Te rakhatod össze magadnak a bankszámládat – Így működik

Te rakhatod össze magadnak a bankszámládat – Így működik
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-03-03
 

A hagyományos bankszámlák mellett néhány pénzintézetnél olyan számlacsomagokat is találunk, amelyeknél kedvünkre válogathatunk, hogy milyen kedvezményeket veszünk igénybe. Így kizárólag azért fizetünk, amire tényleg szükségünk van, ezzel pedig a számlafenntartási költségek minimálisra szoríthatóak. Legalábbis azt gondolnánk. A gyakorlat viszont nem ezt mutatja. Óriási a különbség a szóba jöhető bankszámlák között.

1

A legtöbb lakossági bankszámlánál, bizonyos feltételek teljesítése esetén (jövedelmünk a számlára érkezik, aktívan használjuk a számlát, stb.), automatikusan megkapjuk a számlacsomaghoz tartozó kedvezményeket (ingyenes számlavezetés, kedvezményes átutalási, készpénzfelvételi lehetőség, stb.). Sokszor még olyanokat is, amire egyébként semmi szükségünk sincs. Igen ám, viszont a kihasználatlan kedvezményért akkor is fizetünk, ha egyébként igénybe sem vesszük.

Ezzel szemben van egy-két bankszámla, amelyeknél szabadon dönthetünk, hogy milyen kedvezményeket szeretnénk. Azon kívül, hogy kedvünkre válogathatunk ezek között, feltételekkel sem kell törődnünk. Díjmentesen vagy legfeljebb pár száz forintos díj ellenében élvezhetjük a kiválasztott kedvezmény(ek) előnyeit. Így pedig garantált, hogy valóban csak azért fizetünk, amire tényleg szükségünk is van.

Az igénybe vett kedvezmények ráadásul tetszőlegesen változtathatóak ezeknél a bankszámláknál. Így, ha például úgy látjuk, hogy nem férünk bele a jogszabályi díjmentes készpénzfelvételi keretbe, akkor további ingyenes, vagy kedvezményes lehetőségeket vásárolhatunk. Amikor pedig már nincs ezekre szükségünk, akkor egyszerűen csak le kell mondanunk.

Milyen bankszámlák közül válogathatunk?

OTP Simple kártya szolgáltatáscsomag

Hat féle kedvezménycsomagból vásárolhatjuk össze a legmegfelelőbbe(ke)t.

  • 348 Ft-ért, illetve 596 Ft-ért 2 vagy 5 alkalommal díjmentesen vehetünk fel készpénzt az OTP bankautomatáiból – a törvény által biztosított készpénzfelvételen felül.
  • 35 éves korig 198 Ft, afelett 348 Ft-ért havi 250 ezer Ft-os összeghatárig ingyenes minden netbanki és mobilbanki átutalás, továbbá csoportos beszedési megbízás és rendszeres átutalás.
  • 298 Ft-ért SMS-ben értesülhetünk minden bankszámlát, illetve bankkártyát érintő műveletről, az SMS-ek után már nem kell külön fizetni.
  • 448 Ft-ért pedig egy olyan kedvezménycsomagot vásárolhatunk, mellyel 2 alkalommal kedvezményesen (0,6%) vehetünk fel készpénzt az OTP bankautomatáiból (természetesen a törvényin felül), naprakészek lehetünk minden pénzmozgással kapcsolatban (SMS értesítések), és 10 ezer Ft-ig a folyószámlahitelért sem kell külön fizetni.

Ingyenes a számlavezetés 35 év alatt, amennyiben legalább a minimálbérnek megfelelő összeg érkezik havonta a bankszámlánkra. 35 év felett már itt is 150 ezer forintot vár el a bank. Amennyiben a jövedelmi kritérium nem teljesül, úgy 699 Ft a havidíj.

Erste Egyszámla számlacsomag

Három kedvezményből választhatunk egyet, amit díjmentesen vehetünk igénybe. Dönthetünk például kedvezményes eseti átutalások mellett. Ebben az esetben a netbanki megbízásokat olcsóbban teljesíti a bank (0,3%, max. 6.000 Ft ellenében). Visszavonásig érvényes akció keretében korlátlan számú és összegű átutalás erejéig, az akciót követően viszont már csak 100 ezer Ft-os összeghatárig. Választhatunk díjmentesen értesítést a bankkártyával végzett műveletekről, vagy dombornyomott kártyát egy elektronikus kártya áráért.

A fenti díjmentes kedvezményeken felül pár száz forintért további kedvezmények vásárolhatóak.

  • 590 Ft-ért korlátlanul vehetünk fel kedvezményesen (0,6%) készpénzt az Erste és a takarékszövetkezetek bankautomatáiból.
  • 490 Ft-ért nem csak a kártyás műveletekről, hanem minden pénzügyi tranzakcióról értesülhetünk.
  • 299 Ft-ért pedig a csoportos beszedési megbízásaink költségeit csökkenthetjük (0,3%, max. 6.000 Ft-ra).

A számlavezetésért havi 199 Ft-ot kér a bank, amihez aktív korúként legalább 150 ezer Ft-os havi jövedelemnek kell érkeznie a bankszámlára. Amennyiben ez nem megoldható, úgy bankkártyás költéseinknek kell elérnie a havi 35 ezer Ft-ot, különben ugrott a kedvezményes számlavezetés (a normál díj 990 Ft).

Nem minden arany, ami fénylik…

Ennek bizonyítására egy olyan banki ügyfél helyzetét vizsgáltuk, aki igen aktívan használja bankszámláját. Nézzük, hogy az országos fiókhálózattal rendelkező bankok közül, mely pénzintézetek kínálják a legolcsóbb számlacsomagokat számára.

Ahogy látjuk az OTP Simple számlacsomagnál működik a dolog. Két kedvezménycsomag igénybevételével (Tranzakciós csomag, Simple SMS csomag) magasan a legjobb lehetőség a fentiek közül. Ezzel szemben az Erste Egyszámla a mezőny végén kullog és közel négyszer annyiba kerül.

Fontos, hogy saját szokásaid alapján a fenti táblázatban szereplő értékektől eltérő eredmények adódhatnak. Használd bankszámla kalkulátorunkat, módosítsd az előre paraméterezett beállításokat, így biztos, hogy „személyre szabott” ajánlatokat kapsz.

Érdemes még szót ejteni a Sberbank Fair számlacsomagjáról. A bankszámla működése roppant egyszerű. Minél több jóváírás történik a bankszámlánkon, annál több kedvezményt kapunk. Három kedvezmény kategória létezik, a besorolást minden hónapban a bank automatikusan elvégzi, így ezek beállításával nem kell külön foglalkoznunk.

Rugalmasság ide, választható kedvezmények oda, a legfontosabb, hogy mindig saját bankszámla használati szokásaink tükrében válasszunk bankszámlát. Amennyiben így járunk el, nagy hibát nem követhetünk el.

Hirdetés
Hirdetés