Emelkedik a nettója a nyugdíj mellett dolgozóknak. Mit jelent ez hitelfelvételkor?

Emelkedik a nettója a nyugdíj mellett dolgozóknak. Mit jelent ez hitelfelvételkor?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-06-29
 

Július 1-től minden dolgozó nyugdíjasra érvényesek lesznek a kedvező adószabályok, így sem egészségbiztosítási, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük. Eszerint bruttó 100 ezer forintból 71 ezer Ft helyett 85 ezer forint marad majd meg nettóban.

A jelenlegi szabályok szerint a munkaviszonyban dolgozó nyugdíjasok keresetéből csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) vonják le, a munkavállalói járulékokat nem. 2020. július 1-jétől ez kibővül, így már nem csak a munkaviszonyban álló, hanem foglalkoztatási formától függetlenül minden munkát végző saját jogú nyugdíjas, így például a megbízási jogviszonyban álló is mentesül a biztosítási- és járulékfizetési kötelezettség alól.

A július 1-től életbe lépő változtatás a jelenlegi keresetükhöz képest 14 százalékos megtakarítást jelent az érintetteknek. Számszerűsítve: a havi bruttó százezer forintos megbízási díjból most 71 ezer forint marad a nyugdíjasoknál, ha levonják belőle az szja-t és a járulékokat.  Július 1-től csak az szja-t vonják le, így akkortól 85 ezer forint jár az érintetteknek.

A rendelkezésre álló adatok szerint több mint 36 ezer nyugdíjas dolgozik munkaviszonyon kívül, nekik a szabályváltozás 14 százalékkal emeli júliustól a nettó fizetésüket.

Az új szabályok kiterjednek a nyugdíjas egyéni és a társas vállalkozókra is. 2020. július 1-jétől a nyugdíjas vállalkozók nem fizetnek társadalombiztosítási járulékot, illetve a cégeknek sem kell a nyugdíjas társas vállalkozó után egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni.

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelent ez egy hitelfelvétel esetén?

Legyen szó akár lakáshitelről, akár személyi kölcsönről, a felvehető hitelösszeg szempontjából rendkívül fontos az igazolt jövedelem nagysága. A bankok részéről az öregségi nyugdíj – akár a külföldi is – hitelezhető jövedelemnek számít, hiszen kiszámítható, fix bevételt jelent az adós számára. A felvehető hitelösszeget, pontosabban a bevállalható törlesztő maximumát az adott öregségi nyugdíj összege határozza meg, amihez hozzájön a nyugdíj melletti jövedelmek nettója. A JTM-mutató (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) szerint a hiteltörlesztő egy fix kamatú személyi kölcsönnél, illetve egy legalább 10 évre rögzített kamatú lakáshitelnél nem haladhatják meg a jövedelem 50%-át. Eszerint, ha ha valaki a 2019-es átlagnyugdíj (134 900 Ft) mellett 100 ezer ezer Ft bruttót keres, akkor ezekből július 1-től összességében (134 900 Ft + 85 000 Ft) 219 900 Ft nettója marad.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Ez 50%-os JTM-korláttal számolva 109 950 Ft havi törlesztőt tesz lehetővé. Ilyen törlesztő személyi kölcsönnél akár 5 millió Ft hitelösszegre is elegendő lehet 6 éves futamidő mellett. A Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora szerint egy ilyen hitelnek jelenleg 94 000 és 101 000 Ft között változik a havi törlesztője attól függően, hogy melyik bankot választjuk. Azt azonban tudni kell, hogy a véglegesített öregségi nyugdíjat a bankok minden esetben elfogadják, ám fontos, hogy a Bankmonitor.hu szakértőinek tapasztalata az, hogy a készpénzes jövedelmet a legtöbb pénzintézet jelenleg nem hitelezi. Hogy a jövedelmed után mennyi személyi kölcsönt kaphatsz, azt itt tudod megnézni. 

Lakáshitel kalkulátor
Személyi kölcsön kalkulátor
Csok-hitel kalkulátor
Autóhitel kalkulátor

Hirdetés
Hirdetés