Életbiztosítási védelem: aktuálisabb, mint gondolnád!

Életbiztosítási védelem: aktuálisabb, mint gondolnád!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-05
 

Ha hitelt vettél fel, a pároddal élsz, gyermekeid vannak vagy a szüleidet támogatod anyagilag, és úgy érzed, hogy egy életbiztosítás még nem aktuális, akkor ezt gondold át még egyszer. Nézzük meg együtt, mikor célszerű életbiztosítási szerződést kötnöd!

Ha úgy gondolod, itt az ideje, hogy köss egy életbiztosítást, mert nem érzed túl jól magad, vagy az életed veszélyesebb, mint másoké, akkor elkéstél. Nehezen fogsz találni olyan biztosítót, aki szóba áll veled.

Mikor aktuális egy életbiztosítási szerződés megkötése?

Egy életbiztosítási szerződés megkötése akkor időszerű, ha van bárki, akiről gondoskodnod kell. Ha te vagy a családfenntartó, a jövedelmedet meg kell osztanod másokkal. A családi kasszából ők csak akkor tudnak kivenni annyit, amennyi a megélhetésükhöz szükséges, ha te beleteszed azt a pénzt, amit megkerestél.

Ez a pénz csak addig lehet forrása a megélhetésüknek, amíg te élsz, egészséges vagy és meg tudod keresni az életszínvonaluk fentartásához szükséges jövedelmet. Képzeld el, miből fognak például vásárolni, ha te már nem leszel! Az élet megy tovább nélküled, de hogy jó darabig anyagi gondjaik lesznek, azt biztosra veheted. Lehet, hogy kisebb lakásba kell költözniük, vagy a gyermekeidnek kiszemelt iskola helyett egy alacsonyabb színvonalú oktatási intézményt kell választaniuk. Lehet, hogy egy szerényebb élet vár rájuk hosszú ideig, amíg kiheverik azt a pénzügyi sokkot, amit a hiányod jelent.

Az érzelmi megrázkódtatáson nem tud segíteni egy életbiztosítás, de az anyagi nehézségeken igen.

Hirdetés

Hirdetés

Életbiztosítási védelem, mert hitelt vettél fel

Ha van hiteled és nincs hitelfedezeti életbiztosításod akkor olyan vagy, mint egy cirkuszi akrobata védőháló nélkül: általában nincs gond, de ha egyszer véletlenül nem a tervek szerint alakul az ugrás, akkor nagy a baj.

Ha veszel egy új lakást, vagy házat, akkor hosszú ideig fizeted a törlesztőrészleteket a bank felé. Ez lehet 10, 15 vagy akár 20 év is. Nem tudod, mert nem is lehet igazán felmérni, hogy ez alatt az időszak alatt hogyan változik meg az életed, az egészséged. Ha most 35 éves vagy, lehet, hogy 55 leszel, mire az utolsó törlesztőrészletet is kifizeted. Már nem ugyanaz az ember vagy, fizikailag sem.

A hiteled törlesztőrészleteit fizetni kell akkor is, ha meghalsz, vagy megrokkansz és nem tudsz már annyi pénzt keresni, mint addig. A hiteledet örökölni fogja a családod az összes vagyontárgyaddal együtt. Ha életben maradsz, de nem tudsz dolgozni, akkor a törlesztőrészleteket is fizetni kell, de még rólad is gondoskodnia kell a szeretteidnek.

Védőháló a váratlan helyzetekre

Egy hitelfedezeti életbiztosítás védőhálót jelent az ilyen váratlan tragédiák esetére. Haláleset vagy súlyos rokkantság esetén a biztosító kifizeti az aktuális hiteltartozásodat egyben a bank felé, és a család nyugodtan élhet tovább a megszokott környezetben.

Nézzük meg mennyit kell fizetned egy hitelfedezeti biztosítási védelemért!

Hitelfedezeti biztosítás havi díja különböző hitelösszegek és futamidők esetén

A biztosítás díja 4-5 százalékkal emeli meg a törlesztőrészletet. A védelem megér ekkora árat.

Életbiztosítási védelem, mert gyermekeid vannak

Életbiztosítási szerződés megkötésének gondolata először akkor merül majd fel benned, ha gyermeked születik. A róla való gondoskodás olyan mértékben tölti ki ezt követően az életedet, hogy gyorsan szöget üt a fejedbe: mi lesz vele, ha te nem leszel.

A gyermekekről való anyagi gondoskodás, a megélhetésükről és az iskolai tanulmányok finanszírozásáról szól elsősorban. Az anyagi függőség a gyermeked saját életkezdéséig tart, ami lehet 18 év, vagy még annál is több. Irreálisan nagy lenne az a biztosítási összeg, ami 18 évi nettó jövedelmedet biztosítja a családod számára. Ha tragédia történik veled, a családnak 3-5 évre lesz szüksége, amíg anyagilag újra talpra áll.

Nem tévedsz túl nagyot, ha a biztosítási összeget is 3-5 évnyi nettó jövedelmed alapján határozod meg.

Nézzük meg egy konkrét példán, mit jelent ez!

A jelenlegi magyar nettó átlagkereset 350 ezer forint, ennek alapján egy kockázati életbiztosítás díjai különböző biztosítási összegek esetén az alábbiak szerint alakulnak.

Kockázati életbiztosítás havi díja különböző biztosítási összegek esetén

Ha idősebb vagy 35 évnél, a biztosítás díja is magasabb lesz, és a biztosítási összeg is lehet több, ha nagyobb védelmet szeretnél.

Kiegészítők az életbiztosításokhoz

Ha kiegészítő biztosításokkal saját magadról is szeretnél gondoskodni, akkor az többletkiadással jár. A balesetbiztosítások általában nem túl drágák, de a rokkantsággal kapcsolatos fedezetek ára borsos.

A legdrágább kiegészítő biztosítások a piacon a kritikus betegségekre szóló termékek. Ennek az az oka, hogy a leggyakoribb életet veszélyeztető betegségekre nyújtanak fedezetet, mint például a daganatos vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések.

Kalkulálj
Nézd meg mennyi lenne a díja, ha szerződést kötnél. A Bankmonitor kalkulátorának segítségével saját életkorodra is kiszámolhatod, mennyibe kerülne neked a biztosítási védelem. A kalkulátorban néhány kiegészítő fedezetet is találsz.
Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Életbiztosítási védelem, mert gondoskodsz a szüleidről

Ha anyagi támogatást nyújtasz szüleidnek, az olyan, mintha a gyermekeidről gondoskodnál. Ha veled történik valami, ők nehéz helyzetbe kerülhetnek. A biztosítási összeget ebben az esetben úgy határozd meg, hogy a támogatás nagyságát és a várható életkorukat vedd figyelembe. Valószínűleg a biztosítási összeg kisebb lesz, mint a gyermekek esetében és az időtartam is rövidebb.

Ötlet
Ha úgy gondolod, hogy éppen aktuális egy életbiztosítási védelem kialakítása a számodra, regisztrálj a Bankmonitor oldalán, tanácsadóink segítenek a megfelelő termék kiválasztásában. Fordulj hozzánk bizalommal!

Kockázati életbiztosítás

Hitelfedezeti életbiztosítás

Hirdetés
Hirdetés