Értelmezzük együtt a banktól kapott elszámolást!

Értelmezzük együtt a banktól kapott elszámolást!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-04-19
 

Április közepéig csak az ügyfelek kisebb hányada kapta kézhez az elszámolási értesítőjét, vannak, akiket netbankon keresztül értesített a hitelező, de a döntő többség az előttünk álló fél hónapban ismeri meg az elszámolás és a forintosítás részleteit. A Bankmonitor mindenki számára segít értelmezni a levélben foglaltakat, valamint tanácsokat is adunk a további lehetőségekkel kapcsolatban.

Milyen információkat tartalmaz az elszámolás?

A jegybank által szabályozott és ellenőrzött módszerek nem csak a számításra vonatkoznak, a hitelezők a tájékoztató levélben is a központilag meghatározott formátumot kötelesek követni. A többoldalas mintalevél legfontosabb elemei a következők:

1. Elszámoláshoz kapcsolódó információk:

  • Tisztességtelenül felszámított összeg: a jogszabály alapján az árfolyamrésből, valamint az egyoldalú kamat-, költség- és díjemelésből számolt visszatérítés összege
  • Nem esedékes tőketartozás: az elszámolás előtti tőketartozást csökkentik a visszatérített összeggel a kölcsön eredeti devizanemében

2. Szerződésmódosuláshoz kapcsolódó információk:

  • Kamatperiódusok, kamatfelár-periódusok meghatározása a hátralévő futamidőtől függően
  • Nem esedékes tőketartozás a forintosítást követően: a I. pontban ismertetett eredeti devizában átszámolt, csökkentett tartozás és az átváltáskor alkalmazott árfolyam szorzata (svájci frank alapú esetén 256,47 HUF/CHF, euró alapú hitel esetén 308,97 EUR/HUF)
  • Éves kamat mértéke a forintosítást követően: az elszámolás után a három havi BUBOR-ra (2015.04.10-én 1,84%) a devizahitel eredeti kamatfelára számítható fel
  • Kamatperiódus a forintosítás után
  • A törlesztőrészlet összege: a forintosítást követően forintban meghatározott új havi részlet
  • A kölcsönszerződés lejárata

3. Felülvizsgálatra, jogorvoslatra vonatkozó információk

4. Hiteltörténeti kimutatás: éves bontásban láthatjuk az előírt törlesztőrészleteket és a befizetéseket, hogy volt-e lejárt tartozásunk, illetve mekkora fennálló tartozással zártuk az adott időszakot

Mikor jön már a levél? Mennyi pénz jár vissza?

Az elszámolást postai úton, tértivevényes levében kapják meg a deviza alapú hitellel rendelkező ügyfelek április végéig. Ahhoz, hogy gond nélkül eljusson hozzánk a levél, érdemes a címünket egyeztetni a hitelezővel.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Az adósokat leginkább foglalkoztató kérdések egyike, hogy mennyi visszatérítés jár a hitelükre. Felismerve ezt az igényt már az elszámolásról szóló mintalevél első oldalán találkozhatunk a végeredménnyel. Az eredeti szerződés eredeti devizanemében meghatározott összeggel kell csökkenteni a fennálló tőketartozást. Aki már visszafizette a kölcsönét, az átutalással, vagy készpénzben kapja vissza a neki járó összeget.

Mennyi lesz az új részlet?

Az eredeti devizában meghatározott új fennálló tartozás és az átváltáskor alkalmazott árfolyam szorzatából kapjuk a forintban fennálló új tőketartozást. Az eredeti mértékre visszaállított kamatszint és a hátralévő futamidő függvényében forintban kerül meghatározásra az új törlesztőrészlet. A tájékoztató levélben kötelező feltüntetni az elszámolás előtti és utáni részlet különbségét.

A fennálló tartozás és a havi részlet változása mellett a szerződésmódosítás tartalmazza a forintosítás előtti és utáni egyéb kondíciókat is. Feltüntetésre kerül a kamat, a kezelési költség, a kamatperiódus, a lejárat, bizonyos ügyletek esetén pedig szerepel még a lejárt tartozás és a gyűjtőszámlán lévő tartozás összege is.

Köszönöm, de nem kérem a forintosítást!

Aki a jegybanki iránymutatás és ellenőrzés ellenére sem ért egyet az elszámolással, a szerződésmódosítással, a tájékoztatással, vagy az újraszámolt havi részlettel, az írásban 30 napon belül terjesztheti elő panaszát a hitelezőjénél. A bank a panasz kézhezvételétől számított 60 napon belül köteles reagálni az ügyfél kérdéseire. Aki a pénzintézet válaszában megfogalmazott indoklással továbbra sincs kibékülve az az MNB mellett működő Pénzügyi Békéltető Testület eljárását kérheti.

Az adósok a módosítástól való eltekintést csak akkor kérhetik, ha a következő kritériumok valamelyike teljesül. Ha a havi részletet meghaladó összegű rendszeres deviza jövedelmük van, a kölcsön törlesztése nem ütközik az adósságfék szabályok szerinti jövedelemarányos törlesztés korlátaiba, a futamidő legkésőbb 2020. december 31-én lejár, az új kamat magasabb, mint az eredeti vagy a 2014. július 19-én érvényes kamat közül az alacsonyabb.

Mennyit törlesztettem eddig?

Az elszámolás része egy hiteltörténeti kimutatás, aminek segítségével nyomon követhetjük az eddigi befizetéseinket. A kimutatás tartalmazza az előírásokat és a befizetéseket, ellenőrizhetjük az esetleges késedelmeket, túlfizetéseket, valamint a még nem esedékes tartozás alakulását.

Találtam jobb hitelt, mint a forintosított kölcsönöm

A megfelelő biztosítékokkal és minősítéssel rendelkező ügyfelek kihasználhatják a bankok között a jó ügyfelekért folyó versenyt. Számításaink szerint az ügyfelek 45%-a találhat jobb hitelt a piacon, de az újabb banki ajánlatok érkezésével ez az arány változhat.

A forintosítást követően 60 nap áll rendelkezésünkre a szerződésünk felmondására. A felmondást követően 90 napon belül rendezni kell a teljes tartozást. Ez történhet hitelkiváltásból, vagy saját erőből. Ha a visszafizetés kiváltó hitel igénybevételével valósul meg, akkor a végtörlesztés ingyenes, a bank nem számíthat fel semmiféle díjat, költséget.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés