„Én soha nem akarok nyugdíjba menni!” – Így is jársz a legjobban…

„Én soha nem akarok nyugdíjba menni!” – Így is jársz a legjobban…
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-04-16
 

A nyugdíj olyan dolog, amire sokan sóvárogva gondolnak: milyen jó is lesz majd, ha nem kell dolgozni, azt csinálhatok, amit akarok. Egész nap csak ülök majd és lógatom a lábam. A legújabb kutatási eredmények szerint azonban ez a megközelítés teljesen hibás. Aki a klasszikus értelemben nyugdíjba megy, valójában egész gyorsan belehal a semmittevésbe. Inkább arra kellene törekednünk, hogy olyasmit csinálunk, amit annyira élvezünk, hogy nem is akarunk nyugdíjba menni soha. Ettől persze spórolni még kell, sőt, talán éppen ezért kell. Így teremthetünk magunknak anyagi függetlenséget.

Érdekes cikk jelent meg a Harward Business Review (HBR) oldalán arról, hogy úgy tűnik, a nyugdíjba vonulás valójában teljesen elhibázott koncepció.

Egy Okinawa szigetén készült kutatást idéznek, melyből kiderül, hogy ezen a helyen az embereknek nincs is szavuk a nyugdíjra, szinte azt sem tudják, hogy mi az. A lakosoknak mégis átlagban hét évvel hosszabb az életük, mint az amerikaiknak.

Miért? Mert a legtöbben úgy élik az életüket, hogy életcélt választanak maguknak, amiért minden reggel érdemes felkelni és dolgozni.”Ikigai” – így hívják ezt az életcélt az ő nyelvükön.

A kutatók hét évet töltöttek a szigeten és azt mutatták ki, hogy a vizsgált alanyaik közül azoknak, akinek volt ilyen életcéljuk 95%-a élt még a kutatási időszak végén is. Azoknak, akiknek nem volt ilyen életcéljuk, csak 83%-a maradt életben.

A HBR ebből azt a következtetést vonja le, hogy az emberek valójában nem a semmittevésre vágynak, hanem arra, hogy azzal foglalkozhassanak, amit szeretnek csinálni, aminek látják az értelmét, ami közelebb viszi őket az életcéljukhoz. Aki pedig egy ilyen célon dolgozik, az valójában sosem akar nyugdíjba menni, dolgozni akar, amíg csak tud.

Hirdetés

Hirdetés

Akkor minek spórolni?

A Bankmonitor mostanában sokat cikkezett arról, hogy milyen fontos, hogy takarékoskodjunk a nyugdíjas éveinkre. Akkor ez most hülyeség? Nem is kell spórolni, inkább dolgozzunk életünk végéig? Nem egészen.

Sőt, egyáltalán nem! A helyzet az, hogy amíg az ember nem teremt magának anyagi biztonságot a takarékoskodáson keresztül, addig nem jut el olyan helyzetbe, hogy megkereshesse az életcélját. Fut egy mókuskerékben, dolgozik valamit, amit igazából nem is szeret, de szüksége van a hó végi fizetésre, ezért nem hagyja abba.

Ha eljutunk arra az anyagi függetlenségi szintre, amiben több munkát is kipróbálhatunk, szabadon mozoghatunk egyik helyről a másikra és kereshetjük a célunkat úgy, hogy egy-egy munkahely között akár több hónap munkanélküliség is belefér, akkor nekünk is lesz egy „Ikigai”-unk, sokáig élhetünk és nem akarunk majd a klasszikus értelemben nyugdíjba vonulni.

 Fontos persze, hogy a megspórolt pénzt időközben okosan be is kell fektetni. Kiváló lehetőség erre mondjuk egy havi rendszerességű megtakarítási program. Ha Te is éppen befektetést keresel Magadnak, használd az alábbi kalkulátort, segíteni fog, hogy megtaláld a Hozzád illőt.

1
Hirdetés
Hirdetés