Emelkedik a változó kamatozású lakáshitelek törlesztőrészlete szeptembertől!

Emelkedik a változó kamatozású lakáshitelek törlesztőrészlete szeptembertől!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-08-30
 

A jegybanki alapkamat 0,3 százalékpontos emelésével a BUBOR értéke is nőtt, ami közvetlenül befolyásolja a változó kamatozású lakáshitelek árát. Ma már tudjuk, hogy szeptembertől egy 3 havi BUBOR-hoz kötött hitel kamata 0,70 százalékponttal fog emelkedni. Ilyenből pedig több százezer van még mindig Magyarországon. A hitelmoratórium pedig sok esetben elfedi a problémát!

A jegybanki alapkamat emelése sok mindenre hatással van, talán az egyik legközvetlenebb módon a rövid futamidejű hozamokat befolyásolja. Ezek közé tartoznak a bankközi hozamok – mint amilyen a BUBOR is -, melynek mértéke közvetlenül befolyásolhatja egyes lakáshitelek törlesztőrészletét. De mi is az a BUBOR? Az a kamat, amelyen a kereskedelmi bankok hitelt nyújtanak egymásnak rövid futamidőre, vagyis gyakorlatilag a változó kamatú hitelek „beszerzési ára”. Ezért egy ilyen kölcsön kamata kamatfordulókor olyan mértékben fog megváltozni, amilyen mértékben a referenciamutató értéke módosult az előző kamatfordulóhoz képes. (Ha például a 3 havi BUBOR értéke az induló állapothoz képest 0,5 százalékponttal emelkedett 3 hónap alatt, akkor az ehhez kapcsolódó kölcsönök kamata is 0,5 százalékponttal fog emelkedni.)

Hirdetés

Hirdetés

Mennyivel drágulnak szeptembertől a hitelek?

A hitelekre a referenciamutató hónap utolsó munkanapja előtti második napon érvényes értéke lesz az irányadó. Vagyis az augusztus 27-én érvényes érték lesz lényeges a szeptemberben átárazódó kölcsönök tekintetében. Az akkor érvényes 3 havi BUBOR nagysága 1,61%, a 3 hónappal ezelőtti, május végi érték pedig 0,91% volt. Vagyis 0,7 százalékponttal emelkedik szeptembertől a kamata az érintett kölcsönöknek.

Ez a 0,70 százalékpontos kamatemelés egy 10 millió forint összegű, 10 év hátralévő futamidejű kölcsön esetében nagyságrendileg 3 300 forintos törlesztőrészlet emelkedést eredményezne. (Azt feltételezve, hogy a 3 hónappal ezelőtti tényleges kamat 3% volt.)

Az új hiteleken belül a változó kamatozású kölcsönök aránya elenyésző, ugyanakkor a már meglévő lakáshitelek közel fele még mindig éven belüli kamatperiódusú. Ezen konstrukciókon belül is igen jelentős a 3 havi kamatperiódusú konstrukciók aránya, ez annak köszönhető, hogy a deviza hitelek forintra váltásakor a kamatperiódust 3 hónapban határozták meg.

Elfedi a drágulást a hitelmoratórium

A hitelmoratórium miatt azonban számos adós nem érzékeli a kamatemelést. Ez érthető is, hiszen 2020. március 18-a óta nem kell fizetni egyes adósoknak a hitelük után semmit. (A moratóriumról részleteket itt olvashatsz.) Ezen adósoknak a kamatokat nem engedik el a szüneteltetés alatt és törlesztőrészletük is megemelkedhet a moratóriumot követően az esetleges kamatemelkedések miatt.

A 3 havi BUBOR értékének alakulása (2015-2021)

A moratórium kezdete óta 1 százalékponttal emelkedett a 3 havi BUBOR értéke, vagyis az érintett kölcsönök kamata is. Márpedig októbertől – jelen állás szerint addig tart a moratórium – az érintett adósok a kamatemelkedés miatt a törlesztőrészletek növekedésével fognak szembesülni. Egy 10 millió forint összegű, 10 éves futamidejű kölcsön adósa 4 700 forint törlesztőrészlet emelkedéssel fog szembesülni a futamidejének megnövekedése mellett is.

Mi történt a devizahitelek forintra váltása óta?

A 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású kölcsön jó részét még mindig a régi devizahitelek teszik ki. (Egy igen magas kamatkockázatú konstrukcióvá alakították át a korábban magas árfolyamkockázattal rendelkező konstrukciókat.) Ez a lépés azonban egyelőre sikeresnek tűnik.

Hiszen a kamatkockázat nem jelent mást, mint a kamatszint relatív gyakori módosulását. Ez a változás pedig az elmúlt 6 évben – még az elmúlt 1,5 év emelkedése mellett is – kedvező volt. A forintra váltás idején – 2015. februárjában – a 2,10% volt a 3 havi BUBOR értéke. Ehhez képest a mutató jelenlegi 1,61 százalékos értéke még mindig 0,5 százalékpontos csökkenést jelent. (Két további alapkamat-emelés mellett futhat fel a referenciamutató értéke a 2015. év eleji szintjére.) Márpedig a 0,5 százalékponttal kedvezőbb kamat miatt a törlesztőrészlet 2 300 forinttal kedvezőbb egy 10 millió forint összegű, 10 éves futamidejű hitelnek szeptembertől, mint a forintra váltás idején volt.

 Összegzés

  • A BUBOR emelkedése miatt jelenleg növekszik a változó kamatozású kölcsönök kamata. Ez igen gyorsan megjelenhet az érintett hitelek törlesztőrészletében is.
  • A hitelmoratórium miatt sok adós nem érzékeli jelenleg a kamatemelkedést, ők várhatóan októbertől szembesülnek a megváltozott törlesztési feltételekkel.
  • A régi devizahitelek esetében nem szabad megfeledkezni arról, hogy a forintosításkor érvényes BUBOR magasabb volt a jelenleginél. Az érintett adósok a mostani kamatemelkedés mellett is kedvezőbb feltételekkel törlesztik hitelüket, mint 2015. év elején.
  • Ettől függetlenül számos adós hozzászokhatott a csökkenő, kedvező kamatkörnyezethez. Ezen adósok egy része bajba kerülhet a kamatok tényleges emelkedése miatt. (Függetlenül attól, hogy az eredeti kamatszint magasabban volt.)
  • Egy hitelkiváltással még mindig meg lehet előzni a további kamatemelkedéstaz alapkamatot várhatóan a jegybank tovább fogja növelni – és a jelenlegi kamatszinteken hosszú kamatperiódusú kölcsönné alakítható egy meglévő változó kamatozású hitel.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés