Erre figyelj nőként, ha jó nyugdíjat szeretnél

Erre figyelj nőként, ha jó nyugdíjat szeretnél
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-03-09 Frissítve: 2021-11-09
 

Nyugdíj szempontból a nők igen nehéz helyzetben vannak Magyarországon, mert sokkal kevesebbet keresnek a férfiaknál, tehát kevesebb pénzt tudnak félretenni is. Viszont tovább élnek, tehát a kevesebb spórolt pénznek hosszabb ideig kell kitartania. Azért nincs minden veszve: cikkünk végén adunk 4+1 tippet, hogy mit érdemes tennie mindenkinek, de különösen a nőknek.

Ha Magyarországon egy átlagos férfi ugyanakkora hányadát takarítja meg a fizetésének, mint egy átlagos nő, akkor a férfi dupla akkora nyugdíj kiegészítést érhet el, mint a nő. Hogy miért? Mert a férfiak többet keresnek, viszont kevesebb ideig élnek. A Bankmonitor nemrég részletes számításokat végzett ezzel kapcsolatban, érdemes elolvasni az eredményeket.

Most az Aegon állt elő egy hasonló témájú kutatással, amiből szintén érdekes dolgok derültek ki. Készítettek egy felmérést, amiből kiderült: a nők többsége a nyugdíjas évekre egyfajta lehetőségként tekint.

50 százalékuk szeretne új hobbit felfedezni, 57 százalék több időt tervez tölteni a családjával és a barátaival, míg 62 százalékuk többet szeretne utazni nyugdíjasként.

Hirdetés

Hirdetés

De van erre pénz?

A tervek azonban sokszor messze állnak a valóságtól, ennek pedig a nők társadalomban betöltött szerepe az egyik oka.

A család és a gyermekvállalás miatt a nők szakítják meg évekre a karrierjüket, közülük sokkal többen dolgoznak részmunkaidőben – ráadásul a nők azonos munkakörben még mindig sokszor alacsonyabb fizetést kapnak, mint a férfiak.

A KSH adatai szerint ez a különbség az utóbbi években ismét növekszik, átlagosan 13,2 százalékkal alacsonyabb bérért dolgoznak a nők Magyarországon. Ezen okok miatt a nők nyugdíja várhatóan alacsonyabb lesz, miközben a család és a munka mellett saját nyugdíjas éveik anyagi biztonságáról is gondoskodniuk kellene.

A munkaerőpiaci hátrányuk mellett ugyanakkor a nők maguk sem készülnek elég tudatosan nyugdíjas éveikre: 44 százalékuk nem rendelkezik pénzügyi tervvel, 53 százalékuk ráadásul azt gondolja, partnere jelentős szerepet fog betölteni nyugdíjas éveinek pénzügyeiben is – míg a férfiaknak csak 34 százaléka gondolja ugyanígy.

Világszerte a nőknek csupán 19 százaléka biztos abban, hogy amit nyugdíjas éveire eltervezett, azt meg is fogja tudni valósítani, és mindössze 40 százalékuk olyan rendszeres megtakarító, aki mindig gondoskodik a nyugdíjcélú megtakarításairól.

Hazánkban csak a nők 27 százaléka rendelkezik rendszeres nyugdíjcélú megtakarítással, miközben 78 százalékuk gondolja úgy, hogy nehezebben fog megélni nyugdíjasként, mint dolgozó nőként.

Mit tegyenek a nők?

Az Aegon szakértői néhány ajánlást fogalmaztak meg a nők számára, amellyel elősegíthetik, hogy ne csak családjukról, de saját nyugdíjas éveikről is megfelelően gondoskodjanak:

  1. Készítsen bakancslistát nyugdíjas éveiről, hogy mivel szeretne foglalkozni, hogyan szeretne akkor élni!
  2. Készítsen írásos pénzügyi tervet, ehhez kérje pénzügyi tanácsadó segítségét!
  3. Ha nem alkalmazott, törekedjen arra, hogy legalább részmunkaidőben foglalkoztassák.
  4. Készüljön a továbbfoglalkoztatásra és a rugalmas nyugdíjba menetelre!

Plusz egy tipp

A Bankmonitor részéről ehhez mi még egyetlen, nagyon konkrét tippet tennénk hozzá, ami bár nem csak a nőkre érvényes, de rájuk különösen: havi rendszeres megtakarítással kezdjen el mindenki spórolni a nyugdíjas éveire, mégpedig mihamarabb.

Ahogy azt legutóbbi elemzésünkben kiszámoltuk, erre általában az önkéntes nyugdíjpénztár a leginkább alkalmas. Ha valaki 20 éves korától havi 10 ezer forintot félretesz, nyugdíjas korára 22 milliót gründolhat össze úgy, hogy összesen csak  kb 5 milliót fizetett be. A többi pénz állami támogatásból és hozamból tevődik össze.

Persze ez csak egy példa, ha valaki kíváncsi az összegre a saját életkorával és a saját spórolási képességével, akkor használja bátran az alábbi kalkulátort:

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés