Milyen otthonteremtési támogatásokra jogosultak az élettársak és az egyedülállók?

Milyen otthonteremtési támogatásokra jogosultak az élettársak és az egyedülállók?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-09-12
 

A Bankmonitor szakértőit gyakran keresik meg azzal a kérdéssel, hogy milyen családi kedvezményekre lehetnek jogosultak házasként, élettársként, bejegyzett élettársként vagy éppen egyedülállóként, amennyiben gyermeket nevelnek, vagy gyermeket vállalnának. Utánajártunk a dolognak.

Csok

A csok (családok otthonteremtési kedvezménye) támogatásnak és a csok hitelnek nem feltétele az, hogy az igénylő házasságban éljen, sőt, egyedülállóként is megkapható. Az egyedülálló személy lehet hajadon, nőtlen, özvegy, özvegy bejegyzett élettárs (azonos neműek), elvált, elvált bejegyzett élettárs vagy az, akinek a házassága, bejegyzett élettársi kapcsolata megszűnt és nincs élettársa. Fontos, hogy a csok-ot házastársak vagy élettársak kizárólag együttesen igényelhetik! Az élettársi kapcsolatról nem muszáj közjegyző előtt nyilatkozni. (Az élettársi kapcsolat fennállásáról közjegyző előtt lehet nyilatkozatot tenni, s kérni annak bejegyzését az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásába (ÉNYNY). A nyilvántartásba vett nyilatkozat jelentősen megkönnyíti az élettársi kapcsolat fennállásának bizonyítását, ami öröklés vagy egy különválás miatti vagyonmegosztás esetén teremthet tisztább jogi helyzetet.

A csok-ot lehetőség van vállalt gyermekre is megigényelni, ám erre kizárólag az úgynevezett fiatal házaspároknak van lehetőségük. Fiatal házastársaknak minősülnek azok, akik közül legalább az egyik fél a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtásának időpontjában még nem töltötte be a 40. életévét.

Hirdetés

Hirdetés

Falusi csok

Ahogy a neve is mutatja, a Falusi csok a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) egy speciális fajtája, ami a tanyák, valamint bizonyos kistelepüléseken lakások és házak vásárlásához, felújításához és korszerűsítéséhez nyújt vissza nem térítendő támogatást. A Falusi csok esetében az igénylőkre ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint a csok-ra, vagyis például bejegyzett élettársak (azonos neműek) ezt a támogatási formát sem igényelhetik, csak ha már megszűnt ez a fajta élettársi kapcsolatuk.

A Falusi csok külterületi lakás (tanya, birtokközpont) esetében bármilyen településen, vagy preferált kistelepülésen lévő lakás esetében vásárlásra és egyidejűleg bővítésre/korszerűsítésre, vagy mindkettőre; meglévő lakás bővítésére/korszerűsítésére (vagy akár egyszerre mindkettőre) fordítható. A fentiekből következik, hogy PUSZTÁN VÁSÁRLÁSRA NEM LEHET IGÉNYELNI A FALUSI CSOK-OT! Ez a rosszabb állapotú tanyákat, lakásokat és házakat hozza helyzetbe, amelyek ára jellemzően nyomott, hiszen jelentős ráfordítás szükséges ahhoz, hogy kényelmes, korszerű otthon váljon belőlük.

Újdonság az is, hogy meglévő ingatlan korszerűsítésére is fordítható ez a fajta CSOK, hiszen eddig mindig kritérium volt, hogy új lakáscél valósuljon meg vásárlással, építéssel vagy legalább egy lakószobányi bővítéssel.

Babaváró hitel

A Babaváró hitel (más néven Babaváró támogatás) remek lehetőség a gyermeket tervező pároknak, hiszen ha az igénylést követő öt évben gyermek születik, akkor a teljes futamidő alatt kamatmentes marad, a második és a harmadik gyermek megszületésekor pedig elengedik a fennálló tőketartozás egy részét vagy egészét. Babaváró hitelt kizárólag házaspárok igényelhetnek, közülük is csak azok, ahol a nő még nem töltötte be a 41. életévét. A Babaváró ráadásul szabadon felhasználható, vagyis ingatlanra, autóra vagy akár egy világ körüli útra is fordítható. 

Gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés

A július 1-jén vagy ezt követően született második gyermek után 1 millió forinttal csökkenthető a család meglévő jelzáloghitelének tőketartozása, míg a harmadik gyermek érkezését követően 4 millió forintot írnak jóvá. Ez jelentős pénzügyi előny, hiszen a 4 millió forint tőketartozás elengedése – ha végig fix a kamat és 10 év van még hátra a futamidőből – összességében csaknem 5 millió forint megtakarítást jelent amiatt, hogy nem kell megfizetni rá a hitelkamatot.

A tartozáselengedést a lakáscélú jelzáloghitel-szerződés adósa, továbbá annak házastársa vagy élettársa igényelheti az illetékes járási hivatalnál. Itt sem kikötés a házasság, sőt, egyedülállóként is megkapható.

A gyermek lehet az igénylőnek, illetve házastársának vagy élettársának vér szerinti gyermeke, ideértve a magzatot a várandósság betöltött 12. hetét követően, valamint az igénylő, illetve házastársa vagy élettársa által a támogatás iránti kérelem benyújtásának időpontját megelőzően örökbefogadott gyermek.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

Hirdetés
Hirdetés