fizet a biztosító, és mikor nem számíthatsz pénzre. A szerződési feltételekben persze pontosan le van írva ez is, ám nem egyszerű, hétköznapi nyelven. A Bankmonitor szakértői megvizsgálták, hogyan lehet értelmet adni a szakkifejezéseknek!

Egy életbiztosítási szerződésnek számos különféle dokumentációja van, ezekben sokszor ugyanaz van leríva, csak mindig másképpen. Ha el akarsz igazodni a papírdzsungelben, akkor először is keresd meg a „biztosítási feltételek” nevű dokumentumot, mert ez az alapja mindennek. Ez egy jogi szöveg, ami összefoglalja, milyen jogai és kötelezettségei vannak a biztosítónak, a szerződőnek, a biztosítottnak és a kedvezményezettnek, feltéve persze, hogy van kedvezményezett. Az előbbiek általában egy biztosítási szerződés szereplői.

A biztosítási feltételek dokumentum nem könnyű olvasmány, ezért ne elalvás előtt vágj bele, mert inkább ideges leszel, semmint álmos. Ennek az az oka, hogy a feltételek tele vannak biztosítási szakkifejezésekkel, te pedig nagy valószínűséggel nem vagy biztosítási szakember.

Hirdetés

Hirdetés

Bármely okú, vagy csak baleseti szolgáltatás

Egy életbiztosítási szerződésben a biztosítónak alapvetően az a feladata, hogy bármely okú haláleseti térítést nyújtson. Amennyiben a biztosított a biztosítás időtartamán (ezt a biztosítósok tartamnak hívják) belül meghal akár betegségből, akár balesetből kifolyólag, akkor a biztosító kifizeti a biztosítási összeget. A „bármely ok” tehát azt jelenti, hogy a biztosítónak nem számít, baleset vagy betegség miatt történt a haláleset, fizetni fog.

A baleseti haláleseti biztosítási szerződésekben a biztosító csak akkor fizet, ha balesetből kifolyólag történik a haláleset. Ez egy nagy különbség az életbiztosítási és balesetbiztosítási szerződések között, ami az árakban is érzékelhető: a baleseti haláleseti biztosítás sokkal olcsóbb, mint egy életbiztosítás, de ha betegség következtében hunyod le a szemed, a biztosító egy fillért sem fog fizetni a családodnak.

Most jön a furfang

A piacon van jó pár olyan életbiztosítási konstrukció, amelyben a bármely okú haláleseti alapszolgáltatás mellett van baleseti haláleseti szolgáltatás is, de olyan is lehet, hogy kiegészítőként ajánlanak baleseti haláleseti biztosítást az életbiztosítás mellé. Na akkor most mi van?

Fontos
Az alapszolgáltatás bármely okú halesetre szól, vagyis betegség és baleset esetén is fizet. Ha a haláleset balesetből történik, akkor az alapszolgáltatások felül még a baleseti haláleseti szolgáltatás is téríteni fog, így mindkét biztosítási összeget kifizeti a biztosító.

Nézzük egy példán keresztül!

Az életbiztosításod alapszolgáltatása bármely okú haláleseti, a biztosítási összeg pedig 10 millió forint. Ha a haláleset betegségből vagy balesetből következik be, akkor a biztosító kifizeti a 10 millió forintot.

Ha van baleseti haláleseti szolgáltatás is a biztosításban, vagy vettél egy ilyen kiegészítőt is a szerződésedhez, és a biztosítási összeg szintén 10 millió forint, akkor baleseti halál esetén a biztosító 20 millió forintot fizet a családodnak. Ha betegség következtében történik a tragédia, akkor „csak” 10 millió forint lesz a kifizetés.

A balesetből eredő halálesetek ritkábbak, mint a betegségből eredőek, így a balesetbiztosítás díja sokkal olcsóbb, de a váratlan haláleset sokkal nagyobb kiadásokkal jár, így a felmerülő költségek fedezetére megéri ilyen módon biztosítani magadat baleseti tragédia esetére.

Mikor fizet a kritikus betegségekre szóló biztosítás?

A kritikus betegségekre szóló biztosítások az életet veszélyeztető súlyos betegségek diagnosztizálásakor fizetnek. A piacon található termékek húsz, harminc vagy akár 60 betegségre is vállalják a térítést. A diagnosztizáláskor kifizetett biztosítási összeg a gyógyulásra fordítható.

A kritikus betegségekre szóló biztosítás és egy életbiztosítás szolgáltatása egymástól teljesen független. A kritikus betegségekre szóló szolgáltatás a betegség diagnosztizálásakor, az életbiztosítás halálesetkor fizet.

jó tudni
Például, ha a biztosítottnál diagnosztizálnak egy daganatos megbetegedést, amelyre a biztosító kritikus betegségekre szóló terméke szól, akkor a diagnózist követően a biztosított megkapja a biztosítási összeget, ha a gyógyulás nem járt sikerrel és a beteg elhalálozik, akkor a kedvezményezettje megkapja a biztosítótól az életbiztosítási szerződése után járó haláleseti összeget is.

Kalkulálj!

A Bankmonitor kalkulátorának segítségével te magad is kiszámolhatod, hogy mennyibe kerülne a számodra egy bármely okú alapbiztosítás és egy kiegészítő baleseti haláleseti szolgáltatás, valamit egy kritikus betegségre szóló kiegészítő. Kalkulálj és regisztrálj az oldalunkon, hogy segíthessünk kiválasztani a számodra legjobb terméket.

A Bankmonitor tanácsadói összehasonlítják, elemzik és bemutatják a piacon található vezető biztosítótársaságok termékeit, segítenek a szerződési feltételek értelmezésében is a szerződéskötésben.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

 

Hirdetés
Hirdetés