Erre figyelj nagyon, ha TB igazolást igényelsz a CSOK Plusz hitelhez!

Erre figyelj nagyon, ha TB igazolást igényelsz a CSOK Plusz hitelhez!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-01-11
 

A 2024-ben induló CSOK Plusz hitel már számos pénzintézetnél elérhető, és mivel az akár 50 millió forint összegű kölcsön kamata alig fele a piaci lakáshitelek kamatszintjének, a Bankmonitor szakértői szerint óriási az érdeklődés iránta. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy számos feltételnek kell megfelelni az igényléshez, ezek teljesítését pedig igazolni szükséges a hitelkérelem beadását megelőzően. Egyik ilyen a legalább 2 éves társadalombiztosítási jogviszony igazolása. Igen ám, de ehhez egyelőre hiányzik az egységes formanyomtatvány, ha pedig a dokumentumról lemarad valamilyen fontos információ, akkor a bank hiánypótlást kérhet, ami meghosszabbíthatja az átfutási időt.

Az igen kedvező, legfeljebb 3 százalékos kamatozású CSOK Plusz kölcsön igényléséhez számos feltételt kell teljesítenie a házaspároknak, melyek egy részéről igazolást is be kell nyújtaniuk a bank részére. Ilyen például a megfelelő társadalombiztosítási jogviszonyról szóló igazolás. A CSOK Plusz igénylésének ugyanis feltétele, hogy legalább a házaspár egyik tagja minimum 2 éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezzen. Ez többféle jogviszony lehet, ám bármelyikről is legyen szó, megfelelő igazolás szükséges róla.

A leggyakrabban hazai munkaviszonyból, vállalkozói jogviszonyból származik a megfelelő társadalombiztosítási jogviszony, ebben az esetben az igazolást a területileg illetékes kormányhivataltól lehet beszerezni.

Hirdetés

Hirdetés

Nem is olyan egyszerű beszerezni a megfelelő igazolást

A Tb igazolás beszerzése önmagában nem tűnik ördöngösségnek, már csak azért sem, mert más támogatások esetében is be kell szerezni ilyet, ezekhez rendelkezésre is állnak a megfelelő űrlapok. Az azonban már nagyon is lényeges lehet, hogy a kérelmen mi szerepel. Jelenleg a kormányhivatal, illetve a NEAK honlapján a már korábban is meglévő támogatásokhoz  – Babaváró hitel, korábban igényelhető CSOK, otthonfelújítási támogatott hitel stb. – kapcsolódó kérelmek érhetők el, a CSOK Plusz azonban hiányzik. Emiatt egy ilyen kérelemnél kérdéses, hogy a hivatal milyen tartalommal állítja ki az igazolást, ha pedig a bank nem fogadja el azt, akkor hiánypótlást kérhet, ami ideiglenesen megakaszthatja a hiteligénylési folyamatot. Ezért a Bankmonitor szakértői azt javasolják, hogy mindenképpen érdemes a hivatallal a kérelem leadásakor külön is egyeztetni arról, hogy milyen célból kérjük az igazolást. 

Ki kell hangsúlyozni, hogy a kérelemtől függetlenül a kormányhivatalok ki tudnak állítani megfelelő tartalmú igazolásokat, ha tudják a pontos célunkat. Várhatóan készül új kérelem, amely kifejezetten a CSOK Pluszhoz kapcsolódik, így ez a kényelmetlenség, probléma csak átmeneti lesz.

Érdekesség, hogy Falusi CSOK esetében is sok minden változott az idei évtől. Például új rendeletben szerepel maga a támogatás, illetve a társadalombiztosítási jogviszonyra vonatkozó előírások is módosultak. Ehhez sincsen még új kérelem, amennyiben pedig a régi kérelem és jogszabályhivatkozás alapján készül egy igazolás, akkor azzal probléma lehetne, hiszen a régi rendeletben még más elvárások szerepelnek. Éppen ezért a Falusi CSOK-ot igénylőknek is fokozottan figyelniük kell arra, hogy a kérelem leadásakor külön is jelezzék, milyen célra kell az igazolás.

Mi is az a CSOK Plusz?

A CSOK+ egy támogatott lakáscélú jelzáloghitel. A kölcsön kamata legfeljebb 3%, a futamidő legfeljebb 25 év. A kedvező kamat mellé a futamidő alatt született második babát követően minden gyermek után 10-10 millió forintot elengednek a fennálló tartozásból.

A kölcsön maximális összege függ a gyermekek számától:

  • egy gyermek esetén 15 millió forint;
  • két gyermek esetén 30 millió forint;
  • három vagy több gyermeknél 50 millió forint.

A plafon meghatározásakor a meglévő és vállalt babák is számítanak. (A a hiteligényléshez azonban mindenképpen kell babát vállalni.)

A kölcsön 12 hónap türelmi idővel indul, ezen időszak alatt csak kamatot kell fizetni a kölcsönre. Az első gyermek érkezésekor kérhető a fizetési kötelezettség egy éves szüneteltetése, ezen időszakban nem kell fizetni a részleteket. (A futamidő meghosszabbodik a szüneteltetés miatt.)

Számos feltételnek kell megfelelni a kedvezményes hitel igényléséhez, ellenőrizd kalkulátorunkkal, hogy jogosult lehetsz-e a kölcsönre.

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

Hirdetés
Hirdetés